Mi lesz Yellowstar feladata a PSG-nél?

Mi lesz Yellowstar feladata a PSG-nél?

Milyen csapatot akar a PSG? Mit fog csinálni Yellowstar? Van-e profi focista, aki LoL-ozik? Itt van néhány izgalmas kérdés a PSG AMA-ből!

Mint azt sokan már tudjátok, Bora "Yellowstar" Kim volt talán az utolsó aktív 1. szezonbeli játékos, ám a napokban ő is bejelentette visszavonulását az aktív játéktól. Hasonlóan Dyrus-hoz, aki tavaly lépett vissza, Yellowstar-nál is várható volt már a döntés, a Fnatic csapat teljesítménye pedig minden bizonnyal csak hozzátett ehhez a döntéshez. Mindenesetre, nem kevés időt töltött a monitor mögött, ráadásul nem eredménytelenül. Összesen 5-ször volt EU LCS bajnok a Fnatic színeiben, a tavalyi VB-n elődöntős volt szintén velük, ugyanúgy az IEM versenyein is kétszer volt elődöntős, valamint egyszer második helyezett. Yellowstarról egyébként már írtunk korábban, a visszalépéséről itt, a jövőjéről pedig itt olvashattok.

A PSG, aki ugye Yellowstart nevezte ki az esport részlege fejének, a napokban redditen tartott egy AMA-t, ahol lehetett a csapattól és magától Borától is kérdezni. Ezekből válogattuk ki a legfontosabb és legérdekesebb kérdéseket.

Mi a haditerv? Csiszolatlan gyémántokat fogtok majd keresni, vagy esetleg az "öreg" játékos gárdából töltitek fel a csapatot, aztán irány a VB?

"A legfőbb célunk az, hogy bejussunk az LCS-re, ami nem lesz egy könnyű feladat, ezért egy kevert csapatot szeretnénk, ahol a már tapasztalt játékosok segítik majd a fiatalabbakat, hogy azok megfelelő körülmények közt tudjanak fejlődni."

Volt valami félreértés köztetek illetve a TV5 MONDE között? Egy tweet szerint a 20 millió eurós költségvetést kontextus nélkül tették közzé, így nem állta meg a helyét. Akkor milyen körülmények közt lenne érvényes ez a 20 millió?

"20 millió euró? Nem szeretnénk az összes LCS csapatot eltartani :) Soha senkinek nem mondtunk konkrét számot, de ez, ez nagyon messze van a valóságtól. Elég jó költségvetésünk van a többi európai csapathoz képest, de egyelőre azért vagyunk itt, hogy tanuljunk, és bejussunk az LCS-be."

Bora (Yellowstar), hivatalosan is az esport részleg fő feje. Mit jelent ez pontosan? Aktívan fog részt venni a LoL csapat menedzselésében, mint edző, vagy más valakinek szánjátok ezt a pozíciót?

"Bora valóban az esport részleg vezetője, nagyon büszkék vagyunk, hogy a csapat része. Mint azt tudjátok, a "hagyományos" sportvilágban már elég otthonosan mozgunk, ez sem lesz sokkal másabb. A részleg vezetőjének felelőssége, hogy biztosítson minden olyan körülményt és eszközt a játékosoknak, hogy azoknak csak és kizárólag a saját teljesítményükre kelljen koncentrálniuk, és ne egyéb tényezőkön, vagy a jövőjükön aggódniuk. Szintén az ő feladata a rövid és hosszabb távú tervekkel előállni, felépíteni egy stabil környezetet a csapatnak, valamint a háttérszemélyzetnek. Ezen felül egy átlátható és követhető rendszer felállítása a cél egy kiegyensúlyozott ütemterv mellett. A klub elnöke, Nasser Al-Khelaïfi biztosítani fogja, hogy a megfelelő tudású menedzsmentben dolgozó egyénekkel legyen körbevéve Bora, hogy a leghatékonyabban tudjon ő is fejlődni az új munkakörében."

Jelenleg mind a HUMA, mind pedig a Millenium helyeivel rendelkeztek, azonban a szabályzat értelmében, ezek közül csak egyet tarthattok meg. Mik a tervek az extra helyet illetően?

"Semmilyen közös érdekünk vagy kapcsolatunk nincs a Milleniummal. A PSG kizárólagos tulajdonában van jelenleg a HUMA helye. Minden játékost a PSG fog leszerződtetni, valamint kifizetni. A Webedia besegít nekünk a kommunikációban, valamint marketing kérdésekben, elvégre ők elég otthonosan mozognak az esport világában."

Nagy reményekkel, valamint a rajongók felől nagy elvárásokkal érkezett az EU LCS-be a Schalke 04 is, azonban elég csúfosan. Mik a PSG tervei, hogy ezt a sorsot elkerüljék?

"Jelenleg nem vagyunk még az LCS-ben. Mint már említettük, tanulni jöttünk, megismerni az esport világát minden szinten, így alázattal várjuk a kihívásokat. A Schalke 04 lesz majd az egyik ellenfelünk a Challenger Seriesben, így nagyon izgatottan várjuk, a történelem során először, két labdarúgó klub összecsapását a esportban is."

Van olyan jelenlegi focista a PSG-nél, aki köztudottan LoL-ozik?

"Dolgozunk az ügy érdekében :) Amikor találkoztam Lucassal (Moura - a PSG brazil játékosa - a szerk.), kiderült, hogy már ismerte a LoL-t, mivel az unokatestvére elég aktívan játszik."

Hogyan született meg az ötlet, hogy az esportba is befektessetek, illetve mióta volt ez már terítéken? A videojátékok megítélése valahogy még mindig elég negatív Európában (agresszió, addikció), ez befolyásolta a döntéseteket?

"Három éve követjük immár figyelemmel az esportokat, azon belül is a LoL-t egy éve. Egy akkora szervezetnél, mint amekkorák mi vagyunk, kicsit lassabban haladnak a dolgok előre, időre volt szükségünk, hogy mindenki egy hajóban evezzen a témát illetően, de most, hogy már itt vagyunk, nagyon izgatottan várjuk az eseményeket."

Tetszett a cikk? Kövesd az Esport1-et Facebook-on!

Kövess Minket!