A deck, amivel biztosan tele lesz a Heroic Brawl

A deck, amivel biztosan tele lesz a Heroic Brawl

A Jade Shamant akkor is érdemes jól ismerni, ha mással játszunk, hiszen biztosan rengeteget fogjuk látni a következő időszakban.

Amikor a Blizzard bejelentette a legutóbbi gyengítéseket, rögtön egyértelművé vált, hogy a nerfek nagy nyertesei a midrange deckek lehetnek. A metát leginkább domináló Aggro Shaman eszköztárából két fontos elem is kiesett a Spirit Claws és a Small-Time Buccaneer átszabásával, de a Pirate Warrior is megérezte a változásokat, ez pedig két szempontból is a midrange malmára hajtotta a vizet. Egyrészt nyilvánvalóan kevesebb fejtörést okoz az aggro és a "kalóz csomag", másrészt a meta-hatások is kedvezőek, hiszen az aggro ellen hangolt, lassú játékra berendezkedő kontroll deckek számára is csökkentek a jó matchupok esélyei, ami szintén a midrange felé tereli a metát.

A Shaman hosszú hónapok óta tartó dominanciája ettől függetlenül nem ér véget, csupán új verzió veszi át a stafétát: ahogyan arra számítani lehetett, az új szezonban már a Jade Shaman ül a Tier 1 paklik trónján. Ez a helyzet pedig az áprilisban érkező Journey to Un'Goro kiegészítőig aligha fog változni - ennek megfelelően a héten esedékes Heroic Brawl is garantáltan tele lesz vele.

Jövő szerdán visszatér a Heroic Tavern Brawl, készítsétek az aranyat

Ha marad a minta, akkor a Blizzard minden kiegészítő alatt egy Heroic Brawl hetet ad a játékosoknak. Újra itt az ideje, hogy meg tegyük tétjeinket.

Ha játszol a paklival, akkor azért, ha pedig nem, akkor azért érdemes áttekinteni az optimális összeállítást és stratégiát - az ellenfél paklijának ismerete a Hearthstone-ban legalább olyan fontos, mint hogy a saját deckjeiddel hatékonyan és hiba nélkül tudj játszani! Íme egy paklilista.

A pakli alapját nyilvánvalóan a gólemgenerálások képezik: minél előbb és minél több Jade Golemet tudunk megidézni, annál valószínűbb, hogy be tudjuk indítani a hógolyóeffektust a boardon, folyamatosan egyre nagyobb előnybe kerülve a jó trade-ekkel.

  • Jade Claws: a korai dropokkal remekül elbánik, általában ez termeli az első gólemet.
  • Jade Spirit: legfontosabb board-jelenlétünk a középjátékhoz közelítve, amely egyben megalapozza az erős late game-et.
  • Jade Lightning: szintén a középjátékban kulcsfontosságú, jól kezeli például az Azure Drake-et.
  • Jade Chieftain: a többi lapunk leginkább neki ágyaz meg, óriási érték sajtolható ki belőle a late game-ben.
  • Aya Blackpaw: egy lapért két Jade Golem - ha nem kap Hexet vagy Polymorph-ot, garantált a hatalmas érték.

A gólemtermelések mellett egy kulcslapja van még a decknek: ez Brann Bronzebeard, akivel ha csak egy Battlecry-t be tudunk duplázni, máris óriásit léptünk a győzelem felé, hiszen ezzel minden egyes későbbi lapunkat további eggyel erősítjük. Jade Chieftainnel a legjobb kombó, hiszen a Taunt gólemek bevédik Brannt, ha pedig spellel szedi le az ellenfél, azzal még nem reagált a többi lényünkre, ami még nagyobb tempóhátrányt jelent. Általában az a legjobb felhasználási módja, ha bevárjuk, hogy az ellenfél elnyomjon egy asztaltakarítást (pl. Twisting Nether, Kazakus potion), majd utána rögtön újból teleszórhatjuk a boardot még erősebb gólemekkel.

A Spirit Claws és a "kalóz-csomag" kikerülésével ismét helyet kapott a deckben a Shaman két brutális early lapja, a Tunnel Trogg és a Totem Golem, melyek - a Jade Claws-zal együtt - az első köreink legfontosabb szereplői, egyszerre gyakorolhatnak nyomást, illetve adhatnak kedvező trade-opciókat aggro ellen. Utóbbiakkal szemben persze ott van a két sztár board clear, a Maelstrom Portal és a Lightning Storm is, melyekből Bloodmage Thalnos és az Azure Drake (na meg az Air Totem) sajtolhat ki még többet. A kezdeti nyomást követően a Jinyu Waterspeaker és a Thing From Below végképp stabilizálhatják a meccset, kizárva az ellenfél lethal-opcióit.

Természetesen nem hiányozhat a Hex sem, mely a lassabb meccseken még inkább felértékelődik, hiszen a másképp nehezen megoldható fenyegetésekre (pl. Twilight Drake, Aya Blackpaw) tökéletes ellenszer. Végezetül pedig három lapról nem esett még szó. A Devolve elsősorban Dragon Priest ellen lesz nagy segítség, ahol a felbuffolt lényekre kiváló megoldást nyújt, de aggro ellen is könnyen board clearré változhat egy Maelstrom Portallal kombózva. A Flametongue Totem leginkább a kezdeti aprócska gólemekből, illetve a totemekből sajtolhat ki némi értéket, segítve a trade-eléseket, illetve esetenként kivégző lap is lehet. A Mana Tide Totem pedig az elhúzódó játszmát sejtető matchupok fontos kelléke lehet, amely segít abban, hogy megtartsuk a lapelőnyt.

Mulligan stratégia

Az alábbi kártyákat minden esetben érdemes megtartani: Tunnel Trogg, Totem Golem, Jade Claws. Ezek a legfontosabb lapok az első két körre, melyek szinte minden matchupban jól jönnek. Lássuk, hogy ellenféltől függően miket jó döntés még megtartani!

Aggro ellen: a Maelstrom Portalban és a Lightning Stormban rejlő board clear-potenciál természetesen esszenciális Pirate Warrior és Aggro Rogue ellen, így ezeket érdemes megtartani. A Jinyu Waterspeaker szintén megtartható, hogy garantáltan stabilizálni tudjuk magunkat egy második roham előtt.

Reno ellen: a deck legfőbb ellenfele a Reno Warlock, köszönhető a gólemek ellen is hatékony asztaltakarításoknak (Twisting Nether, Kazakus potion, Shadowflame) és az erős negyedik körös lényeknek (Mountain Giant, Twilight Drake). Utóbbiak miatt a Hexet érdemes megtartani. Reno ellen általánosságban a Mana Tide Totem is kívánatos lap.

Dragon Priest ellen: a Devolve leginkább itt értékelődik fel, a Lightning Stormmal együtt különösen jó tud lenni. De utóbbi önmagában is fontos, hiszen a siker kulcsa leginkább az, hogy meg tudjuk-e oldani a pap korai dropjait, mielőtt bebuffolná őket (Northshire Cleric, Twilight Whelp, Wyrmrest Agent).

Másik Shaman ellen: a szokásos lapok mellett érdemes keresni a Maelstrom Portalt és a Bloodmage Thalnos-t is, a korai lények elintézésében sokat segíthetnek.

Jade Druid ellen: nagy előnye ennek a matchupnak, hogy nem nagyon kell tartanunk board cleartől (a Swipe itt nem az igazi), így nyugodtan pakolhatunk. Ennek megfelelően a Jade Spirit is megtartható, hogy gyorsan ki tudjuk pörgetni a nagy gólemeket.

Végszó

Lényeg a lényeg: ha te is ilyen paklival játszol, érdemes a lehető legtöbbet gyakorolni vele, hiszen miután a jelenlegi meta legnépszerűbb deckjéről beszélünk, óriási hátrányt fog jelenteni, ha - az ellenfeleiddel szemben - te nem ismered eléggé, vagy éppen felhigítod haszontalan lapokkal. Ha pedig mással játszol, akkor is érdemes minél jobban ismerni (és legalább kipróbálni!), hiszen ez lesz a leggyakoribb ellenfeled - ha nem tudod, mire számíthatsz, a saját dolgodat nehezíted meg!

Jó játékot mindenkinek!

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!