Az első lépés az olimpia felé az Ázsiai Harcművészeti Játékok

Az első lépés az olimpia felé az Ázsiai Harcművészeti Játékok

Az Ázsiai Harcművészeti Játékokon szerepet kap az e-sport is.

Hogy az e-sport ténylegesen sport-e, arról még néhány évig vitázunk majd, ez egészen biztos. Van egy rétege a felnőtt generációnak, aki nem képes elfogadni, hogy ehhez is tehetség kell, edzés nélkül semmit nem ér az egész és hogy a profi e-sportvilág nem csak egy hobbi. Sokan csak legyintenek, hogy ez bizony egy haszontalan tevékenység, hiszen ki hallott már olyat, hogy valaki videojáték közvetítést néz, hogy az milyen unalmas.

Pedig azok az emberek, akik leülnek megnézni egy "hagyományos" sport közvetítést, ugyanezek, csak nem érzik, hogy milyen hihetetlenül képmutatóak. Viszont most nekik érkezik egy erős fricska, hiszen az Ázsiai Olimpiai Bizottság bejelentette, hogy az 5. Asian Indoor and Martial Arts Games (Ázsia Teremsportok és Harcművészeti Játékok) keretein belül e-sport szekció indul.

A versenyt idén szeptemberben tartják majd Türkmenisztánban és a következő versenyszámokban indulnak majd elektronikus játékosok:

  • Kártyajáték: Heartstone (egyéni)
  • MOBA: DotA2 (csapatverseny)
  • RTS: StarCraft2: Legacy of the Void (egyéni)
  • Sportjáték: FIFA vagy NBA (egyéni)

Az Olimpiai Bizottság az ázsiai régióból 64 országot hívott meg, hogy részt vegyenek a selejtező körökben, ahol meg lehet szerezni az indulási kvótákat. A párharcok ebben az esetben még online zajlanak majd, de bejutott csapatok és egyéni játékosok szeptemberben már az arénában mérkőznek majd meg.

A verseny nem tekint nagy múltra, hiszen ez lesz az ötödik alkalom, hogy azon játékok versenyzői, amiket nem láthatunk az Olimpián, összemérik a tudásukat. Ezzel együtt azért meg kell jegyezni, hogy ezen sorozat rendezési joga a Nemzetközi Olimpia Bizottság kezében van és nem példa nélküli, hogy egy itt szereplő sportág átkerül az olimpiai programba. Azzal pedig, hogy az e-sport, mint versenyszám terítékre kerül, a NOB szinte hivatalosan is elismeri annak sportág mivoltát. Kíváncsi vagyok, hány évnek kell eltelnie, hogy az e-sportolók felkerüljenek a főtáblára.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!