Idén nem biztos, hogy Amerikában lesz az International

Idén nem biztos, hogy Amerikában lesz az International

Trump miatt lehet, hogy Európába költözik az International

Az elnökváltás az Egyesült Államokban viharos változásokat hozott az elmúlt pár hétben, Trump egyik első intézkedése nyomán hét ország tiltólistára került. Ez rövid távon annyit jelent, hogy néhány esportolónak kérdésessé vált a részvétele, mivel nem kaptak beutazási vízumot. Hosszú távon viszont már más a kérdés, hiszen a nagyobb IT cégek, mint a Microsoft vagy a Google sok olyan dolgozót foglalkoztatnak, akik ezen országokból származnak, az intézkedéssel pedig az ő helyzetük vált kérdésessé. Az IT cégek között pedig ott vannak a nagyobb játékszoftver-fejlesztők is, és az új törvény az esport részlegek életében is okozhat felfordulást. Pont emiatt a Valve nemrég egy kerekasztal-beszélgetésen foglalkozott azzal, hogy a DOTA 2 International-t idén ne az Egyesült Államokban rendezzék.

Az értekezleten ott volt többek között Gabe Newell, a Valve elnöke is és egy három órás beszélgetés után egyelőre nem jutottak dűlőre. Erik Johnson, a cég szóvivője a következőket nyilatkozta:

„A versenyt biztos meg fogjuk tartani, mindentől függetlenül. Ideális esetben itt rendezzük Seattle-ben, hiszen itt van a központi irodánk is, ami nagy könnyebbséget jelentene. De ha túl sok akadályba ütközünk, akkor találunk más megoldást. Főleg, ha a vízumokkal gond lesz.”

Egyelőre James Robart bíró hatályon kívül helyezte Trump rendelkezését, hiszen az gyakorlatilag alkotmányellenes. De ezzel a történet még nem ért véget. Minden bizonnyal a mostani kabinet tovább fog harcolni azért, hogy a tiltólista ismét életbe lépjen, ez pedig annyit jelent, hogy cég dolgozói továbbra sem nyugodhatnak meg. Erről Newell nemrég a következőket mondta:

„Dolgoznak nálunk olyanok, akik az új törvény miatt nem tudnak hazamenni. Évek óta itt élnek, fizetik az adót, de nem mehetnek haza, mert félő, hogy nem jöhetnek vissza. Tehát mondjuk van egy rendezvény a világ bármelyik pontján, persze az Egyesült Államokon kívül, akkor lehet azt kell mondanunk, hogy nem mehetünk. Mert nem biztos, hogy mindenki visszajöhet utána. Ez pedig egy nagyon súlyos veszély.”

A kérdés tehát, hogy a DotA világbajnokság marad-e a mostani helyén, vagy mondjuk Európába kell költöznie? A találgatás már meg is indult, hogy hova mehetne esetlegesen a verseny. Most úgy néz ki, hogy amennyiben a Valve-nak muszáj lenne lépnie, akkor ott van a németországi Köln és a londoni 02 Aréna - mindkét helyszín megfelelő otthont tudna nyújtani a hetedik DotA 2 Internationalnek.

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!