Az örök kérdés: Sztárjátékosok vagy inkább szerepjátékosok?

Az örök kérdés: Sztárjátékosok vagy inkább szerepjátékosok?

Megpróbáltunk igazságot tenni egy régi kérdésben, hogy mégis ki a jobb egy csapatnak.

Érdekes kérdés merült fel Twitteren néhány profi játékos között és úgy gondoltuk, érdemes lehet beszélnünk róla, hiszen ez egy régi, visszatérő téma a Counter-Strike rajongók, elemzők és játékosok között is. Úgyhogy ebben a cikkben megpróbáljuk megválaszolni:

Egy sztárjátékos vagy egy szerepjátékos jobb a csapatnak?

Ahhoz, hogy kiderítsük az igazságot, először is beszéljük meg, mit értünk az alatt, hogy "sztárjátékos" és "szerepjátékos"! Előbbi nagyon könnyen definiálható: ők a legjobb játékosok, akik mindent tudnak a játékról, hihetetlenül magas a játékintelligenciájuk és/vagy a legjobb pontossággal bírnak. Ilyen játékos pl.: Scream, NiKo, coldzera, dev1ce, olofmeister vagy s1mple. Rendkívül tehetségesek és bármit rájuk lehet bízni, mert egyszemélyes terminátorok bármilyen csapatban, ráadásul CS:GO rajongók ezreinek legnagyobb kedvenceiről beszélünk. Nem is véletlen, hogy négyen be is kerültek a tavalyi világválogatottunkba!

Ezzel szemben utóbbiak inkább a tisztességes kisiparosok mellettük, akik egy adott szerepet látnak el tökéletesen és ritkán villognak, de nem is ez a dolguk. Feladatuk, hogy a kiosztott szerepben a lehető legpontosabban hajtsák végre az irányító utasításait és a begyakorolt köröket. Hatalmas fegyelmet és figyelmet kíván, a gyakorlásról nem is beszélve. Azonban nem ők a legnagyobb sztárok, sőt! Nem igazán lehetne kiemelni közülük bárkit, aki pl. támogató játékosként "sztár" lenne. A legjobbakat az ilyen típusú játékban az északi csapatoknál kell keresni, pl. az Astralis soraiban.

esport csgo counterstrike cikk tbr star players vs average players

De hogy melyik lenne jobb egy csapatnak? Nos, az általános vélekedés szerint a szerepet betöltő játékosok leginkább akkor hasznosak, ha előre begyakorolt köröket játszatnak velük, de az ilyesfajta játék 2-3 hónap után kiismerhetővé válik és a Counter-Strike-ban a meglepetés ereje pontosan annyira fontos tényező, mint a jó füstök és a villanógránátok megfelelő időzítése egy-egy körben. Hosszútávon a profik úgy vélekednek, hogy egy sztárjátékos nagyobb ráhatással van egy csapat játékára és teljesítményére, lévén, hogy kiszámíthatatlan és 2-3 hónapnál tovább képes a formájából eredő hatást kamatoztatni. Ráadásul a sztárokat bárhol be lehet vetni, mert minden feladatot képesek ellátni, csak ne egyszerre kelljen 5 játékos helyett játszania, egyedül.

Ezzel szemben van, aki úgy vélekedik, hogy jobbak a szerepjátékosok, mivel a sztárok túl kiszámíthatatlanok a csapat számára is, lásd NiKo és a mousesports, ahol a bosnyáknak ha nem ment, akkor a csapatnak sem. Tehát nem elég az, ha egy kiemelkedő játékosra építenek egy csapatot, mivel az ő kizárásával az ellenfelek könnyen elbánnak velük.

Mi úgy gondoljuk, hogy egy csapat akkor működik igazán, ha az egyéni teljesítmény mellett a stratégiák is rendben vannak, de van annyira kiszámíthatatlan és improvizált a játékuk, hogy bárkit meglephessenek, ha éppen arra van szükség. Ti mit gondoltok?

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!