"Én már készen álltam, de a csapatom nem!" - Zeus interjú

Úgy érzi, új otthonra talált az orosz csapatban! Zeus lehet, hogy már majdnem harminc, de még mindig a legjobbak között van.

Daniil "Zeus" Teslenko az egyik legjobb példa arra, hogy a profi esportolók nem biztos, hogy már a húszas éveik elején kiégnek. Az ukrán játékos már majdnem 30, de még mindig kőkeményen osztja a fejeseket. A karrierjét sok évvel ezelőtt kezdte, évekig vezette a Na’Vi csapatát, szerzett 3 Major bajnoki címet és most a Gambit csapat kapitányi székében ül, akik a mostani Majoron is Legendákká váltak. A Gamurs-nak sikerült elkapnia a veterán játékost egy hosszabb interjúra, ahol beszéltek múltról, jelenről és persze arról is, hogy mit tartogat a jövő.

Nagyon sok rajongód azt sem tudja, hogy te már régóta vagy profi CS játékos, ha jól tudom már több mint 10 éve. De mikor is kezdtél pontosan?

Zeus: Azt hiszem 2004-ben már profi voltam, igen nagyjából akkor kezdtem el megnyerni az összes ukrán bajnokságot. Aztán még abban az évben a csapattal jó esélyeink voltak arra, hogy megnyerjük az ukrán WCG kvalit és mi képviseljük Ukrajnát San Francisco-ban. De ez sajnos nem jött össze, mert a döntőben kikaptunk ZeroGravity csapatától, aki később a Na’Vi menedzsere lett, most pedig ő ott a vezérigazgató. 2005-ben megnyertük az ASUS Cup versenyt és még ugyanebben az évben összejött a WCG selejtező is, így mi utaztunk Szingapúrba.

A karriered első fontos lépése az volt, amikor csatlakoztál a Virtus.pro csapatához, amit akkor a legendás orosz játékos LeX vezetett. Mit tanultál ez alatt az időszak alatt?

Zeus: Anno, hogy csatlakoztam a VP-hez egy nagyon komoly döntés volt, de szükségem is volt erre. Nagyon sok tapasztalatot szereztem, hiszen sok európai és világversenyen vettünk részt, emellett pedig ott volt LeX, akinek hihetetlen a játéktudása, és mint kapitány is jól irányította a csapatot. LeX hatással volt rám és az egész ott létem alatt nagyon sokat fejlődtem. Jobb lett a célzásom, egyre jobban értettem a játék mechanikáját és globálisan is átláttam a stratégiákat. Amikor ott voltam, akkor nem fogtam fel, hogy ez LeX érdeme, csak két évvel később, mikor ott hagytam a csapatot. Ő sosem adta fel, lehetett a helyzet akármilyen kilátástalan, mindig talált megoldást.

Azt mondják, hogy starix a legendás Na’Vi csapatot, a Pentagram modellje alapján hozta létre, aminek az volt a lényege, hogy NEO köré épült.

Zeus: Igen, a csapatot starix rakta össze, mégpedig az Arbalet megrendelésére, annyi volt a megkötés, hogy a csapatba a legjobb ukrán játékosokat kell összeszedni. Őszintén megmondva abban az időszakban én és starix nem voltunk a legjobb barátok, nem számítottam rá, hogy hívni fog. De ő félretette a büszkeségét és profin állt a dolgokhoz és nem, mint barátot, hanem profi játékost hívott meg a csapatba. nem érdekelte a vitánk, tökéletesen megértette, hogy én és Edward vagyunk az ország legjobb játékosai és megérdemlünk egy-egy helyet a csapatban.

Emlékszem a felállás először úgy nézett ki, hogy starix, markeloff, Edward és én. Nem tudtuk ki lehetne az ötödik és sokáig nem is tudtunk dönteni róla. Végül egy Valentinich nevű srác került a képbe, de ő nem akart eljönni a DTS csapatból, szóval maradt ceh9. A vicces az egészben az volt, hogy miután megnyertük az IV. IEM világbajnokságot, akkor Valentinich hívott, hogy most már jönne, de akkor már késő volt.

Csakúgy, mint NEO-nak neked sem volt sima ügy 2012-ben átállni a CS:GO-ra. Az elején nem igazán ment a dolog, egyszerűen nem találtad magad.

Zeus: Alapjáraton azt mondom, hogy igen, ha gyorsabban alkalmazkodom, akkor talán más lett volna a helyzet. De a meghatározó vereség nem a NiP ellen volt. Egy cseh tornán voltunk és kikaptunk egy olyan csapattól, amiben ott volt TaZ, NEO, apEX, kennyS és OverDrive. Az ottani bukta után döntött úgy markeloff, hogy neki elég volt és kilépett a csapatból és vitte magával Edward-ot is. Azért vesztettünk mert lemaradtunk. Ha hamarabb kezdünk gyakorolni, akkor minden más lehetett volna. Megnyerhettük volna StarSeries-t, a cseh tornát és megmenthettük volna a csapatot.

Két fájó pontja is van a karrierednek, mégpedig az, amikor két egymást követő évben is sikerült a döntőbe jutni a Major-on, de mindkét alkalommal kikaptatok. Szerinted akkor és ott miért nem sikerült a győzelem?

Zeus: Erre csak a saját véleményemet tudom mondani. Az első esetben nem álltam készen a győzelemre. Másodjára én már készen álltam, de a csapatom nem.

Gondolkodtatok azon, hogy s1mple-t is bevegyétek a csapatba? Mit gondolsz arról, hogy neki az volt a sorsa, hogy a Na’Vi-ban játsszon?

Zeus: S1mple egy nagyszerű játékos, ehhez nem férhet kétség és a Na’Vi sokkal erősebb lett, hogy most ott van. Hogy megfordult-e fejemben, hogy bevegyük, amikor ott voltam? Akkor még úgy gondoltam, hogy a csapat egy nagy család és nem lehet ilyen drasztikus változásokat csinálni. De voltak a csapatban olyanok, akik nem így gondolták és a vége az lett, hogy nekem kellett mennem.

A Na’Vi után jött a Gambit, nem volt furcsa hét év után, hogy egy másik csapat színeiben játszol? Meg persze azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy 29 éves vagy, szerinted meddig maradhatsz profi játékos?

Zeus: Ebben a csapatban jobban érzem magam, mint a Na’Vi-ban, a srácok itt sokkal érettebbek, könnyebb velük dolgozni. Sőt itt van az egyik legjobb barátom Kane is, aki a csapat edzője, szóval nem panaszkodhatom. A korkérdés már más tészta. Érzem már az évek súlyát, de azt hiszem a megszerzett tapasztalatom segít túljutni a korból fakadó gondokon, a tapasztalat pedig elég lehet a győzelemhez. De felmerül még egy kérdés, a tapasztalat elég, hogy én legyek a világ legjobb játékosa? Nem tudom, erre választ csak az idő adhat. Mindent egybevetve, az esportnál szerintem nem érdekes a kor, csak a mentalitás.

A Na’Vi-ban reális esélyetek volt arra, hogy a legjobbak legyetek, a Gambit esetében egy kicsit lejjebb kell adnod az elvárásokból, legalábbis az elején. Nehéz volt átállnod erre a gondolatmenetre?

Zeus: Nehéznek nem mondanám, inkább furcsa volt, főleg az elején. De egy idő után rájöttem, hogy a Gambit egy jó lehetőség, tele van jó játékosokkal, szóval van potenciál a csapatban. Más lehetőségekkel kapcsolatban pedig csak annyit tudok mondani, hogy a VP és az SK nem hívott.

Mit gondolsz a mostani nagy csapatokról vagy a mezőnyről úgy általánosságban? Van, akit ki szeretnél emelni?

Zeus: A nehéz időszakokon nehéz túl lendülni, ezt talán a Virtus.pro tudja a leginkább. Náluk a motivációval, a csapaton belüli kapcsolatokkal vannak gondok, vagy azzal, hogy kicsit többet akarnak pihenni és ezért nem játszanak annyit, mint más csapatok. De mégis ott vannak a legjobbak között. A fiatalabb csapatok általában nem tudnak átlendülni az ilyen gondokon és a hibát a játékosokban kezdik keresni. Ezt a hibát a Na’Vi is elkövette, sőt még a legendás SK is majdnem összeroppant, a sorozatos kudarcok alatt.

Ebben a pillanatban két csapat van, akiket tisztelni tudok. A VP és a NiP. A többi csapat nem törődik úgy a játékosaival, mint ők. Például ott van az Astralis, szerintem nem kellett volna kirakniuk cajunb-t, annak egy féléves vereségszéria lett az eredménye. De most valahogy, megint összekapták magukat és ebben a pillanatban ők a legjobbak a világon.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!