Belegondolni is furcsa, tavaly ilyenkor még milyen lineupok voltak!

Belegondolni is furcsa, tavaly ilyenkor még milyen lineupok voltak!

A Top 10 csapatból csupán két együttes nem cserélt 2016 és 2017 között!

Érdekes statisztika, de a Top 10 csapatból csupán két együttes nem cserélt 2016 és 2017 között! A negyedik helyen álló NiP és az ötödik Virtus.pro pontosan ugyanazzal az ötössel versenyez most is, mint tavaly ilyenkor! A többi nyolc csapat azonban ezt korántsem mondhatja el magáról!

Azt hinnénk, hogy általában 1 csere lenne a jellemző, de ezt az utat csak három együttes, az SK, a Na'Vi és a G2 járta be. Négy olyan együttes is akadt, aki két embert forgatott, de van aki 3 játékost is lecserélt egy év alatt!

Astralis @ 2016 : Xyp9x, dupreeh, dev1ce, cajunb, karrigan

A TSM-ből kivált dán ötös saját szervezetet alapított, ám az első év korántsem a zajos sikerekről szólt. Előbb cajun, majd karrigan is távozott, helyükre pedig a fiatalítás jegyében gla1ve és Kjaerbye érkezett. Év végére aztán csak beérett a sok cserélgetés, az ELEAGUE döntő és az ECS bajnoki címe után végre világelsők lettek!

OpTic @ 2016 : NAF, RUSH, stanislaw, daps, ShahZaM

Az ELEAGUE második szezonjának megnyerésével az év meglepetését produkálták, a sikert itt is hosszabb útkeresés előzte meg. Egyedül NAF és RUSH dolgozta végig az évet a csapattal, stanislaw ugyanis egy hónapra kikerült a csapatból Tarik érkezésekor, de végül visszahívták, és daps-től búcsúztak el helyette. Mixwell-nek hála AWP-s poszton is cseréltek, a spanyol mesterlövész pedig hamar elfeledtette a szurkolókkal, ki is az a ShahZaM!

dignitas @ 2016 : MSL, k0nfig, RUBINO, tenzki, Kjaerbye

Az ötös azóta már névváltáson is átesett, idén már a North zászlaja alatt lövöldöznek, de játékoscsere is volt bőven 2016-ban. A csapat széthullani látszott, mikor legnagyobb tehetségüket, a 17 éves Kjaerbye-t elvitte az Astralis, de az idő bebizonyította, cajunb-vel csak erősebb lett a dignitas. Nyáron aztán jött az újabb csere, a Major után tenzki helyett Magiskb0Y került az ötösbe, aki hamar a csapat legjobbjává nőtte ki magát.

FaZe @ 2016 : rain, aizy, jkeam, fox, Maikelele

A legdrasztikusabb változás egyértelműen a FaZe-é, hiszen nem csak játékosokat, teljes struktúrát cseréltek egy év alatt. Távozott két AWP-s: fox és Maikelele, de érdemben csak allu érkezett, aki ezt a fegyvert magabiztosan forgatja. Karrigan érkezésével persze van esélyük dupla AWP felállásokra, de a dán kapitány főleg a FaZe-nek már régóta hiányzó irányító szerepkört hozta el az év végén! Végül, de nem utolsó sorban kioShiMa is bekerült jkaem helyére, a FaZe pedig most erősebb, mint valaha!

Cloud9 @ 2016 : n0thing, shroud, Skadoodle, fREAKAZOiD, ?

A Top10 másik észak-amerikai csapata szintén két új embert avatott, a legendás ötöst az eredménytelenség miatt kénytelenek voltak már 2015 végén megbontani, sgares helyét azonban január közepéig senki nem vette át. Aztán jött Stewie2k és mentőövet dobott a süllyedő C9-nak! A fiatal irányító rendbe szedte a dolgokat, majd mikor autimatic is csatlakozott, kialakult az agresszív fiatalok legyőzhetetlen párosa. Az ESL Pro League negyedik szériáját totálisan végigverték, az amerikai selejtezőt, a nemzetközi csoportkört és a rájátszást is figyelembe véve 35 mapot nyertek, és csak 3-at veszítettek el, ami 92%-os eredményességi mutatót jelent!

Természetesen meg kell még említenünk a Top csapatok közül két fontos szereplőt, akik bár nem Top10 szereplők, de cseréik hatalmas hatással voltak versenyekre!

fnatic @ 2016 : olofmeister, dennis, KRiMZ, flusha, JW

A legendás svéd csapat már a pronax-dennis csere hatására is sérült 2015-ben, de aztán jött a tavalyi év és mindent felborított. Belső viszályok miatt kettészakadt a team, egy ideig még KRiMZ is elhagyta társait, hogy később mégis visszatérjen! JW helyét az AWP-s poszton twist vette át, flusha helyett pedig disco doplan érkezett, de hogy mennyire érte meg ez a csere, arra majd 2017 ad választ!

HellRaisers @ 2016 : ANGE1, STYKO, oskar, schneider, kUcheR

Furcsa belegondolni, mekkorát változott a HR egy év alatt, egyedül ANGE1 és STYKO maradt a csapatnál. Schneider csak beugró volt az ötösben, a helyére sikerült az egykor Magyarországon játszó Zero-t leigazolni, aki beváltotta a hozzá fűzött reményeket, így állandó taggá nőtte ki magát. KUcheR helyére aztán jött bondik, majd oskar távozása és smike gyenge szereplése után képbe került DeadFox, aki azóta is ontja a frageket. A csapat lekvalizott az EPICENTER moszkvai döntőjére és kiharcolta a Major főtáblát, amivel az utóbbi évek legerősebb HR ötöse címet is kiérdemelték!

Illúzióink ne legyenek, 2018 első hónapjában vélhetően hasonló írás jelenik majd meg, vélhetően egy francia sztár csapattal, újabb svéd mozgásokkal és amerikai cserélgetésekkel, ha nem jönnek az eredmények!

TETSZETT A CIKK? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!