Korrupció a világversenyen - a KESPA már vissza is lépett

Korrupció a világversenyen - a KESPA már vissza is lépett

Az első hivatalos olimpiai rendezvényen lehetne ott az e-sport, de máris korrupicós botrányba fullad az egész.

Még csak nemrég érkezett a hír, hogy a nemzetközi Olimpiai Bizottság által szervezett 5. Ázsia Teremsportok és Harcművészeti Játékok keretein belül idén már az e-sport is terítékre kerül, de máris gondok akadtak a szervezés körül, hiszen nemrég a dél-koreai e-sport felügyelő bizottság, a KESPA bejelentette, hogy nem vesz részt a versenyen mivel olyan visszaélésekkel találkoztak, ami miatt az indulásuk nem elképzelhető.

A vitás helyzet onnan indul, hogy a 2017-es türkmenisztáni verseny szervezői bejelentették, hogy az elektronikus megmérettetés szervezési és közvetítési feladatait az Alisports szervezet végzi majd, az Alibaba Group, ázsiai megatársaság leányvállalata. A döntés abból a szempontból nézve érdekes, hogy mindenki úgy gondolta, hogy a Nemzetközi E-sport szövetség (IeSF) kapja majd meg az itteni feladatokat. Ehhez képest egy olyan cég került a vezetői székbe, akinek semmilyen tapasztalata nincs az elektronikus világban. A KESPA és a koreai sportminisztérium ezzel kapcsolatban egy nyilatkozatot is közzétett:

„Általában egy ilyen rendezvény megszervezéséhez legalább 2-3 év tapasztalatra van szükség. Ismerni kell az országokat, a játékosokat, a csapatokat és persze a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal is jó kapcsolatokat kell ápolni. Emellett az IeSF sem hagyta jóvá ezen szervezet részvételét, ami ismét csak aggodalomra ad okot. Ezért a Dél-Koreai Köztársaság visszavonja indulását az 5. Ázsia Teremsportok és Harcművészeti Játékok-on és a többi résztvevő szövetséget is erre biztatja.”

A történtek az egyik oldalról szomorúak, mert végre egy hivatalos keretet kaphatott volna az e-sport és ez egy első lépés lehetett volna afelé, hogy kedvenc játékainkat az Olimpia keretein belül lássuk viszont. De a történtek után nem valószínű, hogy egy ilyen nyilvánvaló korrupciós botrány után hamar előrelépés születhet. A másik oldalról viszont sajnos várható volt, hogy egy olyan kirakat demokráciában, mint ami Türkmenisztánban van, sötét dolgok történnek majd. Ha minden ment volna a maga útján és az olyan e-sport nemzetek, mint Kína vagy Korea ott lettek volna az összecsapáson, akkor annak minden bizonnyal az lett volna az eredménye, hogy a versenyek nézettsége az egekbe szökik. Ha pedig az magas, akkor a reklámbevételek is elég erősnek ígérkeznének. A pénz pedig nagy úr, ezt mindannyian tudjuk és a mostani történtek után lassan nekünk is el kell gondolkodnunk azon, hogy az ilyen nyugaton is előfordulhat, szóval ideje olyan irányba lökni az e-sportok szekerét, ami fényesebb jövő felé visz.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!



Üzlet - GPS-nyomkövetővel a család biztonságáért (x)

Mobiltelefonok, tabletek, okosórák - egyre több olyan eszköz jelenik meg, amely a számítástechnikát apró, mobil formában teszi elérhetővé, hogy aztán megkönnyítse és biztonságosabbá tegye a mindennapi életünket.

Üzlet - Ezért vagyunk oda még felnőttként is a kisautókért (X)

A kisautók a gyerekek kedvenc játékai közé tartoznak. Azonban sok felnőtt szívében is különleges helyet foglalnak el. Sokan közülünk emlékeznek arra, hogy milyen örömmel játszottunk ezekkel a szépen kidolgozott játékokkal, és hogy mennyire büszkék voltunk a gyűjteményükre.