Magányos profik, nehezen elfogadott női játékosok és tudatmódosító szerek

Több érdekes tényre derült fény egy kérdősor során: a legtöbb profi szingli, ízületi sérülésektől szenved, használnak serkentő szereket stb.

Az ESPN összeszedett 33 profi, de névtelenül nyilatkozó játékost és pár, átlaginterjúkban nem mindig elhangzó kérdést tettek fel nekik. Elég érdekes dolgokra derült fény, többek közt a női játékosok megítéléséről, stimuláló szerekről is esett szó, de az is téma volt, hogy kik a legkedveltebb játékosok és hogy mennyire támogatják a szülők a profi esport karriert!

Talán nem meglepő, hogy a legtöbb játékos Fakerrel (42%) játszana a legszívesebben, Bjergsen (18%) a második legválasztottabb játékos e téren. A listára még befért Reignover és az újdonsült dzsungelsztár, Peanut is, fejenként 12-12 %-kal.

Arra a kérdésre, hogy kivel játszanának a legkevésbé, FORG1VENT (15 %) mondták a legtöbben. Egyikük elmondása szerint, nagyon toxic csapatkörnyezetben és roppant nehéz vele/mellette hatékonyan gyakorolni.

FORG1VEN: "Megértem, hogy nem mindenki szereti a pofámat."

damilosK | 17/01/04 18:48 Konstantinos " FORG1VEN" Tzortziou-Napoleon napjaink egyik legjobb lövésze Európában, de a világon is a legjobbak közé sorolható. Beszélt arról, hogy miért hagyta el az H2K-t és arról is, hogy lassacskán profi pályafutásának befejezését tervezi. Miután az H2K egy egész szép eredménnyel zárta a Világbajnokságot, sokan távoztak a csapatból.

Legtöbbjüknek csak később sikerült meggyőzni szüleiket a karrierválasztásukat illetően (61 %), igaz volt olyan is, akit már az elejétől fogva támogattak (27 %). Egyikük se mondta azt, hogy egyöntetűen elleneznék választását, viszont vannak olyan esetek, ahol csak egy-egy szülő érzi át ezt az egészet (12 %).

Sok kemény gamer van a profik között, akad olyan is, aki már 80 órát is átjátszott egy huzamban. Azért az átlag se kevés, a maga 21 órájával.

Az LCS profiknak mindössze harmada van jelenleg kapcsolatban. Többen úgy gondolják, hogy a profi esport karrier mellé egyszerűen nem fér bele időben egy barátnő.

Hogy mi a legjobb része az egy házban élésnek?

"A legjobb érzés az, hogy a barátaiddal lakhatsz és játszhatsz együtt, egyáltalán nem üzleti partnerként tekintesz rájuk. Foglalkozol velük és ők is foglalkoznak veled." "Csapatépítés, teljesítménynövelés, könnyű hozzáférhetőség. Nincsenek igazán kényelmi funkciói, de így fejlődök a leghatékonyabban."

Többen, többféleképpen közelítik meg a kérdést, van aki a személyes kapcsolatokat helyezi előtérbe és van aki csak és kizárólag a szakmai előnyeit nézi az együttlakásnak.

Nézzük meg azért az árnyoldalt is.

"Amikor először vagy ott, könnyen magányossá válhatsz. Vannak játékosok, akik nem nagyon beszélnek még angolul, ezért honvágyuk támad és visszamennének Koreába." "Nincs személyes tered. Amikor van egy rossz napod gyakorlás közben, utána ugyanazokkal a játékosokkal kell ülnöd, akikkel nem ment a játék. Nincs magánidőd."

Alapvetően az NA LCS-ben játszók többet keresnek, mint mi európaiak: Észak-amerikai átlag (éves szinten): 105.385 $ (30.772.420 Ft), európai átlag: 80.816 $ (23.598.272 Ft).

Nagyjából a játékosok negyede (26 %) szenved, vagy szenvedett már esportból fakadó sérüléstől. A leggyakoribb ezek között, a helytelen testtartásból és/vagy a túlzottan hosszú játékórákból származó csuklósérülések.

Elég nagy stressz alatt kell teljesíteniük hétről-hétre, hiszen bármikor elveszítheti az ember a munkáját, ha nem hozza a legjobb formáját, ennek elkerülése sokat megér a játékosoknak. Több, mint a negyedük (27 %) találkozott olyannal, hogy valaki Ritalint, vagy más, koncentrációkészséget serkentő szert szedett. Van ennek a másik véglete is, ha valaki túl lazára veszi a figurát, ebből fakadóan 21 %-uk látott már játékost ittasan, vagy betépve versenyezni. Érdekes kérdést vethet ez fel, hogy mennyire várható a közeljövőben, az esportok terén is, gyakoribb dopping- vagy akár drogteszt. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ezeket a profikat elég nagy médiafigyelem követi, így egy-egy ilyen eset elég negatívan hathat karrierjükre, ha kitudódik.

Megosztó volt a válaszuk a női játékosokat illetően, 73 % azt nyilatkozta, nem lenne külön fenntartása egy női csapattaggal szemben, tehát vannak, akik látszólag abszolút hívei a teljes nemi egyenlőségnek. Más viszont úgy érzi, többet kellene tenniük ugyanazért az elismerésért, mint férfi társaik és persze felmerült a romantikus vonzalom kérdése is, mint gátló tényező.

"Sokkal többet kellene bizonyítania egy női játékosnak egy fiúval szemben, ha szeretne egy pozíción játszani..." "Ha bármelyik csapattársam vonzódhatna hozzá, akkor ellene lennék." "Ha elég jó, akkor elég jó. Nem hinném, hogy lenne bármi más egy lányban, ami miatt ne lehetne a csapatunk része."

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!