Vége a háborúnak, a Riot befenyítette az NA LCS csapatokat

Vége a háborúnak, a Riot befenyítette az NA LCS csapatokat

A Riot megunta, hogy a csapatoknak megjött a hangja és erőt fitogtatott. De vajon működhet ez a stílus hosszú távon?

Az utóbbi hónapokban folyamatosan ment a harc a Riot és az LCS-ben szereplő csapatok között. Az egész még a TSM menedzser Reginald interjújából indult ki, aki elmondta, mi a gondja a mostani rendszerrel, utána jött a közös levél a gondokról, amit az Echo Fox-ot leszámítva mindenki aláírt. A Riot idáig arra törekedett, hogy segítsen az LCS csapatok anyagi helyzetének javításán, hiszen számos változtatást eszközöltek vagy belengettek a jövőre nézve, de most úgy néz ki, hogy megelégelték a huzavonát és sarokba szorították a csapatokat.

Az Esportsobserver értesülései szerint az NA LCS összes csapata aláírta a 2017-es évre a Riot által felkínált szerződést. Ez egyébként alig tér el attól a szerződéstől, amit a Riot még szeptemberben felkínált. De akkor miért írták alá mégis? Egyszerű, a Riot gyakorlatilag belekényszerítette őket.

NA LCS 2017

Csak példaképpen, a Cloud 9 "B" csapata nyáron a Challenger Series-ből bejutott az első számú bajnokságba, de mivel már ott van az "A" csapat és a szabályok tiltják, hogy egy szervezetnek egy ligában két csapata legyen, így el kell adnia azt a helyet. Egy LCS spot körülbelül 1 millió dollárt ér, ami a League of Legends szcénában, ahol 50.000 dollár egy LCS split győzelem, míg egy világbajnoki első hely egészen az idei évig 1 millió dollár volt, nagyon sok pénz. Viszont annál egyszerűbb módszer, hiszen már kiöregedett, de kellő rutinnal rendelkező játékosok simán átgázolnak a legtöbb CS csapaton, a 3 hónapos procedúráért az 1 misi pedig nevetve megéri. Itt kezdődik a keménykedés.

Állítólag a Riot ultimátumot adott a kék-fehéreknek, hogy csak akkor adhatják el a helyet, ha aláírják a szerződést. De innen jön csak az igazán durva rész, ami már minden csapatot érintett. A Riot bejelentette, hogy azoktól, akik nem írják alá a szerződést, szabadon lehet elcsábítani játékosokat még akkor is, ha azoknak aktív szerződése van. A "poaching"-ot eddig kőkeményen büntette a Riot, gyakorlatilag saját magukat rúgják arcon azzal, hogy most ezt tolják a gárdák felé. A gyakorlatban pedig ez pedig annyit jelent, hogy az Echo Fox, az egyetlen csapat, aki nem írta alá a levelet, akármelyik játékost megkeresheti és ajánlatot tehet neki. Ha minden igaz, Rick Fox szervezete egy játékost már meg is keresett, tette ezt a Riot áldásával. A cég egy fél mondat erejéig volt hajlandó egyelőre nyilatkozni:

„Ebben a pillanatban is megbeszéléseket folytatunk a NA LCS csapatainak tulajdonosaival a 2017-es szezonnal kapcsolatban, a megbeszéléseknek nem képezi tárgyát a játékosok mozgása és a bajnoki helyek eladása attól függően, hogy a tulajdonosok aláírják-e 2017-es szezon szerződését vagy sem.”

Természetesen tagadnak mindent a játék fejlesztői, de a lényeg, hogy úgy tűnik, a fenyegetés hatott és a csapatok aláírták a papírokat, hiszen egyikük sem akar pénzt vagy játékost veszíteni. Ugyanakkor, látva a történteket, van ok az aggodalomra. A Riot lépése akár az egész ligát tönkretehette volna, hiszen lényegében megengedte, hogy az Echo Fox elhalászhassa a legjobb játékosokat minden csapatból, ez a lépés pedig egy pillanat alatt felboríthatta volna az egész sorozat egyensúlyát. Az pedig, hogy a Riot nem engedte meg a Cloud 9-nak, hogy eladja az LCS helyet, a szabad piaci alapelveket szegte meg.

Ha egy szervezetnek fenyegetésekkel és megszorításokkal kell rábírnia a csapatokat arra, hogy aláírják a következő év szerződését, akkor ott bizony vannak bajok, ami semmi jót nem ígér a jövőre vonatkozóan.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

 

Kövess Minket!