10 tipp a fejlődéshez, a Riot Games szerint

10 tipp a fejlődéshez, a Riot Games szerint

"Challenger skillem van, csak sz*r a csapat." Ismerős kifogás? Nézzük mivel tudunk ténylegesen fejlődni és feljebb mászni a létrán.

Sokan sokféle kifogással takaróznak, hogy a legutóbb ranked meccs miért nem jött össze és ahogy az lenni szokott ilyenkor, általában a másik a hibás, hiszen mi tudunk játszani. Ez a fajta hozzáállás rendszerint az alsóbb divíziókban lévő játékosokra jellemző, aki magasabban van az rendszerint már rájött, hogy bizony mindig van min javítani a saját játékunkat illetően is. Ez az alapigazság div-től teljesen független, egy bronzos játékosnak ugyanúgy van mit tanulnia, mint egy challenger vagy master szintű játékosnak is.

A vezető gameplay design-ért felelős Riot Meddler összegyűjtött egy 10 pontos listát, hogy mik azok az alapvető dolgok, amikre érdemes mindig odafigyelni. Ezeket az aspektusokat érdemes figyelni a saját játékunkban és tudatosan törődni arra, hogy ezeken javítsunk, akár még egy vesztes meccsen is a flamelés helyett.

  • Alapvető tudás: megfontolt és átgondolt döntéseket kell tudnunk hozni a játék alapvető mechanikája és szabályai alapján. Ide tartozik az, hogy mikor, ki ellen milyen tárgyakat érdemes venni, melyik hős mikor számít erősnek, illetve a már kiválasztott hősök alapján mi illik bele a kompozícióba.
  • Pozícionálás: tisztában legyünk azzal, hogy hol érdemes tartozkodni az ellenfelekkel szemben különböző szituációkban a választott hősünktől függően. Ilyen helyzet lehet például az, hogy támogatóként hol tartózkodjunk az alsó ösvényen, hogy nyomást gyakoroljunk, vagy hogy egy orgyilkos karakterrel honnan tudjuk leginkább meglepni az ellenfél csapatát.
  • Hősismeretek: számít, hogy hány hőssel tudunk elfogadhatóan játszani, ezzel elősegíthetjük csapatunkat olyan hősökhöz, amikre tényleg szükségünk van és nem gondolkozás nélkül választjuk mindig ugyanazt. Ha például már amúgy is van elég tank a csapatban például a támogató és dzsungeles pozícióban érdemes elgondolkozni egy Rumble, Kennen esetleg Fiora felsőösvényes választáson egy harmadik tank helyett.
  • Mechanika: érdemes ismerni a hősünk minden apró mozzanatát, hogy mikor mire képes és ezt hogyan tudjuk a legjobban kihasználni. Ilyen lehet egy Rivennél az animációmegszakítás, vagy egy Blitzkrank-nél két minion között elkapni valakit.
  • Térkép figyelése: képesek legyünk figyelni a kistérképet és nem csak arra koncentrálni ami a mi képernyőnkön megy, hanem figyelni a pálya többi részét illetve olvasni az ellenfelek mozgását akár rálátás hiányában is. Jó példa erre, amikor nem látjuk konkrétan az ellenfelet, de az információ hiány tudatában sejthetjük, hogy kb merre járnak, illetve, hogy érdemes-e még kint maradni egy minionhullám lefarmolására, vagy inkább vonuljunk vissza a tornyunkhoz.
  • Csapatkoordináció: megfelelő kommunikáció a csapaton belül, objektívák megtervevezése és közös mozgás. Ilyen lehet az 1-3-1-es ösvénytolás, ahol nem az lesz a vége hogy miden kialakul egy 5 v 3 szituáció és elveszítünk egy inhibitort miatta.
  • Kitartás, ellenállás: mindenkinek lehet rosszabb napja és hajlamosak lehetünk ezt éreztetni csapattársakkal, főleg ha a meccs se alakul jól. Ez is egy képesség, hogy megtartsuk hidegvérünket és akár hátrányban is nyugodtan játsszunk. Ha például minket ölnek meg először és hátrányba kerülünk miden, azt is kezelni kell valahogy, ami rendszerint nem azzal egyenlő, hogy még agresszívabban játszunk ezzel újabb gyilkosságokat adva az ellenfélnek.
  • Stratégia, döntéshozatal: fel kell ismernünk, hogy egy adott kompozíció miben jó és ezeket az erősségeket kihasználva próbáljunk nyerni. Ha például egy jól scalelelődő csapatunk van, nem biztos, hogy megéri 20 percnél már folyton 5 v 5-özni miden, mikor kivárva, farmolva biztos előnyünk lesz később.
  • Ellenfelek kiismerése: érdemes folyamatosan figyelni, hogy az ellenfelünk milyen szituációra hogyan reagál és megpróbálni mintát találni benne, ami kiszámíthatóbbá teheti számunkra. Ha például valaki hajlamos az ösvény betolása után eljönni a Raptorjainkért eljönni sokszor, akkor a dzsungeles segítségével ez könnyen megbüntethető.
  • Az elérhető információk értelmezése: sok minden történik általában a pályán, nem árt ezeket szelektálni és figyelni arra, hogy számunkra mi lehet fontos azok közül. Ilyen lehet például fontos végső képességekre odafigyelni egy-egy csapatharc során, amik megváltoztathatják a kimenetelét (Rumble ulit, Orianna ulti stb)
  • +1: Őrszemek: mindig figyeljünk a megfelelő rálátásra és hogy mit akarunk azzal az információval kezdeni. A sárkányok például 6 percenként élednek, ha most vitt el valaki egy sárkányt, nem biztos, hogy megéri a következő 1-2 percben telepakolni azt a pályarészt teleőrszemezni, mert nem nyerünk vele olyan sokat abban az időben.

A League of Graphs szerint elég sok embernek nem sikerült ezeket az alapvető dolgokat elsajátítani és ebből kifolyólag a játékosok 91,63%-a Goldban, vagy azalatt van jelenleg. Ennek 18%-a Silver V és Bronz I között áll, ahova a legtöbb friss harmincas kerül az első besorolók után. Ezeket a tanácsokat megfogadva és folyamatosan fejlesztve viszonylag könnyedén feljebb juthatunk, persze a sikert ne azonnal várjuk, néha elromlanak a dolgok és bizony vannak olyan meccsek is, amiket valóban nem fogunk tudni lehozni, de fel a fejjel!

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET A FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!