Doran's Shield itt, Doran's Shield ott, Doran's Shield mindenhol

Doran's Shield itt, Doran's Shield ott, Doran's Shield mindenhol

A kezdőtárgyak nagyon sokat változtak az évek során a League of Legends-ben, szinte minden egyes szezonban van valami új.

Anno az első szezonokban még a cipő és 4 poti volt a menő, aztán jellemző volt a régi fajta Red Elixir is a hirtelen erőfölény megszerzésére, a Corruption Potion elődje a Flask is nagy sikernek örvendett, jelenleg viszont egyértelműen a Doran tárgyak dominálnak. Néhol azért előfordul egy-egy Dark Seal, de nem annyira jellemző, csak egyes hősöknél.

Kindred, Rek'Sai és masszív Jhin buffok jöhetnek a következő patchekben!

Aioween | 17/06/07 09:00A két dzsungel karakter reworkje jó vérfrissíttés volt, de a Riot szerint nem elég, a bot lane-en eltűnt Jhin szintén buffokat kap nemsokára. Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy időszak a tavaszi szezonban, amikor Jhin szinte állandó szereplője volt az alsó ösvénynek, ám ezek az idők azóta elmúltak.

Főleg mostanában egyre több Doran kezdést látunk a játékosoknál, legyen szó top, mid, vagy adc posztról, a két kivétel természetesen a dzsungle és a support, nekik megvannak a saját kezdő tárgyaik. Nézzük őket sorban, miért is ennyire sikeresek.

Doran's Shield

Ez a legújabban frissített tárgy a három közül és talán a legerősebb is a jelenlegi formájában, mivel teljes mértékben pótolja azt a sustaint, amire sok hősnek szüksége lehet bizonyos matchupokban. Kapunk simán HP-t, HP regen-t, aminek hála sokszor megnyerhetjük a cseréket hosszú távon. A passzívjának köszönhetően pedig különösen idegesítő lehet bizonyos hősök ellen, akik idővel próbálnának lepokeolni, mert egész egyszerűen visszagyógyuljuk, mivel a DoT folyton újraaktiválja a passzívot. 

Ha mindez nem lenne elég, a tárgy csak 400 aranyba kerül a Doran's Blade-el szemben, azaz két potit/sütit is kihozunk belőle és a hab a tortán, kapunk 5 AD-t úgymond, ami igaz csak minionok ellen érvényesül, de ez nagyban megkönnyíti a farmolást vele, mindamellett, hogy egy nagyon hatékony védekező tárgy. Kicsit hasonló szindrómában szenved, mint a legutóbbi nerf előtt a Ninja Tabi, "ha kell, ha nem", majd mindenki ezt veszi magának, az ADC-k nagy része már át is szokott erre a Doran's Blade-ről.


5 Doran's Shield egy játékon belül. Ez mutatja azt, hogy valami gond van a tárggyal.

Doran's Ring

Népszerűség terén a Doran's Ringnek sincs oka szégyenre. Miden eddig is az egyik legalapvetőbb és egyben leghasználtabb tárgy volt eleinte, de mostanában a top lane AP tankok is előszeretettel használják, olyanok mint Galio, Nautilus vagy éppen Gragas, sőt mi több, ők általában hármat is felvásárolnak belőle. Hogy miért? Egyszerűen túl sokat ad nekik, kapnak belőle HP-t, ami tankként nem utolsó dolog, AP-t, azaz nő a sebzésük, ezáltal waveclear képességük és persze sustaint mana szempontjából, mivel passzív és aktív része is van a gyűrűnek. Passzívan gyorsabban tölti vissza a manát, emellett pedig farmolás közben minden minion után háromszor annyi manát kapnak vissza, mint mides társaik, akik rendszerint egyet használnak csak belőle, egyes esetekben kettőt.

Miden ezt még ki szokták egészíteni egy Dark Seal-el is, szóval a manaproblémákat elég hatékonyan tudják kezelni a karakterek és ha minden törik és szakad, még a Corrupting Potion is ki tud minket segíteni e téren.

Doran's Blade

Mostanra már átvette az uralmat a Doran's Shield, de a szezon elején ez volt az első számú választás a legtöbb ADC számára (később jött a Long Sword, 3 potion, amikor nagyon ment a Lethality build). A plusz HP valamint life steal egyértelműen megbízható sustaint tud biztosítani, az extra sebzés hasznosságát pedig nem kell magyarázni. Bár a pajzs ellentársa most alapvetően erősebbnek tűnik, kihasználható ellenük offenzív tárgy gyanánt mert ezzel még mindig gyorsabban lehet farmolni, többet lehet pokeolni és az állandó lifesteal ki tud minket segíteni hosszú távon is.

Jelenleg kijelenthetjük hogy ez a szent háromság jelenleg túl erősnek bizonyul. Azon belül is a legproblémsabb a Doran's Shield, őt követi a Doran's Ring és harmadik helyen, talán a legkiegyensúlyozottabb a Doran's Blade. Ennyi Shield megjelenése után szinte biztosan várható majd a nerf, a Doran's Ring-re pedig már ki is találtak valamit, ami elsősorban a toposokat fogja érinteni.

A minionok utáni visszakpott 4 mana passzív hamarosan egyedinek fog számítani, azaz nem lehet majd Sauronhoz hasonlóan gyűjtögetni a gyűrűket a felső ösvényen, mert így már nem biztos, hogy megéri. A Doran's Shield-re még nincs konkrét terve, de talán a minionok elleni plusz sebzéssel kellene kezdeni valami, elég hülyén néz ki, hogy egy ADC karakter egy pajzzsal kezd a meccs elején, viccet félretéve, ennek a tárgynak nem ott lenne a helye.

Ti is úgy érzitek, hogy kicsit mellélőttek ezzel a plusz "AD"-val? Alapvetően az sosem jó, ha egy defenzív tárgy offenzív statokat kap.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!