UOL Khagneur:

UOL Khagneur: "A sikerünk receptje, hogy jól érezzük magunkat"

A koreai bootcampről, új, európai tehetségek felfedezéséről és női játékosokról mesélt az UOL menedzsere.

Koreai bootcampről, menedzserkedésről, a tavaszi és nyári szezonról és a kabalaságról beszélt Romain Bigeard, avagy UOL Khagneur, a Unicorns of Love menedzsere ázsiai túrájuk során az Invennek, a legnagyobb koreai e-sport oldalnak. A csapat kabalájának lenni nem csak bohóckodás, van mögötte tudatos, építő jellegű feladat is, a vesztes meccsek nem érdeklik és jót tenne az e-sportnak, ha sokkal több nő lenne.

Top 5 megmozdulás az UOL menedzserétől idén - VIDEÓ

Az UOL menedzsere nagyot alkotott Oaklandben is!

Sokan csak ámulattal vegyes kérdőjelekkel néznek rád itt Koreában, nem teljesen értik, hogy most akkor te pontosan ki is vagy és mit csinálsz az UOL-nál?

Vicces, mert egyébként amikor ide kerültem a csapathoz, még én se tudtam, kvázi nekem kellett kitalálnom a saját munkámat. Jelenleg 4 fő tevékenységből állnak a mindennapjaim: vannak a hagyományos menedzseri feladatok, mint logisztika, szponzorokkal való tárgyalás, adminisztratív teendők, és ezek egészülnek még ki egy negyedikkel, amit ugye ti is láttok a színpadon, ez a csapat kabalája, bohóc szerepe. 

Amúgy imádom ezt a szerepet, nagyon jó érzés, amikor hype-olom a közönséget, ők pedig visszakiabálnak. Persze ez a színpadi munka egyébként egy másik, sokkal komolyabb feladatot is magába foglal: ez a csapatnak egyfajta "mentális tréning": ha azt látják, hogy a falkavezér kiáll és hülyét csinál magából egy stadion előtt valami fura göncben, félmeztelenül, abból ők is bátorságot merítenek, hogy kizárjanak mindenféle külső, zavaró tényezőt, ami egy színpadon előjöhet.

Hogyan sikerült két, viszonylag hirtelen jött váltással, az új játékosokkal mégis ilyen hamar ilyen fejlődést elérnetek?

Csacsi, Sheepy, Hylissang és én már két éve együtt toljuk az UOL szekerét és Exileh is velünk van már egy ideje, ez nagyon sok közös tapasztalatot jelent. Tavasszal az első számú feladatunknak azt tekintettük, hogy az újakat a lehető legjobban és leggyorsabban integráljuk a csapatba. Az a célunk, hogy a lehető legtöbb különféle szituációnak kitegyük a srácokat, legyen az egy 20 vagy egy 45 perces meccs. Nem tudjuk őket mindenre felkészíteni a színpadon, így gyakran kell majd improvizálniuk: azt próbáljuk elérni, hogy ez a lehető legjobban menjen nekik, de ehhez annyit kell együtt játszaniuk, amennyit csak lehet.

Melyik volt a legjobb és leginkább csalódást keltő meccsetek tavasszal?

Volt egy ami nagyon tetszett, de a vesztes meccsekkel nem foglalkozom, aminek egyszerű oka van. Amikor nyersz, ki tudod elemezni, hogy mik voltak azok a kulcspillanatok, amik miatt megnyerted a játékod és ezt tudod rögzíteni a játékosok fejében. Ahhoz, hogy nyerj, tudnod kell, miért nyertél korábban. Meg kell értened, miért játszottál jól, mert egyszer veszíteni fogsz és akkor mit csinálsz? Előveszed a listádat és emlékezteted magad, hogy miért nyertél korábban, mik voltak a győzelemhez szükséges feltételek. Ezért nem érdekel, ha kikapunk, csak a győzelem adja meg a siker receptjét.

Mesélj egy kicsit az IEM Oakland-ről!

Kanyarodjunk vissza egy kicsit a korábbi, bizalmi kérdésre. Technikai hibák egy nemzetközi verseny színpadi döntőjén, már vagy 5 órája megy a meccs, mindenki hulla fáradt, senki se akar kimenni még egyszer játszani. Amikor végre visszamentünk, hallottam, hogy Veritas és Hylissang egymásra néztek, hogy akkor jön a Kalista - Thresh duó, amit hónapok óta nem játszott senki a nerfek miatt. Ránéztek a csapatra, a többiek pedig azt mondták: bízunk bennetek. Számomra ez csodálatos érzés volt, mert ezek a srácok már nem csak csapattársak, barátok, akik jól akarták érezni magukat. 

Az már csak hab a tortán, hogy nyertünk is, de megtanultuk, hogy a sikerünk receptje, hogy jól érezzük magunkat. Persze kell még keresnem más recepteket is, de ahhoz még több meccset kell nyernünk.

Ez azért alaposan eltér a koreai mentalitástól, ahol hibákat elemeznek és a javítását járatják csúcsra...

Persze, a hibákért kell találni valakit, aki okolható és azt ki is kell javítani. Ugyanakkor, Európában mindenkinek nagy egója van, ez tény. Szóval szerintem, ha európai játékosokkal dolgozol, a győzelem felé kell tolnod őket, sokkal hatékonyabb, mint a hibákat elemezni. Kiváló edző Kkoma - a koreai játékosok számára, de Európában más a tészta. Nagyon kíváncsi lennék 5 európai játékosra, akiket ő edz, valószínűleg hamar feladnák a játékosok. Korea azért is erős, mert szembenéznek a problémákkal és tanulnak belőle.

Nincs recept arra, hogy hogy kell edzeni, Kkoma is ezért csinálja jól, mert minden játékoshoz egyenként igazodik. De okosnak is kell lenni, mert nem robotokat, hanem embereket edzünk. Igen, még Faker is csak ember, én ezért koncentrálok a jókedvre az UOL-nál.

Hogy tetszik Korea? Milyen itt bootcampelni?

Imádjuk! Csodálatos emberekkel találkoztunk, a SoloQ elképesztő, a ping és a net hibátlan, kaja tökéletes. Iszonyat sokat edzünk viszont, mert az utolsó kompetitív meccsünket még a Galio patch előtt játszottuk, szóval van mit behozni. Maokai, Galio, az új tárgyak, az egész meta nagyon sokat változott és alig néhány hetünk van felkészülni az új szezonra.

4 tanács az UOL menedzserétől a profi karrierhez

Marketingről, koreai játékosokról és profivá válásról beszélt az UOL menedzsere. Nagyon fontos dolgok!

Három hónapja kitettél egy posztot redditre, hogy az európai csapatoknak inkább európai játékosokat kéne keresniük, mert a koreaiak nem fognak beválni, a véleményedet pedig sokan nem szerették. Mesélnél erről egy kicsit?

Sokan neveztek rasszistának, de ők félreértettek: mindegy, hogy kínai, koreai, indiai vagy bárhonnan is jön, a lényeg a kulturális különbségek. Ha valaki nem érzi jól magát Európában, nem is fog tudni jól teljesíteni. Veritasnak honvágya volt, ezért mert haza. De akkor mégis miért próbál még mindig mindenki koreaiakat importálni? Azért mert ők a legjobbak, tény. Évtizedes lemaradásban vagyunk hozzájuk képest, ők már tudják, hogy kell e-sportolót nevelni.

De mi a helyzet Európában? Ha felmegyek a soloq szerverre, a legtöbb tehetséges játékos toxic gyerek, akik még nem állnak készen. A csapatok még nem tudják, hogyan neveljenek profi játékosokat, ezért keresik a koreai segítséget. 10, EU-ba érkező koreaiból 2-3 sül el jól, a G2 vagy Huni jó példa erre. De nézzük meg Hunit: megjárta Európát, Amerikát, de a szíve mélyén mindig is koreai lesz, hívta az SKT, ment is azonnal. 

És hol vannak a női játékosok?

Kell, hogy legyenek női játékosok is. Tuti, hogy nem 90-10 a fiúk aránya, szerintem inkább 70-30, szóval Minden 7 Fakerre jut 3 Fakerina! (nevet). Nem tudom, hol vannak, de lányok, ha ezt olvassátok, gyertek versenyezni! Ha üzleti szempontból nézed, sokkal jobban el lehet adni az e-sportot, ha azt üzened, hogy itt fiúk és lányok együtt játszanak. Nyilván felmerül a kérdés, hogy oké, de gamer ház, együtt élés, de ha jó a menedzsment, ez nem szabad, hogy gondot okozzon. 

Mik a célok nyárra?

Legyőzni a G2-t.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!