Van, aki még mindig csalónak tartja, de ő úgy érzi, bizonyított

Egyéves eltiltása után Naiman idén visszatért, és egészen a világbajnokságig küzdötte el magát.

Ahogy minden más sportban, úgy az esportban is ketté tud vágni egy karriert egy hosszabb eltiltás - Naimant is ez a veszély fenyegette 2015 tavaszán. A kazah játékos az egyik legnagyobb új ígéretként robbant be akkoriban a Hearthstone világába, és miután a Gfinity Spring Masters versenyen egészen az elődöntőig menetelt, a Team Dignitas leigazolta őt. Három héttel később azonban minden megváltozott...

2015 áprilisában kiderült, hogy Naiman win trade-elt a ranglétrán, ami miatt a Blizzard az év hátralévő részére eltiltotta őt a hivatalos versenyekről. Hirtelen minden összeomlott tehát: a Dignitas alig három hét után ki is rúgta őt, és úgy tűnt, szertefoszlanak Naiman Hearthstone-nal kapcsolatos álmai - feltörekvő játékosból hirtelen csaló lett.

Ő azonban nem adta fel: nem hagyta abba a játékot, hanem úgy döntött, megragadja a második esélyt, hogy bizonyítsa, igenis joggal került a legjobbak közé, nem csalással. 2016 elején, amikor véget ért az eltiltása egyből azon kezdett el dolgozni, hogy kijusson a világbajnokságra, ez pedig az első adandó alkalommal össze is jött neki: megnyerte a Europe Winter Championship versenyt, amivel kvalifikálta magát a BlizzConra.

A világbajnokság már nem alakult jól számára: két vereséggel zárta a csoportkört, így nem jutott tovább a legjobb nyolc közé, de Naiman így is bizonyította, hogy ott van a helye a világ elitjében. De hogy élte meg az egyéves eltiltást? A GosuGamers interjújából ez is kiderült.

Arról, hogy nagyobb volt-e rajta a nyomás

"Igen. Az ellenfél és a játékosok részéről is megvolt a nyomás, hiszen nem hitték úgy, hogy valóban jó vagyok. Simán csak egy csalónak tartottak. Ezután az év után azonban úgy gondolom ezek az emberek rájöttek, hogy valóban jó vagyok a játékban. Sokat jelent számomra, hogy a közösség nagy része újból befogadott. [...] Persze vannak még mindig néhányan, akik csalónak tartanak, de túl idős vagyok ahhoz, hogy ez igazán zavarjon vagy befolyásoljon. Elég ránézniük az idei eredményeimre, úgy gondolom, hogy magukért beszélnek."

A feleségéről, és hogy milyen sok segítséget kapott tőle

"Ő volt az, aki a leginkább hatással volt rám. Amikor eltiltottak, azt mondtam neki, hogy abbahagyom, és vele fogom tölteni azt az időt, amit eddig a Hearthstone-ra szántam. Ő azonban azt mondta: "Isten ments, folytatni fogod a játékot, mert jó vagy benne!" Teljesen megdöbbentem, hiszen tudtam, hogy boldog lenne, ha nem Hearthstone-oznék többet. Ámulatba ejtett. Akkoriban még csak a menyasszonyom volt, most azonban már a feleségem. [...] A Hearthstone-ban, bármilyen játékban és az életben is nagyon fontos a barátok és a család támogatása."

Az RNG szerepéről a játékban

"Úgy gondolom, a randomfaktornak kisebb szerepe kéne, hogy legyen. Az RNG csökkenti a tudás szerepét a játékon belül. Ha megnézitek a jelenlegi metát, azt, hogy mi volt a világbajnokságon, akkor látható, hogy csak egy meccs ment el fatigue-ig. Az összes többi meccs azon dőlt el, hogy ki játszott jobban curve-ön. Ha jobban kontroll-orientált lenne a meta, akkor az RNG szerepe sem lenne annyira jelentős. Remélem, hogy a Blizzard a jövőben kevesebb RNG lapot fog tervezni. Ha egy lapon szerepel a random szó, az nem egy jó lap."

Arról, hogy melyik a legártalmasabb lap jelenleg a játékban.

"Talán Ragnaros the Firelord, túlságosan sok meccset dönt el. De nem tudom, hogy változtatnék rajta - sajnos nem vagyok játékdizájner. A Discover mechanika például nem rossz. A játékosoknak van választási lehetősége, kevésbé random. Inkább az olyan lapokról van szó, mint a Babbling Book, ami egy olyan spellt ad, amit nem te választasz. Főleg egy olyan versenyen ártalmas ez, mint a BlizzCon - mindannyian láttuk, hogy mi történt ott."

Utóbbi alatt Naiman bizonyára Pavel elhíresült Babbling Bookjára gondol...

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!