Piglet:

Piglet: "Az NA játékosok ész nélkül ugranak be harcokba és elrontanak mindent"

Hiába a csapat minden igyekezete, bár a kieséstől megmentették magukat, most nyáron két széria után újfent 0-2-ben találják magukat.

Piglet többször is szóvá tette már, hogy nem éppen elégedett a jelenlegi helyzetével, sőt még olyat is nyilatkozott, hogy ha idén nem nyernek semmit, akkor nagy valószínűséggel visszavonul a szezon végén. A tavaszi szezonban majdnem kiesett a csapat, így elég kevés eséllyel indulnak a VB-re, ahhoz az egyetlen esélyük nagyjából az, ha megnyerik a nyári szezont.

xPeke mégsem marad egyedül az Origenben, íme az új lineup!

A Challenger Seriesben szereplő Wind and Rain teljes csapata csatlakozik xPeke-hez, végre játékosok is vannak a szervezeten belül.

A második vereség után mikrofonvégre kapták a koreai játékost, akit nem akartak túl sokáig zavarni egy ilyen esemény után, de meglepetsükre Piglet nagyon is beszédes volt és sok mindenről beszámolt.

Nem stresszelt kissé, hogy újfent szerepet kellett váltanod a csapaton belül?

Nem igazán, mindkét helyen jól teljesítettem. Amikor először játszottam ADC-t nagyon sokat vesztettem 5 napon át, utána viszont átvettem az irányítást és én mostam le mindenki a pályáról. Más miatt voltam inkább frusztrált, midre pedig saját döntésem alapján mentem, mert ki szerettem volna próbálni, senki nem kényszerített rá. 

Melyiket szereted jobban a kettő közül, adc vagy mid?

Nem igazán számít, de ha mindenképp választanom kellene, a midet mondanám. Ezt már Koreában is éreztem, de az ottani meta nagyon lassan változik. Az EU és NA meta most leginkább a hypercarryk körül forog, mint Twitch vagy Kog'Maw. De a LoL egy csapatjáték, ezért egy-egy hypercarry nem feltétlenül nyeri meg a meccset. Túl sok mindent kell teljesíteni: jól kell farmolnom, vigyázni kell rám, stb. Úgy éreztem, nem igazán tudom, mit tudnék ADC-ként tenni, milyen hősöket kéne választanom, hogyan indítsam be és használjam ki a snowballt és így tovább. Amikor miden voltam, nem nagyon vesztettem el a lane-t 1 v 1-ben, ha pedig boton nyerek, az csak azt jelenti, hogy szét fognak campelni. 

Lehet már csak a Reignover-el való összhangod miatt jobb lenne, ha mideznél.

Amikor miden voltam, sosem vesztettem el egy 2 v 2 jungler mid skirmish-t. Megfelelően tudtunk nyomást gyakorolni és megnyerni a midet. Most ADC-ként hívnom kell a junglert, ha tornyot szeretnék hozni és bármiféle nyomást gyakorolni a játékra. 

És szóltál a csapatnak, hogy újra szeretnél inkább midezni?

Nem hiszem, hogy ezt most kellene felhoznom, még nagyon a szezon elején vagyunk. Még ha át is mennék midre, semmi garancia nincs arra, hogy találnánk egy jó ADC-t. Ha az új ADC gyenge lesz, az csak további előnyt ad az ellenfélnek. 

Régóta nézzük már az NA LCS meccseit, de még mindig nehéz megtippelni, mi is fog történni.

Ez teljesen érthető. Még a második CLG elleni meccsen is úgy éreztem nálunk van az előny. Megjósoltuk a pickeket és olyan hősöket hoztunk ellenük, amilyeneket akartunk, pont ezért volt rossz nézni, hogy mennyi makró hibát követtünk el. Teljesen más amikor miden játszom, mint amikor ADC-ként. Midesként tudtam playeket csinálni és abból előnyt szerezni, ADC-ként ez máshogy működik. Persze valahol ez az én hibám is, de sokszor csak végignézek a térképen és keresem a válaszokat a helyzetre. Néha nem tudom, hogy ADC-t játszom, vagy ADC-t support felelősséggel is mellette.

Piglet egyébként lehet, hogy magabiztos a saját képességeit illetően, ez mindig is így volt és talán tényleg nem ő a hiba forrása, az viszont biztos, hogy a Team Liquid-nél gondok vannak. Mi sem mutatja ezt jobban, mint amikor már Dash is, az NA LCS hostja is nyíltan kritizálja a csapatot, holott neki semlegesnek kellene lennie, elvileg. 


A te meglátásod szerint miért ennyire átláthatatlan az NA LCS?

Összességében az itteni shotcalling nem olyan tiszta, mint amihez szoktam odahaza. Ha segítségre van szükséged, nem csak azt mondod, hogy segítség kell, hanem azt is, hogy miért kell és hogy milyen segítségre van szükséged. Nagyon sokszor elég rövidlátásúak a játékosok és ez probléma. Türelmetlenek is, nem képesek várni, amikor kellene és csak beugranak ész nélkül ezzel elrontva mindent. 

Nem pont a játékosoknak kellene tudniuk, hogy mikor érdemes várniuk?

Én tisztában vagyok vele, a többieket nem tudom. Elég lehangoló. Főleg ma (a CLG meccsen - a szerk.), mindenki csak mondta a magáét, nem voltak beszélgetések, csak odaköpések. Nem tudom mit tehetnék ez ellen. Még ha sikerül is megegyezésre jutnunk, nem mindenki követi őket. 

A scrimm teljesítményünk a padlón van az elmúlt pár napban. Egyszerűen üres fejjel ülünk le játszani és nem gondolunk a jövőre. Legyen szó ösvényekről vagy csapatharcokról, mindig előre kell gondolkozni, de általában csak arról beszélnek, ami éppen történik. Ez lehet azért, mert nem értik eléggé a játékot, vagy csak túlságosan a jelenre fókuszáltak. 

Persze vannak kivételes csapatok, akik nem csak egyénileg jók, de előre is tudnak tervezni. A különbség egy jó és egy rossz NA csapat között túl nagy, egyszerűen nincs középmezőny. Az LCK csapatok sokkal közelebb állnak egymáshoz. A helyezésük változik, de ugyanúgy keményen edzenek, nem úgy mint itt. Az NA játékosok nem elég türelmesek, nem szeretnek hallgatni másokra és mégis önzőek.

Ezt a cikket angolra (magyarra) is le fogják fordítani, biztos, hogy ilyen dolgokat szeretnél benne hagyni? Mi lesz, ha a csapattársaid is olvassák?

Nem érdekel. Profiként még az SKT-nél is alig aludtam egy órát, ha nem voltam elégedett a teljesítményemmel. Nem szerettem volna ha lenéznek és szerettem volna jó lenni. Az SKT edzők is csak akkor mentek haza, ha már a játékosok is. Én általában mindenkinél később mentem haza, ennyire utáltam a negatív kritikát és kommenteket és ennyire szerettem a dicséreteket. Itt nem érzem ezt.

Profiként képesnek kell lenned a negatív kritikát is elfogadni és javítani azokon a dolgokon, amiket elrontottál, de tőlük nem látom ezt. Amikor veszítünk, abban a pillanatban feldúltak, de aztán elfelejtik és tovább lépnek. Ez különösen zavar.

Ha én veszítek, nagyon mérges leszek. Mindig átbeszéljük az ösvényeket és csapatharcokat, amiket elbuktunk, mindig azon gondolkozom, hogy mit csinálhattunk volna jobban. Küzdened kell a sikerekhez, de itt ezt nem tapasztalom. Ez igazából minden játékosra vonatkozik. Nem kifogásokat kellene keresni, amikor arról van szó, hogy fejlődni kell és nem teher lenni a csapat számára. 

Mire viheti ebben a szezonban a Team Liquid?

Ez egy nagyon nehéz kérdés. A bot lane szerintem tökéletes. Vesztes matchupokat is megnyerünk és a nyerőeket is szintén. Jó vagyok csapatharcokban és az ösvényen is. Most nagyon jól megy a hypercarry karaktereknek, szóval amíg a csapatom jól supportol, nem lehetünk nagy bajban. Ha szerzek elég farmot, akár 1v 5-özni is tudok, még akkor is ha hátrányba kerülünk. Nagyon komolyan veszem a scrimmeket és mindent megteszek a győzelemért, szóval remélem jól alakulnak a dolgok és eljutunk a Finals-ba. Mindig a végső cél előtt buktunk el, emiatt kissé savanyú a szájízem. Nagyon szeretnék végre kijutni a VB-re.

Egy utolsó kérdés. Most már bőven mögötted van ez a dolog, megbántad valaha, hogy otthagytad az SKT-t?

Volt pár megbánásom. Hazugság lenne, ha azt mondanám ez sosem fordult meg a fejemben. Ha maradtam volna, a karrierem sokkal jobban alakulhatott volna. Ehelyett eljöttem és rosszabbul jártam, ami nem feltétlenül rajtam múlik. Néha büntetem is magam érte, de ugyanakkor azt is érzem, hogy sokkal érettebb lettem, mióta itt élek az USA-ban.

Nehéz volt és még mindig az, de úgy érzem olyan tapasztalatokkal és ismeretekkel gazdagodok, amiket Koreában nem szereztem volna meg. Valószínűleg többet kerestem volna az SKT-nél, de nem tanultam volna ennyi mindent magamról és az érzéseimről és még mindig rengeteget tanulok.

Túltettem már magam rajta annyira, hogy újra őszintén tudok szurkolni nekik. Jó látni, hogy jól teljesítenek. Hozzájuk nem csatlakozhat bárki és én ennek a részese voltam, mikor először megnyerték a VB kupát. Ha azóta feledésbe merültek volna, akkor most nem lennék ennyire büszke, mert azóta is fejlődnek és jól teljesítenek, így elmondhatom, hogy egy igazán jó csapatnak voltam a tagja.

Kemény szavak ezek, de talán érthető is valahol. Képzeljük el mennyire frusztrált lehet egy olyan játékos, akik fölényes győzelmek mellett szerzett VB címet pár évvel ezelőtt, most pedig egy hajszálon múlt, hogy ne essen ki az NA LCS-ből. Ez hatalmas nyomást gyakorolhat még egy olyan profira is, mint Piglet. Talán néhol kissé nyersen fogalmazott, de a lényeg ott van a mondataiban.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!