A lengyeleknél hamarosan jogilag is sport lehet az e-sport

A lengyeleknél hamarosan jogilag is sport lehet az e-sport

A Sejm, a lengyel parlament alsóháza elé került a Sport törvényt módosító javaslat.

Ha valaki felcsapja a Wikipédiát és rákeres a sport definíciójára, akkor a következő mondattal találkozik:

„A sport meghatározott célú mindennapos tevékenység, a mindennapoktól különböző környezetben; célja a testedzés, versenyzés, a szórakozás, eredmény elérése, a képességek fejlesztése.”

Ha szigorúan vesszük, akkor ez így ebben a formában nem fedi le az elektronikus sportokat, mivel az esetek többségében a testedzés általában nem szükséges ahhoz, hogy feltornásszuk a CPM számunkat vagy javítsunk a reakcióidőnkön. Ha viszont ezt az egy pontot elhagynánk, akkor a meghatározás tökéletesen illene az e-sportra. Ez pedig az, ami folyamatosan vitákat generál. Csak a saját példámat tudom felhozni, amiben a baráti köröm makacsul ellentmond annak, ha említésre kerül a profi játékosvilág és a sport kapcsolata. Szerintem beletartozik, szerintük pedig nem, majd vitatkozunk rajta egy adagot és utána megiszunk még egy sört anélkül, hogy közeledtek volna az álláspontok. A lengyel kormány viszont úgy néz ki, pontot akar tenni az ügy végére, hiszen június 22-én benyújtottak egy törvényjavaslatot, amely kiszélesítené a sport hivatalos definícióját az országban:

„A sport egy intellektuális alapokon nyugvó verseny, aminek az a célja, hogy a saját képességeinkkel jobb eredményt érjünk el, mint a többi versenyző.”

A lengyel Turisztikai és a Sport Minisztériumot a változás miatt persze egyből támadások érték, hogy ez csak azért történik, hogy az e-sport mostantól ide tartozzon. Ami nem is teljesen alaptalan, hiszen ha ide sorolják, akkor az összes sporttörvény is vonatkozik majd rá, plusz a szerencsejáték törvények is megvannak, amit meg jól meg lehet majd adóztatni. Persze a szóvivő mindent tagadott.

„Az új definíció érdemben semmin nem változtat, az e-sport szempontjából ez csak egy szimbolikus gesztus. A változással minden intellektuális játék megkapja a sport besorolást, így ide tartozik majd a sakk, a dáma és a bridge is. Sőt, ennek pozitív hatása lesz, hiszen így lehetőségünk nyílik arra, hogy olyan programokat indítsunk, amiben felhívjuk a figyelmet arra, hogy szükség van a fizikai aktivitásra is, attól függetlenül, hogy valaki nem fizikai sporttal foglalkozik.”

Az országban hivatalosan még nincsen e-sport szövetség, mivel még nincs olyan játékokkal foglalkozó szervezet, ami teljesítené egy sportszövetség kezdőfeltételeit a lengyel törvények alapján, amennyiben azonban elfogadják a javaslatot, az új megfogalmazással könnyebbé válhat a procedúra. Így lehetőség nyílik majd arra, hogy az e-sportért felelős szervezetek hivatalosan is kapcsolatot építsenek ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal, mivel a lengyel törvények alapján már sportnak számítanak majd. A szenátus a közeljövőben dönt majd a javaslat elfogadásáról.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!