Mitől igazán op Ryze?

Mitől igazán op Ryze?

A legújabb Ryze is töretlen népszerűségnek örvend a profik között, de miért? A válasz pedig a végső képességében rejlik.

Amióta bejött az első Ryze rework, szinte folyamatos figyelmet kapott ez a hős a profi ligákban, egyesek azt mondják, kicsit túlságosan is jó lett. Ez a felvetés végül beigazolódni látszott, mivel a Riot, szinte egyedülállóan egy újabb reworköt adott a hősnek, ezzel a Ryze-al találkozhatunk mostanában igencsak gyakran. A gyakoriság alatt egy 91,7 %-os tiltási és választási fázist értünk, amit csak a 3 piros oldali "kötelező" tiltás (Rengar, LeBlanc és Camille) és Zyra előznek meg.

Miben rejlik igazán a kék bőrű sprintelő rúnamágus ereje? A válasz nagyon egyszerű. Nem a sorban összeköthető varázslataiban, vagy az eszméletlen late-game scalejeben, sőt nem is az irdatlan mennyiségű sebzésében (erre más hősök is képesek), hanem a páratlan mobilitást biztosító ultijában azaz a Világugrás/Realm Warp képességében.

Jól és kevésbé jól sikerült hősátdolgozások

Aioween | 17/01/23 15:30 Az utóbbi pár évben, amellett, hogy évente most már csak kb 5-6 hős jön ki, a Riot próbál arra is időt szentelni, hogy a régi, egykoron jól működő, ám mára már elavult hősöket is új köntösbe öltöztessék.

Elsőre talán nem tűnhet annyira nagy szónak, mivel egyrészt csak két szinttel rendelkezik és globális ultinak aligha mondható a maga 1750 és 3000 hatótávjával és mégis képes mérkőzéseket megfordítani, amire a tökéletes példát a TSM midese, Bjergsen mutattott be nemrég a TL ellen.

Mechanikailag nem annyira nehéz a képesség, ám a tudatos és kreatív használata annál inkább. A működését papíron ismerjük, 2 másodpercig varázsol, majd megérkezik a kívánt pontra egyedül vagy társaival együtt. Ez a két másodperc kritikus pontja a képességnek, mivel előre kell tervezni, illetve ugyanabban a pozícióban érkeztek ahogyan beleálltatok, nem árt tehát a tankokat előre küldeni alap esetben.

A sokszínűségében rejlik az ereje, mivel sok mindenre lehet használni. Sokkal kiszámíthatatlanabbá teszi az egész csapatot, lévén, hogy akár 4 embert is magával tud vinni Ryze, sőt még a minionokat is, ami tornyoknál lehet fontos. Így könnyen akár 2 tornyot is veszélyeztethetnek egyszerre, menekülő útvonalakat lehet elzárni, Baron Nashort elvinni sunyiban, vagy akár befejezni magát a meccset.

A mérkőzés későbbi szakaszában az jelenti az igazi erőfölényt, főleg kék oldalról, hogy egyszerre tudják veszélyeztetni a felső és középső T2-es tornyot, sőt még a Baront is. Ez ellen szinte lehetetlen effektíven védekezni, mivel nem tudnak lépést tartani velük. Ezen kívül ott van a backdoor lehetősége, amit akár egy sárkányharcból is kezdeményezni lehet, mivel könnyedén beelőzhető a védekező csapat és még teleporttal is maximum egy ember tud reagálni rá, legjobb esetben 2 ha dupla tp-t játszanak. Hétről hétre fejlődik a kihasználása és Bjergsen jócskán feladta a leckét, ilyen szintű kihasználása még a koreaiaknál sem volt látható.

Kíváncsian várjuk, milyen új fajta felhasználási lehetőségeket találnak még ki a profik, mivel a lehetőségek tárháza ezzel a csapat szintű teleporttal szinte végtelenek.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!