Mennyire sportszerű dolog más report-ját kérni egy-egy meccsen?

Mennyire sportszerű dolog más report-ját kérni egy-egy meccsen?

Mindenkinek volt már rossz meccse, sőt mindenkinek volt olyan meccse, ahol ő lehet jól teljesített, de a csapatban valaki más nem. Mi ilyenkor a teendő, kérjük a játékos jelentését a többiektől?

Erre a kérdésre kereste a választ egy játékos, ezért utánajárt a dolognak. A Riot Games fórumain tette fel kérdését, mivel az Idézők kódexe sok mindenre kitér, de két ponton eléggé hiányos. Ezek egyike az egyes játékosok report-jának, vagy jelentésének kérése, a másik pedig magára a rendszerre vonatkozik, hogy egy report után is életbe lép-e a dolog, vagy valóban szükség van a x9 xxXYXX chatspam-re a meccsek vége előtt és a meccs utáni lobbyban?

Rossz idők várnak a feederekre, új rendszert tervez a Riot ellenük!

Aioween | 17/06/20 10:30Eleged van abból, hogy jól teljesítesz, de sz*r a csapat? Erre is lesz hamarosan válasza a Riot-nak, ha minden igaz. Tegye fel a kezét, aki még egyszer sem bukott el úgy meccset, hogy ő maga jól teljesített, de a csapata, vagy azon belül egy-két tag, mindent megtett azért, hogy keresztbe tegyen csapatának.

Ez kérdéskör többek közt azért is merült fel, mivel az egyik Riot-os kolléga, név szerint Husker még 2016-ban tett egy ilyen nyilatkozatot: "Más játékosok jelentésének kérése büntetendő magaviselet". Így jogosan elmélkedhetnek a játékosok, hogy pontosan mi is a helyzet, mivel a szabályokban ez nincs konkrétan leírva. Ebből fakadóan sok félreértés lehet és akár a rendszer hitelességét is megrengetheti, mert a játékosok nem tudják, hogy mit szabad és mit nem. Ezen információk hiányában, hogyan várható el a megfelelő magatartás, ha sem a konkrét elvárások, sem pedig a hibák utáni pontos szankció sem teljesen tiszta.

Az addig rendben van, hogy a Riot szeretne egy sportszerű környezetet, ahol nincsen egymásra mutogatás, ugyanakkor az egész jelentési rendszer arra épül, hogy ha valaki látványosan hibázik és elmarad az elvárt normáktól, azt igenis a játékosok jelezzék. Elég sok közömbös játékos is van azonban, aki például nem biztos, hogy veszik a fáradtságot egy-egy meccs után, hogy valakit jelentsenek és pont erre szeretné őket ösztökélni valaki, aki náluk kicsit jobban magára veszi azt, ha valaki nem teljesít jól. 

Sokan sajnos csak azt az egy mondatot fogták fel egyébként Husker írásából, hogy ez büntetendő, de azt, hogy milyen körülmények között, azt már nem. Tény, megfogalmazza, hogy más játékosok report-jának kérése is egyfajta zaklatási módszer lehet, de összességében nem sokat tesz hozzá a játékos fejlődéséhez. Azt javasolta, hogy ha van időnk, vegyük fel az illetőt és inkább külön beszéljünk vele, ahol próbáljunk meg tanácsokat adni és nem szidalmazni, hiszen ebből tud valaki tanulni, nem abból, hogy melegebb égtájakra küldjük. 

Visszatérve magára a jelentésre, Husker szerint végső soron nem az számít, hogy egy játékos hány report-ot kap. Nem a reportok száma számít, hanem, hogy mi van bennük leírva. Ha úgy érezzük, hogy valaki megszegte az Idézők kódexét, ez kötelességünk is valamennyire, hogy jelentsük, az viszont már nem, hogy ebből boszorkányvadászatot csináljunk és minden játékost, aki kicsit is hibázott, kiutáltassunk. A többszöri report nem növeli annak az esélyét, hogy valaki büntetést kapjon. Ha egy meccs után jogos a report, akár egy után is megkaphatja az érte járó jussát, viszont ha jogtalan, hiába reportol-ja mind a 9 másik játékos, nem fog kapni semmit. Ezt egyébként Riot Tantram írta egy másik ezzel kapcsolatos poszthoz.

Ezt többen is úgy értették, valamelyest jogosan, mivel a fogalmazás nem volt a legtisztább, hogy azzal, hogy valakit jelentetni szeretnénk, még mi kerülhetünk bajba, míg ő nem biztos, hogy ennek a következményeit viselni fogja. Ugyanakkor ezért a fajta viselkedésért, még nem igazán láttunk sok ban-t, pedig ha belegondolunk, bizonyos keretek között jogos. Ez is egy fajta flame, vagy tilt, mint amikor a meccsen belül valaki már az első hiba után feladja az egészet és elkezd mindenkit hibáztatni, majd ezt folytatva, miután kipécézett magának valakit, mindenképp szeretné "magával rántani" a mélybe.

A fórumon egy másik Riot kolléga, NaKyle is reagált a témára jóval később, miszerint csak azért mert valaki ilyet kér még nem fogják kitiltani a fiókját. Válaszában elmondta, hogy ilyenről szó sincs, bár egyes szélsőséges esetekben akár büntethető is lehet, maga a cselekedet nem. Inkább arról van szó, hogy ha ez inzultálással jár és az adott játékos személye ellen irányul, nem pedig a játékban mutatott stílusa ellen, akkor lehet gond. Még csak a teljesítményt se lehetne említeni, hiszen elvileg azért mert valaki rosszul játszik, még nem fogják felfüggeszteni a fiókját, a szándékos feedelés megint más tészta. Azt is hozzátette, hogy elsősorban azokra a dolgokra koncentrálnak a rendszeren belül, amik leginkább elveszik a figyelmünket a meccsről és ami a legfontosabb, hogy megnyerjük a mérkőzést. Mivel ezek a report kérések javarészt már a játék azon szakaszában hangzanak el, ahol már úgyis mindegy, vagy épp a meccs után, annyira nem befolyásolja a dolgokat, ezért sem helyeztek kiemelt hangsúlyt erre a témára. 

Mivel fontos az állandó visszajelzés a játékosoktól, egy ilyen tettet általánosan büntetni eléggé elbátortalaníthatná a játékosokat abban, hogy erről kommunikáljanak egymással, több szem elvégre többet lát. A dolog lényegi része még mindig a stíluson van és hogy miért szeretnénk kérni a többiektől a report-ot, annak ellenére, hogy amúgy felesleges, mert a több report nem jelent gyorsabb ban-t. Rendszerint az ilyen kért bannok nagy része amúgy is hirtelen felindulásból jön és ha a saját tapasztalataimat nézem, azok a játékosok akik maguk is negatívak, vagy hibáztak, vagy egyszerűen rajtuk ment el a meccs, de saját hiányosságaikkal nem hajlandóak szembenézni, leginkább ők szoktak ilyet kérni, a többieknek több eszük van és megelégednek a saját jelentésükkel.

Röviden tömören, valahol megértem a kérdést, mert a Riot-nak nem volt ezen a téren egységes válasza, több forrásból is más információ származott. Amit viszont ebből levonhatunk következtetésképp, hogy egyrészt nem sokkal jutunk előrébb azzal, ha minden vesztes meccsen spammeljük a x9-et, másrészt ha már feltétlen úgy érezzük, hogy valaki megérdemelné a reportot és szeretnénk erre buzdítani társainkat, hogy ők is szolgáljanak visszajelzéssel a rendszer felé, akkor azt objektíven, reálisan nézve és ne személyeskedve tegyük meg. Ha nem így teszünk, mi sem vagyunk jobbak annál a toxik flamelő ragekid-nél, akit épp jelentetni szeretnénk. :)

Ti mit gondoltok a témáról?

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!