A koreaiak vannak a legtöbben az EU LCS-ben

A koreaiak vannak a legtöbben az EU LCS-ben

Az offszezon alaposan felkavarta a piacot, már Észak-Amerikában és Európában is a koreaiak dominálnak!

Ha lebontjuk ország szerint a játékosokat, hogy ki honnan jött a tegnap elkezdődött EU LCS-be, egy érdekes tényt figyelhetünk meg. A legtöbb játékos, szám szerint 11 Koreából származik, második helyen a dánok vannak 7 játékossal, míg a dobogó harmadik helyén Svédország és Franciaország osztozkodik 5-5 játékossal. Erről már beszélgettünk a Vitality menedzserével is, hogy idén rekordszámmal érkeztek az esport Mekkájának számító Dél-Koreából hozzánk játszani.

A koreaiak érkezése egy szükséges vérfrissítés Európában

Újabb podcastünk során Fenyvesi Gáborral, a Vitality menedzserével beszélgettünk mindenről, ami EU LCS.

Hasonló a helyzet Észak-Amerikában is, ahol lévén, hogy egy országról van szó, kicsit koncentráltabb a játékosok nemzetisége, de ettől függetlenül itt is 10 felett vannak a koreaiak, akik majd megkezdik a küzdelmeket az NA LCS-ben. Mindezek mellett, hogy gyakorlatilag egy fél mezőnnyel felérő játékos elvándorolt a hazájából, még így is messze az LCK a legkompetitívebb régió és a csapataik még mindig a legerősebbnek számítanak általában.

Ha ezeket a számokat összeadjuk cserékkel meg mindennel együtt, kb. 80 játékost ad ki ez a mindössze 50 milliós lakossággal rendelkező "kis" ország, szemben azzal, hogy Észak-Amerikáé 324 millió, Európáé meg 742 millió a becslések szerint. A nagy számok törvénye alapján ez sehogy se áll össze, hiszen jóval kevesebb emberből kerül ki több profi ezek alapján. A kérdés nyitja nem a számokban, hanem a miértben van elrejtve.

Miért ennyivel jobbak, mint a legtöbb nyugati játékos, de főleg inkább csapat? A hozzáállásuk és mentalitásuk, valamint az országban a Starcraft óta kialakult esport kultúra miatt. Nem véletlen, hogy immáron évek óta, aki megengedheti, itt készül fel a világbajnokságra, mivel sokkal inkább komolyan veszik az itteni játékosok még solo que szinten is.Ne felejtsük el azt sem, hogy ők időhátránnyal is indultak hozzánk képest. Míg xPeke, sOAZ vagy YellOwStaR már részt vettek az első VB-n, akkor ők még sehol sem voltak szó szerint LoL-ban. Season 2-ben már a döntőbe se jutottunk el, hiszen az akkori Moscow5 már az elődöntőben kiesett és a kupát a tajvani Taipei Assassins emelhette a magasba. Season 3-tól kezdve pedig, 2014-et leszámítva, amikor a (szintén koreai) Samsung White nyert, az SKT dominál minden egyes évben. Azt semmiképp sem lehet elmondani már a top EU vagy NA csapatoknál, hogy pénz- vagy infrastruktúra hiány lenne, mert van szponzor bőven.

Az LCS is évek óta pörög már, ezen kívül pedig számos nemzetközi verseny van még, ahol összemérhetik tudásukat a játékosok, magyarul minden eszköz adott számukra is, hogy a legjobbak legyenek, de ez az elmúlt években nem nagyon jött össze. A legközelebb ehhez 2015-ben kerültünk utoljára, amikor két európai csapat (OG, FNC) is az elődöntőig menetelt. Persze meg lehetne említeni a tavalyi H2k-t is, ők viszont egy relatíve könnyű ágon jutottak el az elődöntőkig és egy koreai csapattal se találkoztak addig, akikből egyébként mind a három elődöntőben játszott.Van még mit letenni az asztalra és fejlődésnek is bőven van még helye, mert amíg mi eljátszadozunk a homokozóban az amerikai csapatokkal, addig Korea továbbra is dominál és közben még utánpótlást is nyújt a két nyugati régiónak, hogy a kínai exodust ne is említsük.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!



League of Legends - MSI: Kinek fog kedvezni az új patch?

Nagy ugrás vár ránk a tavaszi döntőkről az MSI-ra, két frissítés is érkezett mióta nem láttuk kedvenc csapatainkat. Nézzük kinek kedvez és ki veszítheti a legnagyobbat a 14.7 és 14.8-as patcheken.

League of Legends - Indul az MSI visszaszámlálás!

Nyakunkon a 2024-es League of Legends Mid-Season Invitational, a csapatok és mi is már tűkön ülve várjuk, hogy megkezdődjön az év első nemzetközi bajnoksága.