Frissítve: Szárnyal a félprofi CS:GO meccsekre épült bundaipar

Frissítve: Szárnyal a félprofi CS:GO meccsekre épült bundaipar

Újabb bizonyítékok kerültek elő arról, hogy a bundázás továbbra is szerves részét képezi a CS:GO versenyszférájának.

A Counter-Strike és e-sport szférában megkerülhetetlen alaknak számító Richard Lewis hozott nyilvánosságra nemrégiben egy újabb bundázási botrányt. A 2 évvel ezelőtti iBuyPower-ös esetet követően úgy tűnik, mégsem tűnt el az e-sport meccsek "fixálása", csupán finomabb módszerek alakultak ki, amiről egy vastagon ebben a világban élő forrás számolt be.

Bevezetés

A korábban is említett iBuyPower-ös esetet követően a profi szcénából teljesen eltűnt a bundázás és a tavaly beinduló, folyamatos szabályozásoknak köszönhetően a fogadás is átalakult. Ám ezzel nem tűnt el a bundázás az e-sportból, csak "alacsonyabb" szintekre vándorolt, ahol nem lehet belőle akkora világbalhé, mint az amerikai példánál. Tehát, ahogy ez a forrás is megerősítette, újabban a fél-profi szinten lehet találkozni bundázással és nem a klasszikus "bukjuk el 16:4-re és ne játszunk rendesen" változattal találkozhatunk, hanem valami sokkal finomabb és feltűnésmentesebb variációval.

esport csgo counterstrike cikk tbr ujabb bundazasi botrany alakuloban

A dolog azzal kezdődött, hogy egy Karim “tropica” El Amrani névre hallgató alak felkereste a Team Paria nevű szervezet menedzserét, Stefan “ioswitch” Heesterst. tropica egy CS:GO EU Pracc nevű Facebook csoport adminja és kertelés nélkül arra kérte Heesterst, hogy bukják el a King of Nordic-os meccsüket egy finn csapat ellen, mivel többet kereshetnek így, mint az összdíjazás. Természetesen Heesters nem adta be a derekát és közvetve Richard Lewishoz fordult. Ő pedig belevaló újságíróként felkereste tropicát, aki belement egy interjúba is!

Az említett tropica abszolút nem kispályás a "match-fixingben", azonban hálásak lehetünk neki azért, amiért konkrét példákkal, belülről, résztvevőként dalolva meséli el a mai CS:GO bundázás ipari működését. Állítása szerint 2 hónap alatt 20 000 dollárt keresett tevékenységével, ami rengeteg pénz ahhoz képest, hogy a csapatok és a szervezetek mennyit keresnek ezen a szinten legális forrásokból. Emellett több dologról is beszámolt: lebontotta a bundázás folyamatát; mesélt bundázott meccsekről; és arról is, miért nem lehet megfogni őket.

esport csgo counterstrike cikk tbr ujabb bundazasi botrany alakuloban

Kapcsolatfelvétel

Egy bundázás kétféle módon indulhat be: vagy a csapat játékosai/háttéremberei kotyogják el a bundázóknak a tippeket vagy, a bundázók szervezik le a végeredményt egy-egy csapattal. Előbbi esetben 9/10 meccs be is jön, a maradék egynél pedig valószínűleg arról van szó, hogy a bundázókat szerette volna szívatni az érintett szervezet. A második eset nyilván több szervezést és hatalmas ismeretségi kört igényel, ám a CS:GO EU Pracc nevű Facebook csoport elég sok fél-profi csapattal kapcsolatban áll, így nem nehéz eljutni az illetékesekhez. Általában Teamspeaken vagy Steamen beszélték meg a részleteket, így nehéz bizonyítékot szerezni arról, hogy kik lehetnek érintettek és mi hangzott el köztük, hiszen egy diszkréten felépített kis világról van szó.

Kényszerhelyzet

tropica elmondása szerint, az iBuyPower esetéből okulva, a legújabb generációs bundázás inkább a kisebb csapatokra és ligákra épül, mint az ESEA Premier League vagy a King of Nordic. Ezek kapcsán azt állítja, hogy a legtöbb meccs meg van/volt bundázva mindkét versenyen, ami igazán szomorú képet fest a félprofi csapatok helyzetéről. Ráadásul a legtöbben azért adják be a derekukat, mert a szervezet nem képes a versenyekből és szponzorokból annyi pénzt kitermelni, hogy megfelelő körülmények között működjenek. A tropicahoz hasonló, fogadási ügyletekkel tevékenykedő egyének számára pedig aranybányát jelent ez a probléma, hiszen megannyi csapat vesz részt 500 és 1 000 dollár közötti nyereménnyel kecsegtető versenyen és ezekre még fogadni is lehet bármekkora téttel!

esport csgo counterstrike cikk tbr ujabb bundazasi botrany alakuloban

Outlaws vs Epsilon Hype

Az egyik konkrét bundázási példa tropicától ennek a két csapatnak a meccse volt a HellCase Cup zárt kvalifikációján. Ezen keresztül egy teljesen új metodika is bemutatkozott, hiszen állítása szerint ezt a meccset úgy "fixálták", hogy az Outlaws szándékosan veszített el egy pályát a Bo3-ból. A taktika lényege az volt, hogy azok, akik az esélyesebb Outlaws győzelemre fogadtak, ugyanúgy megkapják a pénzüket, ezáltal nem válik gyanússá a meccs, ám az Outlawshoz közeli családtagok, barátok arra fogadtak, hogy 2-1 lesz, amire nyilván kisebb esély volt, vagyis több pénzt kaptak a fogadásért. A dolog olyan jól sikerült, hogy ezidáig senki sem sejtett semmit és valószínűleg több ilyen taktikázás történt előtte és utána is, tehát egy bevett módszerről van szó. Az Outlaws twitteren tagadta a vádakat és egyelőre itt tart az egész, vagyis konkrét bizonyíték nincs arra, hogy ez valóban megtörtént, csak tropica "tanúskodását" lehet alapul venni.

Természetesen Richard Lewis nyomozása újabb fogadási botrányt hozhat magával és a következő lépcső, vagyis a NordicBet nyomozása, már el is indult az Outlaws vs Epsylon Hype kapcsán. Érdemes megemlíteni azt is, hogy további három megbundázott meccsről számolt be tropica az interjú során:

iGame vs Outlaws - A két csapat az Assembly-n játszott, ahol az Outlaws szándékosan veszített egy pályát

KoN Finland vs KoN Sweden - A finnek legyőzték a Fnatic Academy-t, majd teljesen érthetetlenül kikaptak a svédek ellen, akik egy alkalmi mixként jelentek meg és sokkal gyengébbek voltak

Fragsters vs Rush3d - A Dolphin CS Shoot Em Up 2-n mérkőztek meg és a Rush3d szándékosan veszített 2-1-re

Megfoghatatlanok

A nyomozással viszont komoly gondok akadnak majd, az borítékolható. tropica szerint sok módszer létezik arra, hogy a fogadók és a bundázók elrejtsék kilétüket a világ elől: családtagokon, barátokon, ismerősökön keresztül fogadnak; nem egy nagy, hanem több kis tétet tesznek fel; ráadásul bitcoinnal is lehet fogadni, ami nem éppen egy visszakövethető valuta, részben ezért is hozták létre.

UPDATE #1

Friss információk érkeztek az ügyben. Kiderült, hogy tropica Twitteren több ízben is "egy viccnek" jellemezte a Richard Lewisnak elmondottakat, melyek szimplán túlnőttek azon, amit gondolt elsőre és azt állítja, hogy minden általa adott információ részben vagy egészben hamis és a beszélgetések is "szerkesztve lettek". Mivel a cikkben leírtak nagy része az ő információit tükrözik és/vagy tartalmazzák, ezért megkérünk mindenkit, hogy kezelje fenntartással annak tartalmát, mivel nem bizonyítható annak igazságtartalma.

Emellett megtudtuk azt is, hogy a NordicBet nem talált egyértelmű bizonyítékot az Outlaws vs Epsylon Hype-ügy kapcsán, ezért a nyomozást lezárták.

Bővebb információk és a tropica-tweetek elérhetőek ezen a Reddit linken!

Kíváncsiak leszünk az ügy következményeire és természetesen beszámolunk a folytatásról is, ha lesz!

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET A FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!