A mester és a tanítvány párharca

A mester és a tanítvány párharca

A gigászok csatájának fordulatos története, ahol a cél nem más, mint a világ legjobb CS:GO csapatának címe.

A HLTV, valamint több nagyobb, CS:GO rangsorral foglalkozó oldal szerint is az Astralis a legjobb csapat világon jelenleg. E cím birtokosát folyamatosan figyelemmel kíséri a közösség, hiszen kiemelten esélyesek a legtöbb versenyen, meccseiken pedig az elit szcéna krémjét tekinthetik meg a nézők.

Azonban van egy olyan hátránya is az elsőségnek, hogy mindig lesz valaki, aki megkérdőjelezi azt a bizonyos képzeletbeli koronát. Az élen lévő csapatnak folyamatosan a háta mögé kell nézegetni, mert a kihívók csak arra várnak, hogy csúcsról lerántva, átvehessék a helyüket a trónon.

Van élet a HLTV-n túl? - A CS:GO rangsorok összehasonlítása

A HLTV CS:GO rangsora tényleg a mérvadó? Vannak oldalak, akik saját rangsort állítottak, hasonlítsuk őket össze!

2016 vége óta viseli az Astralis a világ legjobb CS:GO csapata címét, de összességében is a dánok uralják a mezőnyt. Vajon a francia, svéd, brazil és a dán uralom után mi következik majd? A legnagyobb esélye a mai formában lévő csapatok közül talán a FaZe nemzetközi ötösének van. Lássuk, hogy az elmúlt időszakban hogyan alakult a kettőjük párharca.

ASTRALIS VS. FAZE: 1:0

A két csapat közös története tavaly októberében vett nagy fordulatot, amikor Finn "karrigan" Andersen a FaZe-hez igazolt, a korábbi beugró gla1ve pedig az Astralis IGL szerepkörében kapott új lehetőséget. A csere mindkét csapatnak jót tett, azonban amíg a dánok szárnyra kaptak, addig karrigan-ék csak bontogatták szárnyaikat.

2016 novemberében az IEM Oakland negyeddöntőjéig jutott mindkét csapat, de decemberben az ELEAGUE S2-n az Astralis már a döntőig, míg az ECS Season 2 finals tornán már a 250.000 dollárt jelentő első helyen végzett a gla1ve vezette csapat. A FaZe ezzel szemben az ELEAGUE-ben a negyeddöntőig jutott, az ECS-ben pedig már a csoportkör jelentette nekik a megálljt. Az abszolút csúcsot természetesen az atlantai major győzelem jelentette a dánoknak. Ezzel egyértelműen az Astralis húzta be az első virtuális pontot a két szervezet csatájában.

A kiemelt torna után Philip "aizy" Aistrup hátat fordítva a Faze-nek, északi irányba, a North csapata felé fordult. A hiányt pedig a csapat a CS:GO szcéna egyik legnagyobb tehetségével, Niko-val pótolta, feltéve az 1.000.000 dolláros kérdésre a pontot.

1 millió dolláros kivásárlási ár, bemutatkozik FaZe NiKo

A találgatásoknak vége, Niko a csapat új ötödike.

A DreamHack Masters Las Vegas versenyt februárban a FaZe még Joakim "jkaem" Myrbostad-al játszotta, a győztesnek járó 200.000 dollárt pedig a Virtus.pro vihette haza. Az a VP, akik az Astralis-t búcsúztatták a negyeddöntőben, valamint akiket több szakértő is a világ legjobb csapatának nevezett. Lehet, hogy éppen az Astralis felett aratott győzelem miatt is.

IEM KATOWICE: A FELTÁMADÁS

Az Astralis oldaláról nézve ez a torna tökéletes alkalom volt arra, hogy bebizonyítsák az ellenkezőjét, végül nem volt alkalmuk a DreamHack miatt revansot venni, mert a VP már a csoportkörben elköszönt. Viszont a FaZe ott volt a csoportban, akinek vadonatúj sztárja hozta is a tőle megszokott frageket.

Ahhoz képest, hogy csak pár napja állt fel az új ötös, a Niko-befektetés már most megtérülni látszott, hiszen egészen a döntőig száguldott a csapat. Először az Astalis, FaZe, Immortals hármas holtversenyben, 12 ponttal várta a rájátszást, amiben a FaZe ismét az Immortals-szal, majd az Astralis-szal találta szemben magát. A BO5-ös döntőt 1:3-ra az Astralis nyerte, de már nem tűnt olyan elérhetetlennek a győzelem a nemzetközi csapatnak.

SL i-LEAGUE STARSERIES S3: A FAZE VISSZAVÁG

Kijevben a svájci BO1-es formátum nem igazán kedvezett a FaZe-nek, mert utolsóként, 3:2-es győzelmi aránnyal, éppen csak bejutottak a playoff-ba. A csoportkörök során egyénként a kiválóan teljesítő HellRaisers-el is összehozta őket a sors, ahol Bence húzta magával a csapatot Cachen, megszerezve a HR első győzelmét.

A visszavágóra már a negyeddöntőben került sor, ahol nem adta magát könnyen a HR, két kiélezett pályán, előbb 16:13-ra Mirage-on, majd 16:14-ra Train-en győzött a FaZe. A mérkőzés után már nem volt megállás, még annak ellenére sem, hogy ismerős gárda lett az ellenfelük a döntőben.

Az Astralisnak a Na’Vi-n keresztül vezetett az út a fináléba, de ott nem tudták megtörni Niko-ék lendületét. Ugyan egymás pályáit sikerült elhozniuk a csapatoknak, végül Inferno szolgáltatta a 125.000 dollárral kecsegtető döntő utolsó pályáját. Ember legyen a talpán, aki a döntő meccs, döntő pályáján, hosszabbításban is képes a maximális koncentrációra és higgadtságra, de a FaZe-nek sikerült felülkerekedni a stresszen, a világ legjobb csapata ellen 19:17-es eredménnyel elhozták a trófeát. Itt bizonyosodott be Niko csapatának, hogy a pár hónapja még a távolba lévő Astralis-t igenis be lehet érni.

IEM SYDNEY: ÚJRA COBBLESTONE

Az ausztrál verseny ugyan kisebb torna volt, mint az előzőek, hiszen csupán nyolc csapat vett részt és a kínai kvalifikációból érkező Vici és az óceániai régióból bejutó Chiefs sem tartoztak az esélyesek közé. A papírforma beigazolódott, mindkét csapat búcsúzott a csoportkörök során, ahogyan a Renegades is. Meglepetés volt azonban, hogy a North-t, pont a várakozásokkal ellentétesen a Chiefs állította meg, keresztül húzva a továbbjutási törekvésüket.

Hihetetlen comeback az ausztrál Chiefstől, kiejtették a Northot Sydney-ben!

Az utóbbi idők legjobb feltámadásában verték el a dánokat!

Ausztráliában egy új hadszíntéren folytatódott a FaZe és az Astralis párharca, ez pedig Cobblestone volt. A DreamHack Masters tornán, az SL i-League StarSeries S3 versenyen és IEM Katowice-ben is rendre bannolta ezt a pályát a FaZe. Azonban karrigan-ék egy váratlan húzással az csoportmeccsek alatt ezt a pályát hagyták meg végül az Astralis ellen. Szerencsétlenségükre Xyp9x és a többek remek formában érkezte erre a pályára, így alaposan állva hagyták a FaZe-t.

Karrigan állítása szerint azért választották ezt a pályát, mert biztos volt abban, hogy az Astralis nem gyakorol sokat rajta és 12:6-os állásnál úgy döntött, hogy nem fedi fel a csapat összes taktikáját.

Az elődöntőben persze megint a dánok jöttek, akik nem haboztak Cobblestone kiválasztásával, azt feltételezve, hogy ismételten könnyű dolguk lesz. Itt azonban a FaZe már felkészült volt, meglepetésre 16:13-ra hozták dev1ce –ék pályáját. A második map, Nuke következett, ahol az Astralis egyenlíteni tudott, de a harmadik pályán újra a FaZe győzött, beállítva a 2:1-es végeredményt. Ugyan a végül az SK vitte haza Sydney trófeáját, a FaZe-Astralis párharc győztese így is presztízs értékűnek számított.

Ezzel a győzelemmel a FaZe talán tényleg beérte a világelsőt, hiszen két sorozatban is sikerült a nagy riválison felülkerekedniük. A világ tetején tanyázó két csapat párharca 2017-ben tovább folytatódik, a végső döntést pedig a júliusi major fogja megadni. A király és a trónkövetelő, a mester és a tanítvány csatája ebben az évben még biztosan érdekes fordulatokat tartogat számunkra.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!