Játékosbemutató: GeT_RiGhT a pizsamás nindzsa - 2. rész

Eheti, dupla-részes játékosbemutatónkban a valaha volt legsikeresebb Counter-Strike játékos, GeT_RiGhT életét és karrierjét mutatjuk be! Második rész.

A legutóbbi Játékosbemutatóban Christopher "GeT_RiGhT" Alesund 1.6-os karrierét ismertettük, és most onnan folytatjuk, ahol abbahagytuk, azaz a váltással Global Offensive-re. Ha lemaradtál volna az első részről, akkor itt pótolhatod! A maratoni hosszú részhez ajánlott némi hideg élelem és megfelelő mennyiségű folyadék a kiszáradás ellen.

HeatoN és az új NiP

2012 júliusában járunk, éppen alkonyul az 1.6-nak és a Valve készül kiadni a Global Offensive-et. A profi játékosok árgus szemekkel figyelik az új játékot, melyről mindenki azt gondolja, hogy a Source csúnya bukását követően valóban átveszi az 1.6 helyét. Többek között ez lebegett GeT_RiGhT és f0rest szeme előtt is, amikor ott hagyták az SK Gaminget, hogy egy új, svéd szupercsapatot hozzanak létre. Ekkor jelentkezett HeatoN, aki szerette volna a CS:GO miatt újjáéleszteni a Ninjas in Pyjamast. Megkereste az elérhető öt legjobb svéd játékost, nevezetesen f0restet, Xiztet, Fifflarent, friberget és magát GeT_RiGhTot, hogy játszanak a NiPnél. A játékosok belementek, mert látták, hogy egy ilyen összefogás mindannyiuk karrierét előre lendítheti és 2012. augusztus 10-én megalakult az új Ninjas in Pyjamas.

Rivalizálás és dominancia

Egy hónappal ezután, a valenciai DreamHacken nyerték meg első LANjukat a francia-belga VeryGames ellenében, és ezzel beindult a Counter-Strike egyik legnagyobb rivalizálása. Elsőre ez egy elég egyoldalú versengés volt, ugyanis ez a DreamHack verseny indította be a NiP dominanciáját, mely során 87 pályagyőzelmet hoztak össze egyhuzamban LAN versenyeken. Ez, a mai napig rekordtartó uralom 2012 szeptemberétől egészen 2013 áprilisáig tartott, melyet az akkori Virtus.pro (Kucher, AdreN, ANGE1, Dosia, Fox) állított meg az SLTV StarSeries V-ön. Ezután kissé megtört a lendületük, de továbbra sem találtak valódi kihívót, egészen októberig, amikor is a VeryGames legyőzte őket a StarSeries VII-en. Ezután még kétszer találkoztak az első CS:GO Majorig, melyet 2013 novemberében szervezett a DreamHack. Az elődöntőben megverték a francia-belga ötöst, de a döntőben kikaptak a Fnatictól.

Lassú visszaesés

Innentől még egészen 2014 júniusáig robogott tovább a NiP, miközben fokozatosan kezdtek megerősödni a kihívók. 2014-ben is találkoztak párszor még a VeryGamesszel, majd a Titannel, de egyre többször kaptak ki tőlük. Közben LANokon a második helyezés vált megszokottá, majd a top négyes eredmények, de ami ezután következett, arra nem számítottak. Júniusban az ESEA 16. szezonjában játszottak és fennállásuk óta először történt meg velük, hogy top négyen kívül végezzenek, majd az ezt követő Gfinity G3-on is 5-8. helyen estek ki. Azonban, csodával határos módon, júliusban megnyerték az első kölni Majort, amire senki sem számított előzetesen. Ugyanis az előbbi két bukás és az a tény, hogy csoportkörből is éppen csak sikerült kimászniuk, nem támasztotta alá a győzelmi esélyeiket.
Augusztusban úgy döntöttek, hogy a jobb eredmények érdekében keresnek egy edzőt, akit pita személyében meg is találtak. Sajnos sem a Major győzelem, sem pita nem tudta kihúzni őket abból a mély gödörből, amiben szépen lassan mentek egyre lejjebb. A következő 10 versenyből egyet sem nyertek meg, sőt, több mint a felén még csak a top 4-be sem jutottak be. A csapat gyenge teljesítményét mérlegelve Fifflaren úgy döntött novemberben, hogy magára hagyja a nindzsákat és visszavonul.

A Titannel szembeni rivalizálásuknak az vetett véget, hogy 2014 nyarán megtörtént a nagy francia forgatás, mely során a Titan, az LDLC és az Epsilon egymással cseréltek játékosokat, hogy létrehozzanak egy francia sztárcsapatot. Ezzel, sokak szerint, véget ért a legszebb korszaka a profi Counter-Strike-nak.

A változás szele

Fifflaren távozása megrázta a csapatot, de hamar találtak új csapattársat Maikelele képében. A szintén svéd játékostól azt várták, hogy majd gatyába rázza a NiP borzalmas teljesítményét, és ez egész jól is indult. Elkezdtek megint a top négyben szerepelni a versenyeken, a DreamHack Winteren egészen a döntőig jutottak, ahol azonban kikaptak az LDLC-től. Az ezt követő versenyeken minden alkalommal sikerült legalább az elődöntőig menetelni, ám a győzelmek elmaradtak. A 2015-ös katowicei Major-ön a döntőben kikaptak a Fnatictól és ezután, arra hivatkozva, hogy Maikelele rossz hatással van a csapat összhangjára, megváltak tőle és leszerződtették a finn allut, majd egy hónappal ezután a szintén finn natut, aki pitát váltotta az edzői poszton.

Ismét elég vegyesen szerepelt a csapat a tornákon, de a legnagyobb tragédia az volt a számukra, amikor a 2015 júliusi kölni Major-ön 5-8. helyen estek ki. Augusztusban natu bejelentette, hogy a rossz eredményeket a saját kudarcának tartja és távozik a csapattól. Azonban távozása után sem tudtak a nindzsák előrébb jutni és 2015 második fele is nagyon vegyesre sikeredett. Decemberben bejelentették, hogy allu távozik a csapattól, majd a hónap végén megérkezett pyth, majd január elsején THREAT, mint edző, akiktől szintén azt várták, hogy meghozzák a jobb eredményeket. 

Új év, új remény

A lineup változásai után mindenki úgy gondolta, hogy 2016 a nindzsák éve lehet, azonban az év első felében egy DreamHack Masters Malmö győzelmen kívűl semmi nem jött össze, majd a kölni Major-ön megérkezett az addigi legnagyobb pofon: kiestek a csoportkörben, így a következőre nem legendaként, hanem egy kvalifikáció után, kihívóként érkezhettek volna. Ezután érkezett a hír, hogy pyth augusztustól nem játszik a csapattal sérülése miatt és távollétében discodoplan, majd Maikelele fogja helyettesíteni. Ekkor egy kis változást lehetett észrevenni a csapaton: a játékosok sokkal jobban érzik magukat a versenyeken, lazábban játszanak és ez a kis váltás meg is hozta az eredményét, megnyerték a Starladder i-League második szezonját. Bár mindenki arra számított, hogy Maikelelét kiemelkedő teljesítménye miatt ismét leszerződtetik, pyth felépült novemberre és visszatért a csapatba.

Újabb bukás

Egy héttel visszatérte után megnyerték az IEM Oaklandet, a csapat nagyon jó formában játszott és megtörtént a "NiP Magic". Ezután még a világranglista élére is felugrottak egy hétre, de ismét elindultak a lejtőn. Az a bizonyos lejtő csoportkörös kiesésekkel volt tarkítva, és egy hónappal Oakland után, az alján találtak egy hatalmas "nem jutsz ki a Major-re" táblát is. A NiP eddigi legnagyobb bukásának számító ELEAGUE Major kvalifikációt még két héttel az események után is nehéz értékelni. A svédek 3:1-es mérleggel estek ki és rendre gyengébb csapatoktól kaptak ki. Az utolsó mérkőzésükön, a tier 3-as Vega Squadron ellen 16:1-re buktak Cache-en, melyen korábban az egyik, ha nem a legjobb csapat voltak. Sőt, GeT_RiGhTnak sikerült elérnie élete legrosszabb HLTV ratingjét: 0.09-es értékelést kapott 2-18-as K/D-jáért. Ennek köszönhetően a 2017-es, jubileumi 10. Major-ön a nindzsák nem vehetnek részt. Érdekesség, hogy ez lesz az első Major, melyen nem játszik a NiP.

Összegzés

GeT_RiGhT karrierének sajátossága, hogy egy nagyon színes bukás-dominancia sorozat, melyben mindig a tudásához mért legjobb teljesítményét nyújtotta, ha ők voltak a világ legjobbjai, ha nem. Tehetségét a játékintelligenciájában kell keressük, hiszen mindig átlátja az ellenfél mozgását és taktikáját, és a lurker játékának az a célja, hogy azt megtörje és olyan irányba terelje, mely a csapattársainak előnyösebb. Eddig összesen 319 ezer dollárt lövöldözött össze magának közel 10 éves profi karriere alatt, de érdemes figyelembe venni, hogy a 2016-os nyereményesőből elég csúnyán kimaradt. A jövőre nézve pedig abban reménykedünk, hogy a jelenleg 26 éves játékosnak lesz még néhány szép éve a profi CS:GO-ban, de HeatoN szerint, ha abbahagyja, akkor is a NiP-nél fog betölteni valamilyen szerepet, pl. edzőként. A profi CS:GO érdekében pedig reméljük, hogy mind a NiP, mind GeT_RiGhT ismét magára talál, és 2017-ben újra az a csapat lesznek, akik 2012-ben is voltak!

TETSZETT A CIKK? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!