De miért?! Újabb Katowice kvali, újabb magyar csalódások

De miért?! Újabb Katowice kvali, újabb magyar csalódások

Skillben ott vagyunk Európa nyakán, de taktikában és stratégiában évekkel lemaradtunk a többiek mögött.

Az IEM Katowice második nyílt kvalifikációs tornájára már sokkal többen jelentkeztek, mint a kicsit mostohán kezelt és alig hirdetett első alkalomra. Összesen 255 csapat nevezett a legutóbbi 129 helyett, és nagy örömünkre magyar csapatból is sokkal több indult a kvalin. Ott volt az Orgless, a HoP, a Volgare, az Obscure és baráti mixek is akadtak. Az öröm azonban hamar elszállt, hiszen a két legtovább jutó magyar csapat is csak a második körig vitte a versenyen, a többiek mindannyian kiestek már az első meccsükön...

De miért?! - kérdezné Ábel teljes joggal, de ezúttal a választ nem olyan nehéz kikövetkeztetni. Szervezettség, csapatszintű gyakorlás és mindenre felkészült irányítójáték. Vagyis ezek hiánya.

A látottak alapján ezek a leginkább javításra szoruló elemek a magyar csapatoknál. Mert a skillel nincs gond, ez tisztán látszik. Az Orgless rögtön az első fordulóban megkapta a FlipSid3-ot ellenfélként, és jó volt látni, hogyan face-eli le bodito, NEY vagy éppen Barcode a Majort megjárt markeloffot, vagy a mostanra embertelen skillgéppé váló electronic-ot. Egyénlieg tehát nincs gond, a 15:2-es eredményt már annál kevésbé értjük. Ez még akkor is rettentő kevés, ha a Major alatt keveset gyakoroltak és a végén összejött pár vigaszkör.

A Volgare esetében más a helyzet, az első forduló ujjgyakorlatnak is beillő 16:kevés (egészen pontosan 16:3) meccse után a második mapon is jól indultak gabessonék. 8:2-re is vezettek, érett egy hasonlóan sima meccs itt is. Aztán az ellenfél látta, jelenlegi védekezésük nem állja meg a helyét a magyarok ellen, váltaniuk kell. Nos a tempó- és stílusváltás olyan jól sikerült, hogy mire a Volgare észbe kapott, már 9:14 állt az eredményjelzőn a WizClub javára. Ami az ellenfélnek sikerült, az rmL-éknek kevésbé, nem tudtak reagálni és vala mi újat kitalálni az ellenfél játékára, egy lángon próbálták meg végigvinni a meccset, ami azonban 8:2-ig égett csak, utána már csak pislákolt, a vége 12:16-os vereség lett.

Pedig a skill-playek itt is nagyon mentek, FLEAVE egymaga nyitott meg teljes lerakókat tripláival és koloRRR is remekül AWP-zett, de a nyers erőn kívül nem tudták meglepni az ellenfelet, csapatként nem tudtak megújulni, mikor az ellenfél zárkózni kezdett rájuk. A HoP esete ezen a kvalin más, hiszen er9k távolléte miatt beugróval voltak kénytelenek játszani, ami egy gyors vereséggel jelezte, az első számú irányító nélkül nem megy!

Ha mindenképp szeretnénk tanulságot levonni (márpedig szeretnénk, ki ne látna szívesen egy magyar csapatot valamely nagyverseny főtábláján) a történtekből, azt nem az egyéni skillben kell keresnünk. A taktikai összeérés, játékmodulok begyakorlása, a pályán mutatott fegyelem és mindenre felkészült irányítás még mindig gyerekcipőben jár itthon, sokkal nagyobb hangsúlyt kellene a csapatoknak fektetni ezekre az elemekre. Skillben ott vagyunk a szeren, de a taktika ebben a játékban pótolhatatlan a nyers erővel, ezt be kell látnunk végre!

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!