"Nincs költségvetés. Ha egy ötlet jó, megcsináljuk bármibe is kerül!"

A pár hónappal ezelőtti Kérdezz-Felelek hatására a Valve és Gabe Newell rájött, hogy a közösség még többet akar tudni. Ezért ki találtak valami újat.

Nemrég Gabe Newell és még páran a Valve 'fejesei' közül felmentek Redditre és hirtelen felindultságukban csináltak egy élő Kérdezz-Feleleket, ahol a rajongók kérdéseire Gabe megpróbált hasznos választ adni. Íme az akkori legfontosabb válaszok összefoglalója, vagyis hogy milyen fontos kérdések merültek fel:

Gaben élőben válaszolt a CS:GO legfontosabb kérdéseire!

Source 2 motor, frissítések, fejlesztési tervek és a Majorok is szóba kerültek a "kérdezz-felelek" során.

Az már most biztos, hogy a Valve egyvalamire rájött a kérdezz-felelek után. Mégpedig, hogy a rajongók nagyon keveset tudnak a vállalat működéséről, keveset tudnak a játékokról és a fejlesztési folyamatról, akad pár olyan rejtély, ami sok embernek fúrja az oldalát és úgy nagy általánosságban a közösség egy kicsit úgy érzi, hogy a Valve eltávolodott tőlük. Newell ezért úgy gondolta, létrehoznak kisebb-nagyobb kerekasztal beszélgetéseket, ahol hosszabban is válaszolnak a fontosabb kérdésekre. A régebbi összefoglaló után tehát itt a folytatás, íme a legfontosabb válaszok:

Mit gondoltok a sajtóról vállalati szinten?

Ami lejön az egészből, hogy Gabe egy idő után megunja a saját hangját hallani, nem szeret sokáig beszélni, de belátja, hogy bizony ez egy fontos módja annak, hogy kapcsolatot teremtsenek a vásárlóikkal, akik pedig mindenről szeretnének tudni. Persze nem mindegy, hogy a forma milyen, nekik ez a mostani beszélgetés sokkal kényelmesebb és célravezetőbb, mint adni egy nagy sajtótájékoztatót, ahol személytelenül mondanak el egy adag információt.

A cég nemsokára 21 lesz, készültök valami különlegessel?

Náluk ez nem így megy. A vállalatnál persze felmerül, hogy ez egy fontos mérföldkő, meg kéne ünnepelni. De olyankor felmerül egyből, hogy minek? Miért pazaroljanak erre időt és energiát, amikor sok más sokkal királyabb dolgokkal is foglalkozhatnak, mondjuk munkával. Persze vissza kell nézni és látni a hibákat, amiket elkövettek. Példának okáért ott van a Half-Life 1, ami gyakorlatilag egy hatalmas hiba gyűjtemény. De ezzel együtt nagyszerű információs forrás is. A lényeg, hogy a múltra nem szentimentálisan kell nézni, hanem hogy ott mi ment mellé és most az jobban kell csinálni.

Mit tesz azért a cég, hogy friss maradjon a piacon, hogy megőrizze a piaci helyét?

Ez az egész a cég felépítéséből ered. Kezdésnek a Valve-nál nincsenek kinevezett vezetők, akiket csak azért tartanak, hogy hajtsák a programozókat. Nincsenek határidők, egy-egy termék, vagyis játék akkor készül el, amikor a készítők azt mondják, hogy készen van. Emellett pedig a leghihetetlenebb, hogy előzetes pénzügyi elemzések sincsenek. A cég, ha elfogad egy ötletet, akkor azt megvalósítja, nem érdekli őket, hogy mit mutatnak az előrejelzések. Ezt sokan nem fogadták el régebben a cégnél, főleg amikor elkezdték fejleszteni a DotA második epizódját, mindenki csak legyintett, hogy egy ingyenes játék mire lesz jó, aztán láthatjuk az eredményét. Tehát a vállalat ereje és frissessége abban rejlik, hogy nem kényszerítenek semmit sem, nem kell új epizódot kiadni egy már jól bejáratott játékhoz minden évben és így a dolgozók, arra koncentrálhatnak, ami szerintük király és, ami nekik tetszik. Most egyébként a következő ilyen a VR lesz, amiben nagy lehetőséget látnak.

Ezzel a mentalitással mégis, hogy felügyelik a vállalat projektjeit?

Erre nagyon egyszerű a válasz, a Valve nem hisz a felügyeletben. Nincsenek havi jelentések, nincsenek határidők. Mindenki a saját ütemében dolgozik a projektjein és mindenki magának szabja meg, hogy mivel mikorra akar végezni. A rendszer pedig működik. Hiszen egy kicsit mindenkit magáénak érzi a projekteket és nem a főnököknek, hanem a vásárlóknak akar megfelelni. Newell erről is elmondja, hogy az nem érdekli, ha őt nem avatják be a részletekbe, nincs rá szüksége. De a vásárlók már nem ilyen elfogadóak, nekik kell az infó, minél hamarabb. Ha pedig a vásárló megkapja a tájékoztatást, akkor azt más is olvashatja, szóval csak utána kell menni és kérdezni.

Mi a helyzet a Windows 10-el és az UWP-vel?

Ez a két op rendszer a Microsoft-tól leginkább olyan irányba megy, mint az Apple op-jai. Maga a szoftver, teljesen rendben van, de nem a játékpiacra tervezték. Addig, amíg lesz olyan op rendszer, ami támogatja a játékszoftvereket nem lesz gond. De ha a Microsoft egyszer csak úgy dönt, hogy csak az UWP-t támogatja, az már gond lenne a Valve-nak.

Miért nem csinálnak játékokat konzolra?

Erre megint csak egyszerű a válasz. Azért nem gyártanak játékot, mondjuk PS-re vagy Xbox-ra, mert nem jók benne. Valahogy a cég DNS-ében nem az lett programozva. Annak pedig semmi értelme, hogy egy specifikus piacra készítsenek, vélhetőleg egy gyenge terméket. Azzal csak a céget járatnák le.

Mi a helyzet a Mod készítőkkel, terveznek fizetni nekik?

Ma sok olyan játék van, ahol a Mod-ok azok, amik életben tartják az egészet. A legtöbb esetben pedig ezeket nem a fejlesztők készítik. Gyakorlatilag az indie programozók értéket teremtenek a játékokban és a meghosszabbítják azok életciklusát, erre egyébként tökéletes példa a Skyrim. A válasz pedig igen. A Valve tervei között szerepel, hogy a független programozókat valamilyen szinten megfizeti majd, de még nincs meg a rendszer, ami alapján lehetne tudni, hogy mi mennyit ér.

Az amerikai vízumkérdés aggasztja őket az esportokkal kapcsolatban?

Ez talán most az egyik legaggasztóbb dolog a cég életében. Már eddig is sokszor kellett szívességeket kérniük különböző szenátoroktól, hogy időben meglegyenek a versenyzők papírjai, de a mostani események után ez csak nehezebb lesz. Gabe erre példaként felhozta, hogy ez az egész megint abból ered, hogy a döntéshozó generáció egyáltalán nem érti, hogy miről van szó. Ha egy operaénekes kér beutazási kérelmet, akkor megkapja, ha egy Nobel díjas tudós, kér vízumot, akkor nincs baj. De ha egy fiatal gyakorlatilag munkanélküli srác folyamodik papírokért, akkor neki sokkal nehezebb dolga van, ezen pedig a közeljövőben változtatni kell valahogy.

Végül az interjú utolsó perceiben arról volt szó, hogy a közösség nagyon kíváncsi pár dologra. Teszem azt sokan szívesen mennének le a pincébe és néznék át a korai Halflife 1 textúrákat és kezdeti modelleket, csak érzelmi okok miatt. Vagy akár az is előjött a Facepunch berkein belül, hogy a cégnél eltűnt a Gold Source Engine Code és sokan emiatt már pánikolni is kezdtek. Erre pedig a cég annyit mondott, hogy ha egy csoport a közösségből elmenne a főhadiszállására, hogy ott csináljon egy dokumentumfilmet, ahol ezek kerülnének a középpontba, akkor nem zárkóznának el előlük. Remélem ez mielőbb megtörténik.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!