Ha a sport világa nyitott, akkor megszervezheti az e-sportok hátterét

Ha a sport világa nyitott, akkor megszervezheti az e-sportok hátterét

Hagyományos sportklubok képviselőivel beszélgetünk az e-sport térhódításáról. 2. rész.

Nagy visszhangot váltott ki a hazai játékosközösségben az e-sport és a magyar politika aktuális viszonyáról készített interjúsorozatunk, ezért úgy gondoltuk, hogy ennek folytatásaként készítünk egy sorozatot a nagy múltra visszatekintő, hagyományos sportklubokkal, hogy fejtsék ki álláspontjukat az e-sport térhódítását illetően. Az európai trendek azt mutatják, hogy sport és e-sport kapcsolódása és fejlődése a sportkluboknál összpontosul, hiszen mindkettő tud tanulni a másiktól, éppen ezért tartottuk fontosnak, hogy megszólaltassuk a sportegyesületeket, ők hogyan viszonyulnak az elektronikus sportokhoz. Sorozatunk második részében a BVSC ügyvezető elnökével, Szentpáli Gáborral beszélgettünk.

Első rész - DVTK

Mit gondolsz az Európában egyre inkább erősödő trendről, hogy a sportklubok nyitnak az e-sport felé? Sportszervezeti szempontból szerinted mi az, ami motiválja ezeket a nagy klubokat, hogy nyissanak efelé az iparág felé?

"Én úgy gondolom, hogy a két világ konkurenciát jelent egymásra nézve, el is mondom, miért. A sportot lehet eszközökkel csinálni, mondjuk kapsz egy labdát és focizz.. De ahhoz, hogy fuss, csak a testedre van szükséged, semmi másra nincs. Ezért van az, hogy egy kicsit máshogy látom ezt az egészet, mint a többiek. Én például a gyermekeimet is úgy nevelem, hogy ahhoz a világhoz csak nagyon rövid ideig engedem őket kapcsolódni. Egy gyereknek a szabadban kell lennie, szaladnia kell, el kell fáradnia, menjen ide-oda és derítse fel a világot. Ezzel szemben a másik oldalon ott van egy kütyü, amiről nem tudja, hogyan működik, nem tudja, mi van benne. Egy téves szituációban találja magát a gyerek, mert nem tudja, hogy mitől működik, nem is érdekli, de nem is tudja. Ebből pedig következik, hogy az e-sport egy teljesen más dimenzió. Nem akarom ezt degradálni semmilyen módon, hiszen ebbe az irányba indultunk el, de ezért az e-sport nekünk konkurencia. Jártam Kínában, ott voltam elég sokáig és ha bemész egy internetes szobába, akkor ugyanaz a hat ember mindig ott van. Nekik mindig előnyük lesz azokkal szemben, akik nem töltik el az életüket a gép előtt. De lehet, hogy az én meglátásom maradi, hiszen nem vagyok teljesen tisztában ezzel a világgal."

Nézzük más szemszögből. A szellemi sportokról mit gondolsz? Vegyük például a sakkot vagy a go-t.

"Itt megint az előző érvelésem köszön vissza. Ott van két bábu, amelyekről tudjuk, hogy mit csinál. Tehát megint előjön a technológia kérdése és ezzel előkerül a jövő. Lehet, hogy 200 év múlva minden gyerek ott ül majd egy asztal mellett és játszik. Ez jó lesz nekünk? Megint a saját példámat tudom előhozni, az én gyerekeimnek nem engedem meg, hogy folyamatosan a tévét nézzék. Persze nézhetnek mesét, de annak van egy megszabott ideje. Nem szabad, hogy a túlzásba vitt ilyesfajta tevékenység elvonja a figyelmüket például az iskolától. Ismerem ezt az egészet a saját példámból, anno én is teljesen bele voltam szerelmesedve ebbe a világba és ezért látom annak a veszélyeit. Egy játéknak nem feltétlenül kell abban kimerülnie, hogy egy gép előtt ül a gyerek és nem mozog."

Mi a BVSC koncepciója, amivel eléri a fiatalokat? Milyen formában próbálja őket elérni, hogy itt sportoljanak?

"Az első és legfontosabb, hogy ismerjük a korlátainkat. Mi Zuglóban vagyunk, nem gondolkodhatunk Miskolcban, mert nincs értelme. Mi az itteni iskolákkal alakítottunk ki kapcsolatot, tudatosan törekszünk arra, hogy olyan szolgáltatásokat nyújtsunk itt, hogy a szülők ide hozzák a gyerekeket. Jelenleg telt házzal üzemelünk, ami persze köszönhető annak, hogy az elmúlt években egy olyan infrastrukturális fejlesztésen mentünk keresztül, ami miatt vonzóvá váltunk. A táboraink folyamatosan idő előtt betelnek, mert nagyon jók a körülmények. A gyerekek megfelelően elfáradnak egy-egy ilyen alkalom után. Gyakorlatilag a hírünk idevonz annyi embert, hogy nem tudunk többet fogadni."

BVSC

Említetted, hogy az iskolákkal helyi szinten kommunikáltok. Milyen felületeken vagy csatornákon kommunikál még a BVSC ezen kívül a gyerekekkel és a szülőkkel?

"Van weboldalunk, de ebben a pillanatban még nem megfelelő és nem éri el a célját. De azt gondolom, hogy nagyon fontos annak a megléte. El akarjuk mondani, hogy miben vagyunk jók, ez a gyerekek számára is fontos. Az elit sport inspirálja a fiatalokat, erre ismét a saját példámat tudom felhozni. Gyerekként nagyon sokat úsztam, viszont 13-14 évesen inkább a tanulmányaimnak szenteltem a figyelmet. De az elitsportolók csak a sportnak szentelnek minden figyelmet. Szükség van rájuk, mint példaképekre, még akkor is, ha az ő életük azért nem teljes. Az én küldetésem az, hogy a gyerekeknek minden lehetőséget megadjak arra, hogy éljék az életüket, hiszen a legtöbbjük soha nem lesz élsportoló."

Nem tartasz attól, hogy idővel az e-sport maga elsöpri a hagyományos sportokat?

"Megmondom őszintén, nem érdekel, teljesen hidegen hagy. Megy valamerre a világ, aminek az irányát csak a hősök tudják megváltoztatni, én pedig nem vagyok hős. A magunk szerény módján persze tudunk változtatni. Itt van például a BVSC sport óvodája, ahova kétéves várólista van, annyian szeretnének jelentkezni. Ezért harcoltam, felvállaltam a konfliktust az akkori rendszerrel. Elértem azt, hogy iskolaidőben 1000 gyereknek adjunk lehetőséget arra minden nap, hogy ide jöhessen mozogni és edzeni. A munkatársak között nincs kompromisszum, csak pedagógusok és szakedzők tarthatnak edzéseket. A gyerekhez már máshogy állunk hozzá, mint régen. Ha valaki nem akar itt lenni, akkor megpróbáljuk megváltoztatni a véleményét, megpróbálunk kommunikációval hatni rá. Persze megmaradtak régi dogmák is, miszerint ha valaki rosszul áll a dolgokhoz, kell a büntetés plusz edzés, az extra kör vagy a békaügetés. A gyereket úgy kell kezelni, hogy kedvet kapjon, hogy itt maradjon."

Mit gondolsz, hogy ha a BVSC teszem azt e-sport szakosztályt indítana, akkor az rossz fényt vetne az egész egyesületre az emberek ellenérzése miatt?

"Nem, semmiképpen sem. De én ebből a szempontból egy maradi embernek tartom magam és ezért van szükségem arra, hogy az egyesület többi tagjával is beszéljek, hogy a kérdést minden oldalról meg tudjam vizsgálni."

Szerinted, milyen szerepe lehet egy hagyományos sportegyesületnek az e-sportok életében?

"Ha ez a világ kellően nyitott erre, akkor abból a szempontból lehet előnyös, hogy megszervezi a hátterét a dolognak. Hogy nem csak a játék, hanem a testedzés is fontos. Hogy előírjuk a gyerekeknek, hogy mikor mit csináljanak. Hogy a szakosztály készítsen egy olyan programot, amiben szellemi és fizikai felkészítés is szerepeljen. De ahhoz, hogy valaki a top e-sportolók között legyen, ahhoz nagyon sokat kell gyakorolni, kvázi játszani. Szükséges a kondíció, hogy egy versenyt végig bírjon az e-sportoló, de előbb a gyakorlás kell. Ebben tud segíteni az egyesület."

Mikor lesz a BVSC-nek e-sport szakosztálya, nyit-e az egyesület a terület felé?

"Jelenleg nem tervezünk az e-sporttal!"

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!