Íratlan CSGO szabályok - avagy mire kell odafigyelnünk!

Mint minden játéknak a Counter Strike-nak is vannak íratlan szabályai, melyeket most hosszasabban mutatunk be nektek.

Ahogyan a legtöbb online játékban, úgy a Counter Strike világában sincs másképpen, miszerint vannak a játéknak bizonyos íratlan szabályai. Ezek nagy részét általánosságban a játékosok zöme vagy betartja, vagy egyáltalán nem tud róla, hogy létezik. A játékosok mentalitása és viselkedése teszi vagy színvonalasabbá nekünk a játék élményét, vagy pedig nagyban befolyásolja, hogy mi magunk is milyen játékosokká válunk majd a későbbiek folyamán.

Lehetnek a gamerek barátságosak, agresszívak, túlzóan sértegetőek vagy szimplán nem fognak veled kommunikálni, mert nem érdekli őket, kivel és miért játszanak. Van, mikor szeretni fogod a közösséget és a játékot, van pedig, hogy egyszerűen végérvényesen letörölnéd a gépedről. Ezek a hangulatingadozások elkerülése érdekében mutatom be nektek, milyen íratlan szabályok betartásával tudjátok formálni mások mentalitását és ezáltal a saját játékotok élményét fogjátok javítani hosszabb távon.

esport-csgo-santiago-cikk-iratlan-szabalyok

GLHF, GH és a GG, mint a sportszerűség alapjai

Apró dolgok, de nagyban megbélyegezik egy-egy játékos sportszerűségét, ahogyan viselkednek az ellenféllel. Amikor elkezdünk egy játékot egy Good Luck and Have Fun (GLHF), a lehető legalapvetőbb szabály. Kívánjunk kellemes időtöltést és jó szerencsét az ellenfelünknek. Ide tartozik még a térfél csere, ismét két betű az egész, azaz Good Half (GH). Majd végül az mutatja meg magát, milyen sportember vagy, mikor akár egy vesztes meccs után is megköszönjük a játékot az ellenfelünknek egy Good Game-el (GG). Ide tartozik még fegyvereink átadása, eldobása a meccs végén, melyet a G billentyű dupla lenyomásával tudunk megtenni. Ha elég közel állunk egy falhoz, vagy ellenfélhez, akkor ezzel tudunk kicsit zsonglőrködni. Ez is egyik fajtája a Good Game kinyilvánításának.

A Clutch szituáció

Sokszor kerülhetünk olyan helyzetbe, mikor mi vagy egyik csapattársunk marad egyedül életben, egy vagy akár több ellenféllel szemben. Na, ez az az a helyzet, mikor csendbe kell maradnunk. Nem tudhatod, mit szeretne a másik, hogyan gondolkodik abban a szituációban. Adjuk meg az esélyt neki, hogy megnyerje nekünk a kört. Szerintem mi sem örülnénk egy ilyen helyzetnek fordított esetben. De ha mégsem sikerül, akkor sincs semmi baj, mert mi megtettük, hogy csapattársunk a lehető legjobban tudjon koncentrálni az adott pillanatban.

Mire kell figyelnünk egy kör elején

Több dolog van, amire sokan nem is gondolnak, vagy szintén nem tudnak róla, de számos szituáció alakulhat ki egy kör előtti freeze time-ban. Ilyen az, mikor csapattársunk le guggol,  és felénk fordul. Nem érzi magát rosszul, nem is görcsöl a hasa, csupán ezzel jelzi nekünk, hogy szeretné, ha kapna egy fegyvert, mert nem tudja megvásárolni magának. Ezt szokták bizonyos helyzetben írni is vagy team chaten mondani.

Van egy nagyon idegesítő és buta szokás a játékban, kevesen szeretik vinni a bombát. Ha lehet soha ne hagyd a bombát a kezdőn, mert ezzel csak hátráltatod a csapatod és saját magad is. Ha esetlegesen Entry fragért akarsz menni, vagy olyan spawn-od van, de a bomba sajnos rád került, sose félj kommunikálni csapattársaiddal, hogy valaki hozza a bombát, mert te most nem szeretnéd.

A Counter Strike legnagyobb taktikája, hogyan gazdálkodtok a pénzzel. Ezért nagyon fontos szabály, jól gondold meg, mikor veszel magadnak vagy egy társadnak AWP-t. 4750 dollárba kerül, ami nem kis kiadás valljuk be, és még nem is vettünk kevlárt vagy gránátokat. Egy rossz időzítés megpecsételheti az egész meccs kimenetelét, de jobb esetben is nehezebbé teszi neked a következő köröket.

esport-csgo-santiago-cikk-iratlan-szabalyok

A "RUSH B"

Szerintem már mindegyikünk találkozott vele, az orosz játékosok egyik nagy kedvence, ugyanakkor a pisztolykörök egyik fontos stratégiáját is ez alkotja. Amikor elhangzik a szó, Don't Stop, RUSH B! Na, ez az a helyzet, amikor nem szabad megállni, akkor, sem ha meghalunk közbe, mert ha megállsz, megtörik a lendület és az egész csapat beragadhat egy helyen, ami könnyen okozhatja a kör elvesztését. 

Az ÁSZ

Ez is egy olyan dolog, ami nincs megírva, senki nem kötelez rá, de jobb, ha betartod. Akárki járhat ilyen helyzetben és valljuk meg, tényleg demoralizáló lehet, mikor nagyon megy a játék. Megöltél már négy embert az ellenséges csapatból és már csak egy maradt, és csapattársad pedig megöli az utolsót. Nincs is rosszabb érzés ennél. Ilyenkor át kell adnunk a gyilkosság lehetőségét, hiszen még ha nem is sikerül neki, de biztosak lehetünk benne, hogy motiváltabb lesz csapattársunk, mint előtte. Viszont ha megfosztjuk a lehetőségtől, garantáltan másképpen fog ezután játszani.

A holtak tisztelete

Ha fel lehetne állítani egy rangsort, akkor nekem ez lenne az "aranyszabály", tiszteld a holtakat! Azaz soha ne lődd az ellenfeled hulláját a kör végén. Megvolt a kör, vagy éppen társad szedi a bombát, nem szép dolog, mikor azt látod, valaki izomból szórja a golyókat a holttestedbe. Nem is maga a motiváció vagy az erő demonstrációja miatt, hanem inkább az ellenfeled tisztelete miatt. Ami valljuk meg, ki jár mindenki játékos számára!

KÉS és az 1v1! Mit ne tegyünk ha meghaltunk!

Kettő dologra kell még kitérnünk. Az első, ha meglátod, hogy az ellenfeled egy késsel a kezében rohan feléd, mit teszel? Ez egy virtuális párbaj kihívás, mint akár régen a vadnyugaton. Ha lelövöd miközben ő kés párbajra hívott, nem egy jó példa és biztosan nem fogja neked ezt honorálni. Nem egy sportszerű viselkedés. Persze itt figyelembe kell venni a meccs komolyságát, az eredmény állását is. Nyilván az, mikor valaki sunyiba le akar késelni, ez a szabály értelmét veszti.

A másik dolog, ami nagyon frusztráló tud lenni minden játékos számára, az a Toxicitás! Van egy nagyon egyszerű és könnyen megérthető séma arra, hogyan kell viselkednünk halálunk után és mit kell mondani. Elsődlegesen, hol haltunk meg, mennyi ellenfelet láttunk és milyen életerővel menekültek el. Ha még mindezek mellett azt is megtudjuk figyelni, kb. merre bújhattak el az ellenfeleink, nagy részben kivehetjük sikerünket a körből. Minden más információ felesleges ezen felül, ha pedig neki állunk káromkodni és szidalmazni az ellenfelet, mert megölt minket, a lehető legrosszabb dolog.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!