Üzengetés és vádaskodás: nem fizette ki az ELEAGUE a PEA csapatokat!

Újabb balhé a PEA csapatai körül? Ezúttal az ELEAGUE-gel szeretnék összekötni a bajszot.

Azután, hogy a PEA-botrány elindult, majd kirúgták seang@rest a TSM-ből és végül a csapatok megkapták a jogot, hogy eldönthessék melyik ligában akarnak játszani, úgy tűnt lenyugodtak a kedélyek. Azonban a PEA csapatai (kivéve az Immortalst) újabb problémát véltek felfedezni, melyhez időközben a WESA is csatlakozott! Eszerint az ELEAGUE első szezonja után nem fizették ki őket rendesen. Nézzük, miről is van szó.

Cloud9, Team Liquid, Counter Logic Gaming, NRG, compLexity és Team Solomid csapatai vitába keveredtek az ELEAGUE szervezőivel, mert szerintük a liga nem fizette ki az ígért 30 000 dolláros szereplési díjat a csapatok nyereményein túl. A felek az ELEAGUE-gel aláírt szerződésre hivatkoznak, miszerint:

A liga összdíjazása legalább 1,2 millió amerikai dollár lesz. Az összesített, potenciális kifizetés (beleértve a nyereményt és a szereplés díját) egy csapat számára, mely megnyeri a saját csoportját és a bajnokságot is, minimum 380 000 amerikai dollár. A szereplésért járó minimum díj 30 000 amerikai dollár lesz.

Ebből kiindulva a csapatok úgy gondolják, hogy a fent említett 30 000 dollár az ő jogos jussuk, melyet nem fizetett ki a részükre az ELEAGUE az első szezon után. Szerintük ez az összeg a nyereményükön felül értendő és emiatt nem hajlandóak elfogadni azt az összeget, melyet az ELEAGUE szeretne kifizetni nekik. Ahogy már említettük, a WESA csapatok szintén így értelmezték a dolgot, és a bejelentés után csatlakoztak a követeléshez! Ezzel szemben az ELEAGUE azt állítja, hogy a szereplés díja a nyeremények részét képezi és nem hajlandóak kifizetni a csapatok által kért összegeket. Szerintük a 30 000 dolláros tétel azt jelenti, hogy ez a minumum, melyet egy csapat szerez és ez alapján alakították ki az első szezon díjazását is, melynek ennyi volt az alsó határa. A Slingshotnak adott interjúban úgy fogalmaztak:

A kifizetésekkel a szerződések szerint jártunk el minden csapat esetében. Tiszteletben tartunk minden csapatot és a jövőben is azon leszünk, hogy első osztályú rendezvényeket szervezzünk.

Érdekes helyzet, hiszen a tavalyi év egyik nagy tanulsága mindenképp az, hogy az esport mögötti jog mennyire tisztázatlan és félkész. A játékosok és csapatok gyakran kötnek olyan szerződéseket a mai napig, melyek csak szóbeli megállapodásokra épülnek és ezeket nyilvánvaló okokból nehéz betartatni. Azonban az ilyen esetek precedenst teremtenek, ezzel elősegítve az esportjogok fejlődését, így sajnos vagy nem sajnos, de megkerülhetetlenek.

Egyelőre úgy tűnik, nincs egyezség megy az üzengetés és a vádaskodás! Amint újabb fejlemény lát napvilágot, feltétlen beszámolunk róla!

TETSZETT A CIKK? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!