A francia állami szerencsejáték vállalat beszáll az esportba, jön a legális esport fogadás?

A francia állami szerencsejáték vállalat beszáll az esportba, jön a legális esport fogadás?

A franciák élre törhetnek az európai esport tekintetében.

A "Française Des Jeux", francia állami szerencsejáték vállalat nemrég bejelentette, hogy bővíti a portfólióját és a lottó mellett jövőre esport bajnokságokat rendeznek majd. A cég azt akarja elérni, hogy a most induló versenyeikre 2020-ra egy millió esportolót csábítsanak el. Ehhez pedig 500 millió eurót terveznek befektetni a következő három évben. 

Persze a hivatalos célok bejelentése mellett az FDJ a várható versenyek formátumát és felépítését is nyilvánosságra hozta. Ezek szerint az első lépcsőfok az "FDJ Masters League" lesz, amit a profi esportolókra szabtak, ezen belül nagyjából 20.000 euróért megy majd a csata. Azt egyelőre még nem jelentették be, hogy milyen játékban kell majd a profiknak bajszot akasztani. Ezen kívül indul az "FDJ Open Series", amit inkább amatőr játékosokra találtak ki. Végül pedig az "FDJ Gaming Tour", ahol a mobil esportokon lesz majd a hangsúly.

Az állami cég bejelentése elsőre lehet, hogy egy kicsit merész, de ha figyelembe vesszük, hogy a francia esport piacon olyan csapatok és szervezetek vannak, mint a Millenium, a PSG vagy a BeIN Sports, akkor a lépés már teljesen érthető és logikus. Főleg, hogy még az is szóba jön, hogy a francia kormány tavaly elfogadta a "Numeric Law" törvény előterjesztést, ami gyakorlatilag különbséget tesz az esportok és a szerencsejáték között. Persze az esport eseményekre még mindig nem lehet legálisan fogadni, de ez hamar megváltozhat a jövőben, így az FDJ-nek érdeke már most terveznie arra az esetre, ha megváltozik a szél a politika tengerén. Stéphane Pallez, a cég vezérigazgatója erről a következőket mondta:

"Tudjuk, hogy kell létrehozni sportligákat és hogyan kell egy ilyen ligát üzletileg menedzselni. Ezt akarjuk megvalósítani az esportoknál is és hiszem, hogy nagyszerű lehetőségeket tudunk teremteni."

Persze az esportfogadások legitimitását nem csak az állami cég támogatja. Múlt hónapban a Betclic, szerencsejátékokra szakosodott vállalat hivatalosan is partneri kapcsolatra lépett az Eclypsia stream oldallal.

Tehát, ha azt nézzük, hogy a franci állami szerencsejáték vállalat hatalmas mennyiségű pénzt invesztál az esportba, akkor szinte borítékolni lehet, hogy pár éven belül ugyanolyan legálisan lehet majd fogadni az esport rendezvényekre, mint mondjuk egy focimeccsre.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET A FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!