A sérülés nem vicc , a veszély valós az esport világában is

A sérülés nem vicc , a veszély valós az esport világában is

A profi esportsérülések nem olyan látványosak, mint más sportokban, itt nincsenek törött karok és felszakadt szemöldökök. De a fájdalom itt is valódi - még akkor is, ha sokan nem akarják kimutatni.

Még a 2016-os európai LCS nyári szezonjának kezdetén történt, hogy az H2K elég gyengén, két döntetlennel kezdte a sorozatot. Ez elég meglepő volt a csapat tavaszi formájának tükrében - annyira, hogy sokan már találgatni is kezdtek, miért nem találja magát az együttes, és hogy az egész nyári körben szenvedni fognak-e vajon. De egy héttel később már minden rendben volt, amikor is a második héten simán legyőzték a Giants és a Fnatic csapatát is. De volt valami, amit sokan nem vettek észre: egy szürke ujjatlan kesztyűt Ales "Freeze" Kenzínek kezén. Mint kiderült, a csapat lövésze az első héten nem volt top formában, sőt, elég durva kézsérüléssel küszködött, a kesztyű pedig azért volt a kezén, mert az csökkentette az ízületi gyulladásból eredő fájdalmat. Freeze-nek ínhüvelygyulladása volt, ami manapság elég gyakori a profi esportolók világában.

Freeze sérülés

Legjobbnak lenni minden áron

Ma az esport világ rohamosan fejlődik, sorra bukkannak fel újabb játékok. Egyre több esportban egyre több profi játékos kezdi meg karrierjét, egyre több pénzért. A rohanó vonatról pedig senki nem akar lemaradni, így a fiatal tehetségek mindent megtesznek azért, hogy a legjobbak között legyenek és a nagy esportszervezetek felfigyeljenek rájuk. Sokan elhanyagolják tanulmányaikat és minden idejüket a választott játéknak szentelik, napi 10-14 órát gyakorolnak. Ezalatt pedig nem figyelnek magukra, sokszor ergonómiailag helytelen pozíciókban ülnek és a kezeiket sem úgy támasztják alá, ahogy azt kellene. Emellett pedig ott van a mindig jelenlévő stressz, ami még súlyosabbá teszi az egészet. Dr. Levi Harrison (egy ortopédus specialista, aki MMA versenyzőkkel foglalkozik főleg) a következőket mondta az esprtolókról:

"Egyszerűen nem hajlandóak feladni, elmennek a tűréshatárukig és utána nem vesznek arról tudomást, hogy elhagyták azt. Iszonyatos fájdalmakat élnek át, de mégis leülnek a játék elé és naponta 10-14 órát játszanak sérülten, ha nem többet."

Amikor egy játékos elkezd fájdalmat érezni bizonyos mozdulatok után, akkor mindig az első gondolatuk, hogy 'Ki kell hagynom egy meccset? Vissza kell vonuljak, mert nem megy a játék?', ezek a kérdések rémisztőek, hiszen a legtöbb játékos az alapján kap fizetést, hogy mennyit játszik, ez van szerződésükben. De mi van, ha nem játszanak, ha nem teljesítik a szerződésben leírtakat? A válasz erre a legtöbbször annyi, hogy nem kapnak fizetést. Ez pedig ahhoz vezet, hogy eltitkolják a sérülésüket és az szép csendben egyre rosszabb lesz. Az ebben rejlő veszélyeket már felismerték a csapatok és a játékosok mellé szakértőket alkalmaznak, személyi edzőket és fizikoterapeutákat, akik figyelnek rájuk. De ők sem képesek mindenre. A leggyakoribb sérülésekről Dr. Cait McGee a következőket mondta:

"Sokat dolgoztam Dota és egyéb MOBA versenyeken, a leggyakoribb esetekben váll-, illetve hátfájdalmakkal, könyökízület-gyulladással, csukló-alagút szindrómával és DeQuervain-féle ínhüvelygyulladással találkoztam. Az ilyen sérüléseknél a játékos fájdalmat érez, ha mozdul a csuklója, ha meg kell ragadnia valamit vagy csak egyszerűen ökölbe akarja szorítani a kezét. Az egészben egyébként a legrosszabb, hogy mindezek 100 százalékban megelőzhetőek."

A profi világ veszélyei

Az első és talán legemlékezetesebb sérülést Hai "Hai" du Lam produkálta még 2014-ben. A Cloud9 League of Legends csapatának kapitánya és mid játékosa már ekkor sokszor említette, hogy gondok vannak a csuklójával, de összeszorított fogakkal még végigtolta a szezont. A 2015-ös tavaszi kör után azonban bejelentette, hogy visszavonul, egyszerűen túl sok volt a fájdalom:

"Borzasztóan zavaró tudni azt, hogy csapatársaid mindent megtesznek a sikerért és nagyon sokat gyakorolnak. Amit te is szeretnél megtenni, de egyszerűen nem megy. Nem hagyhatom figyelmen kívül a csuklósérülésemet. Az egész limitálja a játékos képességeimet és nem tudok fejlődni, ez így nem jó. Az egész nem fair a csapattársaimmal szemben, de magammal szemben sem, ezért abbahagyom az egészet."

Bjergsen sérülés

A sérülések nem korlátozódnak egy játékba. Még áprilisban Olof "olofmeister" Kajbjer-nek, a Fnatic CS:GO-játékosának is heteket kellett kihagynia, mert amikor a kezébe vett egy egeret, iszonyatos fájdalmai voltak. De olof már kicsit máshogy állt a dolgokhoz, ő nem félt attól, hogy mit szól majd a közönség, ő nem szégyellte az állapotát, bátran elmondta, hogy mi történik vele:

"Hallottam már sérülésekről ezelőtt és beszéltem is Jordan "n0thing" Gilberttel a Cloud 9 csapatából erről az egészről. Ő nem akart a bajával előhozakodni, nem akarta, hogy a rajongók úgy gondolják, mentegetőzik a teljesítményét illetően. Nekem ez nem okozott ilyen dilemmát. Megsérültem és kész, muszáj szüneteltetnem a játékot, mert ha nem teszem, akkor lehet, hogy soha nem játszhatok többet, ezt mindenkinek meg kell értenie. Egy biztos, amióta pihenek, egy dologra rájöttem: most, hogy nem foghatok fegyvert a kezembe, nagyon hiányzik a játék."

Pyth sérülés

Olof hetekre kiesett a sérülése miatt. Jacob "pyth" Mourujarvi már nem volt ilyen szerencsés, ő öt hónapig került az oldalvonalra. Pyth is hasonló problémákkal találta szembe magát, de az ő esetében sokáig azt sem tudták, hogy mi a gond, hónapok után még a műtét is szóba került, de szerencsére svéd ortopédspecialisták segítségével visszatérhetett. Jacob az egész mizéria után a következőket mondta:

"Sokszor jobban izgultam a meccsek miatt, amikor csak néztem, mint amikor köztük játszottam. Amikor láttam, hogy veszítenek, akkor azt éreztem, hogy bárcsak tudnék tenni ez ellen. De most már itt vagyok, és remélem minden jól alakul."

Hai esete egyébként nem egyedülálló az LCS történetében, de talán az egyik legfontosabb, mert felhívta a figyelmet a veszélyekre. Majd pedig amikor Soren "Bjergsen" Bjerg is csuklógondokkal küszködött, akkor a közösség is felkapta a fejét és az egész nyilvánosságot kapott. Azóta a csapatok mindent megtesznek azért, hogy megelőzzék az ilyen eseteket. McGee erről annyit mondott:

"A csapatok ma már sokkal inkább figyelnek a sérülések megelőzésére. Sokan kerestek meg tanácsért az ergonómia és a megelőzés miatt. Példának okáért a CLG már szerződtetett egy fizikoterapeutát a csapat mellé, ami hatalmas előrelépés."

Dr. Levi Harrison készített egy videót is a YouTube-ra, ami tele van információval arról, hogy a játékosok mit tehetnek, ha nem áll rendelkezésükre orvos. A videóban megfelelő tartási pozíciók és nyújtási technikák vannak. Az itt látottak pedig nem csak a profiknak jelenthetnek sokat: ha valaki csak otthon tölt sok időt játékkal, akkor is érdemes kipróbálnia az ott látott technikákat.

A sérülés nem csak a profikat veszélyezteti, hanem minket is!

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET A FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!