Már most látszik, kik juthatnak tovább az ESL Pro League döntőjébe

Az eddigi eredmények és a hátralevő fordulók fényében utánajártunk, kinek a továbbjutására van a legnagyobb esély a csoportkör után.

Már többször utaltunk rá akár az ESL Pro League-ről szóló cikkekben, akár a meccsek közvetítései alatt, hogy a csoportkörből való biztos továbbjutáshoz legalább 15:11-es mérlegre van szükség. Természetesen ez nem szabály, csupán a tavalyi év tapasztalata, hiszen 14:12-es mérleggel a Virtus.pro anno csak a hetedik helyen végzett, így lemaradt a LAN-ról.

Vegyük tehát alapul ezt a 15:11-es eredményt, ami a 26 csoportmeccs után ha összejön, a csapat biztos továbbjutást ünnepelhet.

Európa

Komoly jóstehetség sem kell hozzá hogy megmondjuk, mely csapatok lesznek ott szinte biztosan a szezon végi LAN-on, hiszen a jelenlegi állás és a hátralévő sorsolás igencsak árulkodó.

A North-nak a hátralévő 6 mapból kettőt kell csak behúznia, ami akár egy LDLC elleni 2:0-val is meglehet, de a NiP és a Virtus.pro is bőven verhető a mostani szezonban. Az Astralis-nál pont ugyanez a helyzet, nekik az EnVyUs elleni meccsen lehet meg a szükséges 2:0, ha viszont botlanak, akkor a G2 és a fnatic ellen javíthatnak. Ezeknek a csapatoknak 6 mapból kettőt megnyerni lényegében gyerekjáték, ott lesznek a LAN-döntőn.

A Na'Vi helyzete hasonló, két győzelmet kell behúzniuk, nekik azonban már csak 4 mapjuk van erre. Kettő a mousesports ellen, akik ellenállhatatlan formában húzzák be a meccseket, illetve kettő a Heroic ellen, akik matematikailag még szintén továbbjuthatnak. Ha mindkét együttessel biztonségos 1:1-re végeznek GuardiaN-ék, meg is van a hőn áhított továbbjutás, így vélhetően a Na'Vi-val is találkozunk a Dallas-i offline döntőn.

Három hely maradt még Európából, melyért négyen is versenyt futnak, a mouz-nak 6 meccsből 3-at, a G2-nak és a FaZe-nek 6-ből 4-et, a fnatic-nak pedig 6-ból ötöt kellene nyernie a biztos továbbjutáshoz. A mousesports 50%-a bőven összejöhet, hiszen a fnatic, HellRaisers és Na'Vi elleni meccseken is jók lehetnek 1-1 pályára, amivel máris a LAN-on érezhetik magukat. A FaZe és a G2 sorsolása közül a FaZe menetrendje tűnik könnyebbnek elsőre, hiszen mindketten játszanak majd a VP-vel, illetve egymás ellen is meccselniük kell, de a FaZe a HR, míg a G2 az Astralis ellen játssza a végső meccset. A fnatic esélyei igazából inkább csak elméletiek, hiszen 6-ból 5-öt nyerni egy ilyen erős mezőnyben igazán komoly kihívás, de ha valaki, hát olofmeister-ék akár meg is oldhatják! A Kinguin-t és a mousesports-ot 2:0-ra kell verniük, és akkor a végén az Astralis ellen még az 1:1 is elég.

A kiélezett csoportkörre való tökéletes bizonyíték, hogy matematikai esélye még rajtuk kívül további 5 csapatnak van, ha a Heroic, a HellRaisers, az LDLC, a NiP vagy az EnVyUs egyetlen meccset sem veszít mostantól, még nekik is meglehet a 15:11-es állás, ez azonban aligha sikerül majd bármelyiküknek is. A két lengyel versenyző, a Virtus.pro és a Kinguin viszont már sehogyan sem juthatnak el eddig a mérlegig, előbbinek 14:12, utóbbinak 12:14 a maximum, amit a szezonból kihozhatnak. Sőt, a Kinguin-t a kiesés veszélyes is komolyan fenyegeti, alaposan lemaradtak a többi csapattól a végére.

Amerika

A tengeren túl, ahogy azt már megszokhattuk, sokkal kevesebb kérdőjel akad, mint Európában, az SK, a Cloud9 és az Immortals már most 15 győzelemmel, vagy még többel áll, így ők már biztosan kijutnak a dallas-i LAN-döntőre! A maradék három hely közül kettőt a Liquid és az NRG fognak behúzni, a hátralevő hat meccsükből mindkettőnek csak egy mapot kell nyernie a 15 győzelemhez. Ez pedig nem egy lehetetlen feladat, még úgy sem, hogy erős csapatok lesznek az ellenfeleik a hátralevő meccseken. Egy mapot csak találnak valahol, ez tuti.

Öt továbbjutót tehát már biztosra vehetünk, akik közül négyet már a szezon elején biztosra vettünk, az NRG kellemes meglepetésként küzdötte fel magát az élmezőnybe. Ha csak a neveket nézzük, a hatodik továbbjutó az OpTic lesz, ám a srácok teljesítménye egyáltalán nem ezt mutatja. Segítségükre szóljon, hogy a hátralevő meccseiket a 14 fős csoportkör 9., 11. és 13. helyezettjei ellen játsszák majd, így akár egy 4:2-es, netán 5:1-es hajrá is befigyelhet a végére. A velük azonos pontszámmal rendelkező csapatok közül a Luminosity a Cloud9 és a Liquid ellen is játszik, a CLG pedig az SK-val is szembekerül, vélhetően ők több pontot hullajtanak majd el az OpTic-nál.

Ott van azonban a Renegades, aki egy győzelemmel jelenleg megelőzi az OpTic-ot, így saját kezében van a sorsa. A hátralevő 6 mapon az Immortals és a Misfits is szembejön majd velük, így a sorsolásuk nehezebb az OpTic-énál, de ha ügyesen keverik a kártyáikat, simán befuthatnak a hatodik helyre.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!