Trump kibannolt 7 országot, az esportolók sem utazhatnak

Trump kibannolt 7 országot, az esportolók sem utazhatnak

Máris itt van két játékos, akik nem versenyezhetnek, mert a hét olyan ország egyikéből származnak, ami tiltólistára került.

Arról még novemberben írtunk, hogy Trump elnökségének várhatóan lesz hatása az esport világra. Most pedig, hogy hivatalosan is beiktatták, a várható immár kézzelfoghatóvá vált, ugyanis nemrég az Egyesül Államok újdonsült elnökének egyik első intézkedése volt, hogy hét nemzetnek megtiltotta, hogy belépjenek az országba. Ez pedig több profi esport játékosnak nehezítette meg az életét.

A GankStar csapat tulajdonosának, aki egyben a Vainglory csapat egyik játékosa is, a törvény máris gondot okoz, lévén, hogy „IraqiZorro” Irakból származik. A beutazási tilalom miatt pedig csapatával nem vehetnek részt az „Evil Eight” liga legújabb fordulóján, hiszen azt Észak-Amerikában tartják. Zorro a Twitteren osztotta meg a hírt és azt is, hogy a rendelkezés sokkolta őt, illetve a csapatát is.

Az esetről Kristian Segerstrale, a játékot fejlesztő a Super Evil Megacorp vezérigazgatójának is megvolt a maga véleménye, amit egy hosszabb nyílt levélben mondott el, ha valaki kíváncsi a részletekre, akkor ezen a linken elolvashatja az egészet.

De a Vainglory játékos esete nem egyedülálló, Ramin „Mr. R” Delshad, egy Smash Bros. játékos számára is bezárultak Amerika kapui. Igaz ugyan, hogy Delshad holland állampolgár, de Iránban született. Az új szabályozás miatt pedig ez annyit jelent, hogy nem kaphat vízumot. Tegyük hozzá, óriási szerencséje van például a Dota2 egyik szupersztárjának, a mindössze 17 éves SumaiL-nak, hiszen Pakisztán jelenleg nincs rajta a kitiltott 7 ország listáján. 

Mr. R és IraqiZorro problémája csak az első esetek egyike, ami nagyobb figyelmet kap, de lehet számítani arra, hogy a jövőben érkezik még pár ilyen hír. Hosszú távon ennek a szabályozásnak globális hatása is lehet, főleg annak fényében, hogy egyre több versenyszervező teszi át a rendezvényeit Észak-Amerikába (pl. DreamHack). Ha szigorodnak a vízumfeltételek és csak nagyon körülményesen lehet majd beutazni az USA-ba, a versenyszervezőknek újra kell gondolniuk a piaci stratégiájukat és azt, hogy hol próbálnak meg versenyt tartani. Emlékezzünk csak vissza, tavaly a Kínába tervezett StarLadder i-League 2. szezonjának döntőjét Ukrajnába tették át egy G20 csúcstalálkozó, valamint a szigorított vízumfeltételek miatt, ami nem egy játékost érintett. 

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!