Mi a fontosabb? Erő vagy az állóképesség?

Mi a fontosabb? Erő vagy az állóképesség?

Komoly tesztre vállalkozunk!

A címben az előbbit egy súlyemelő, utóbbit egy atléta is mondhatta volna. De melyiknek van, vagy lehet igaza? Mindkettőnek? Mert, hogy az erő is fontos, és az állóképesség is, ez nem kérdés.

Létezik-e olyan sport, ahol van ideális egyensúly? A válasz: valamennyi sportnál szükséges a megtalálni azt a szűk “sávot”, ami mindenből elegendő tartalékot és elemet tartalmaz, amivel a sportoló a legjobb teljesítményt tudja nyújtani az adott versenyen anélkül, hogy idő előtt “elfogyna”. Ami a futóknál a futás és mellette az edzés, az az e-sportolóknál az egérrel való célzás gyakorlása, a klikkelési sebesség, reflexek edzése, meg persze végtelen eltöltött óra a játékban való gyakorlással.

Jó. Akkor a súlyemelőnek az erő, technika. Az atlétának az állóképesség, technika, erő. És az e-sportólónak? Gamernek? Pro és hardcore gamernek? Milyen képességeket kell fejlesztenie, ha az adottságain túl rendelkezik a játékban való részvétel más fontos elemeivel, mint a gép, a net és a játék. Tud-e teljesítményt és élményt fokozni úgy, hogy közben nem törődik a fizikai és mentális állapotával? Mert van olyan, hogy valaki futónak születik, de olyan is, aki született vasgyúró.  De nincs olyan, aki edzés nélkül akármilyen kiemelkedő képességgel, vagy adottsággal a csúcsra jutott volna. Minden nagy és eredményes sportoló szorgalommal, alázattal és céltudatossággal érte el azt, ami csak kevés embernek adatik meg. “Végtelen” mennyiségű gyakorlás, tanulás, ismétlés, elemzés visz el a csúcsra.

Egy e-sportoló lehetőségei a világon mindenhol kiegyenlítettebbek, mint más sportágakban. Nem kell hegy, víz, hajó, labda, bicaj vagy autó ahhoz, hogy pillanatok alatt ne alakulhasson ki egy kontinenseket átívelő gigászi ütközet a közösségi és személyes élmény legmagasabb szintjeit érintve. Persze, nem mindegy, hogy 4 vagy 14 órát töltünk játékkal, edzéssel a gép előtt. Ülve. És minél több a virtuális világban eltöltött idő, nő a fizikai passzivitás, annál jobban oda kell figyelnünk az egészségünkre, ami egyben a játékban való jobb teljesítmény egyik záloga. Nem lehet, ez így van!

Az elkövetkező hónapokban- az általános tanácsok, hírek és kutatási eredmények megosztásával- a táplálkozási és edzés tervek mellett júliustól 12 héten keresztül leteszteljük, hogy mi hozható ki egy e-sportolóból, ha heti 2 alkalommal egy kifejezetten neki(k) szóló, rájuk “írt” edzésprogramot nyomnak végig edzőtermi körülmények között. Semmi hókuszpók. Edzés, kaja, pihi. És e-sport! Is.

Terveink szerint július első hetében kezdünk. Addigra kialakul a résztvevők listája, akikről a 12 hét alatt heti-napi rendszerességgel adunk majd hírt, és nem csak a teremből! Addig is az első jó tanácsok, feladatok minden elektronikus játékot kedvelő társunknak. Nincs olyan, hogy nem tudom! Kezdd el!

Olyan gyakorlatokkal startolunk, amik otthon, eszközök nélkül végezhetők. Egyelőre rövid és egyszerű, önálló feladatok teljesítése a cél, ahol a legfőbb szempont a keringésünk javítása. Természetesen ezek a gyakorlatok az erő és állóképességünk javulását is eredményezik majd. És ez az egészségesebb életminőség mellett, reményeink szerint a játékunkban való teljesítményünkre  is hatással less majd.

Fontos! Mindenki legyen tisztában a határaival, fizikai és mentális állapotával. Ha valakinek ismert betegsége, fogyatékossága, vagy bármilyen más egészségügyi problémája van, az ezeket figyelem előtt tartva kezdjen bele bármilyen edzésbe, terhelésbe.

Kezdjük egyszerű, valószínűleg mindenki által ismert gyakorlatokkal.

Félóránként 5(!) perc, nem több. Az első héten. Minden perc induláskor 10 ismétlés.

  1. perc 10 guggolás.
  2. perc 10 fekvőtámasz
  3. perc 10 felülés
  4. perc 10 fekvőtámasz
  5. perc 10 guggolás 

Most nem a gyakorlatok abszolút szabályos kivitelezése a cél, hanem hogy csináljátok. A 10 ismétlést gyorsan pörgessétek le, hogy a következő perc kezdetéig többet tudjatok pihenni. Akinek magas az ismétlések száma, az se menjen 7 alá. Ezt az 5 perces sorozatot ismételjétek meg 4X az első héten. Ennyi. Figyeljétek meg, hogy érzitek magatokat a “tréning” után 10-15 perc elteltével. Ha egyfolytában több órát játszotok, úgy a 4 sorozatot a játékban eltöltött órákban teljesítsétek.

Egyelőre semmi több, semmi további jó tanács, gyakorlat. A cél, hogy mozogjatok, ne legyen megterhelő, csak átmozgató. Lesz ez nehezebb, de nem kell sietni. Tartsuk be a fokozatosság elvét, legyünk tekintettel azokra, akik eddig nem foglalkoztak magukkal, illetve az életkörülményeik, vagy inkább “játék körülményeik” tudatos, egészségesebb alakításával.

Lesznek riportok, videók, komplett edzések, sok-sok jó tanács. Értetek, értünk, az e-sportért.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!



E-sport életmód - Ismét megrendezik a HUNESZ e-sport konferenciáját - Jön az ESTB!

A második önálló konferencia célja többek között az e-sportban lévő karrier lehetőségek bemutatása, a hazai és nemzetközi e-sport közösségben folyó tudományos jellegű diskurzus élénkítése, nagy hangsúlyt fektetve az e-sport gazdasági-társadalmi hatásaira, azok előnyeire.