Hadat üzent a Facebook a Twitch-nek

Hadat üzent a Facebook a Twitch-nek

Már nem elég a Farmville meg a Mafia, a Facebook következő útja az e-sport világba vezet.

A Facebook az év elején még határozottan azt hangoztatta, hogy nem igazán érdekli az, hogy sport események és versenyek közvetítési jogaiért pénzt adjon. Ezt még Mark Zuckerberg mondta a cég első negyedéves pénzügyi értekezletén. De úgy tűnik, ez a kitétel az e-sportokra nem vonatkozik, hiszen ma a cég bejelentette, hogy szerződést kötött az ESL-el a 2017-es évre.

A megegyezés alapján, az ESL idén 5500 órányi e-esport anyagot ígért, amiből 1500 órányit csak és kizárólag a Facebook Live-on keresztül láthatunk majd. A szerződés az ESL-nek jó, hiszen a közösségi média platformok közül tagadhatatlanul a Facebook a legnagyobb. A hirdetési felület hatalmas, hála a több száz millió felhasználónak és attól függetlenül, hogy ma már szinte minden korosztály használja, azért még mindig azt lehet mondani, hogy a Facebook a fiatalabb generáció virtuális játszótere, ami pedig azt jelenti, hogy megvan a potenciális nézőcsoport is. A Facebook-nak pedig azért jó az egész, mert így olyan tartalmat kap, amivel beszáll a versenybe a közvetítő piacon. A célja pedig minden bizonnyal az, hogy letaszítsa trónjáról a Twitch-et.

Ez persze nem lesz túl egyszerű, hiszen a Twitch ma a legnézettebb és legnépszerűbb streamer oldal. A legtöbb versenyt ott adják, ott van a legtöbb ismert személyiség és úgy általában az egész oldalt abból a célból építették fel, hogy játékokat adjon élő adásban. Hogy ezt valaki el tudja venni tőle, az egyelőre nem túl valószínű. De van egy univerzális megoldás, ami minden ajtó kinyit a világon, ez pedig a pénz, amiből a Facebook éppenséggel nem szenved hiányt. Az ott lévő tőke felhasználásával simán felépítenek majd egy olyan marketingkampányt, ami már komoly versenytársat teremt.

A média költéseket pedig mi sem bizonyítja jobban, hogy nemrég arról is felröppentek a hírek, hogy már e-sport csapatok is megkötötték a szerződéseiket a Facebook-kal. A G2 Esports, az Echo Fox és a Team Dignitas mind aláírták, hogy mostantól ott is csinálnak majd élő adásokat és lehet, hogy később csak és kizárólag oda mennek, ha valakinek stream-elni támad kedve valamelyik csapatból. Jonathan Kemp, a Dignitas vezérigazgatója a megállapodásról a következőket nyilatkozta:

„Az e-sporttal kapcsolatban mindenhol azt lehet olvasni, hogy a jövőben rohamosan növekszik majd a népszerűsége. A növekedéssel együtt pedig új rajongók és új nézők érkeznek majd, akik ezelőtt nem ismerték ezt a világot és lehet, hogy az elején csak keresnék a helyüket. A mostani megegyezéssel egy olyan kapcsolati pontot találtunk, amin keresztül biztos tudunk majd velük találkozni és elérhetőbbé tenni számukra a csapatunkat.”

Láthatólag tehát a Facebook bejelentette, hogy igényt tart az e-sport piac egy szeletére és amilyen elánnal belevetette magát a dolgok sűrűjébe, úgy tűnik, kicsire nem akar adni. Hogy van-e esélye arra, hogy letaszítsa a Twitch-et, rövidtávon nem sok esély van. De ismerve a cég üzleti stratégiáját, két opció lehetséges: vagy felvásárolják, vagy lemásolják és letarolják a jobb elérés miatt. Előbbi némileg nehézkes, főleg, hogy az Amazon nem rég vette meg 1 milliárd dollárért, szóval marad a másolás és a tarolás. Abban pedig jó a Facebook.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!



Üzlet - GPS-nyomkövetővel a család biztonságáért (x)

Mobiltelefonok, tabletek, okosórák - egyre több olyan eszköz jelenik meg, amely a számítástechnikát apró, mobil formában teszi elérhetővé, hogy aztán megkönnyítse és biztonságosabbá tegye a mindennapi életünket.