Mostantól odafigyelünk az egészségünkre is!

Mostantól odafigyelünk az egészségünkre is!

Hiánypótló cikksorozatot indítunk, gyertek, legyetek egészségesek velünk!

Kezdjük azzal, hogy ülni -főleg sokat ülni- az egyik legegészségtelenebb dolog, amit az ember tehet. De ülés nélkül számtalan, ember által végzett tevékenység elképzelhetetlen. Kamiont állva vezetni? Sakkozni fekve? Suliban csak a szünetben nyújtózkodhatunk. A közösségi médiában való aktív részvétel is inkább inaktív. És akkor ott van a gaming, az e-sportról már nem is beszélve…

Napi több órai ülő tevékenység, folyamatos koncentráció, a test egyes ízületeinek apró, de folyamatos terhelése. A nyak merev, a szem, csukló, ujjak a végletekig igénybe véve. A gerinc mentén a mély hátizmok gyengülnek, hiszen nincsenek használva.

A vállak pestiesen “gizdán” előreesnek, a gerinc terhelése rendellenes. Ezek állandóan ismétlődő együttese számos tünetet okoz, okozhat, nem is szólva a maradandó károsodásokról. Gerincsérv, magas vérnyomás, cukorbetegség, a látásunk romlása, metabolikus szindróma, aranyér és még sorolhatnánk, hosszú a lista.

Ezzel párhuzamosan egy hosszan tartó meccs, csata, küldetés közben van egyáltalán időnk, energiánk a táplálkozás minimális szabályait betartani? Ja, persze! Majd ha vége a meccsnek, hiszen lassan anya is vágja az aranyszabályt: az online játékot nem lehet lepause-olni! Addig toljuk a koffeint, cukrot, meg a pizzát, ha végre odaért már a futár és amíg várom, hogy újraéledjek, kirohanok kifizetni!

Szóval…akkor most mi van? Itt a vége? Ennyi volt? Kukába a géppel, felejtsük el a "harcostársakat" és a ?

Hogy van-e megnyugtató, biztos megoldás, azt nem tudjuk. Mint ahogy azt sem, hogy igazából mi az egészséges. Az viszont biztos, akár megelőzés, akár regeneráció, vagy akár a teljesítmény fokozása érdekében, de kezdjünk el odafigyelni magunkra, és segítsünk  magunknak-magunkon, hogy a többieknek is követendő példává válhassunk.

Célunk, küldetésünk, hogy a hazai, akár globális gamer és esport közösség legszélesebb körében terjesszük az igét. És nem csak szóban! Meg kell mozdulnunk, jól kell táplálkoznunk, érezzük jobban magunkat! A jó hír, hogy ehhez nem kell feladnunk sem az eddig elért eredményeinket, sem a barátok társaságát. Nem kell nyomott áron kiszállnunk a megvásárolt technikánktól.

És csak hab a tortán, hogy ha figyeltek, együtt éltek velünk, akkor a fizikai javulás mellett a mentális állapot pozitív változása a játékban való eredményeinket is növelheti! És ugye egy gamernek -esportolóról már nem beszélve- a játékban szerzett élmény egyik legfontosabb életető eleme!

Küldetésünkben és induló cikksorozatunkban több hazai szakember segítségét, külföldi és hazai egyetemek publikációit fogjuk felhasználni annak érdekében, hogy egy olyan, egészségesebb életkörnyezetet, életmódot mutassunk nektek, amivel egészséges gamerekké, e-sportolókká válhattok majd!

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!



E-sport életmód - Ismét megrendezik a HUNESZ e-sport konferenciáját - Jön az ESTB!

A második önálló konferencia célja többek között az e-sportban lévő karrier lehetőségek bemutatása, a hazai és nemzetközi e-sport közösségben folyó tudományos jellegű diskurzus élénkítése, nagy hangsúlyt fektetve az e-sport gazdasági-társadalmi hatásaira, azok előnyeire.