Újonc csapatként kvalifikált a V4-re a veteránokkal teli Fracture7

Újonc csapatként kvalifikált a V4-re a veteránokkal teli Fracture7

A meglepetés erejével robbant be a köztudatban az elsőre teljesen ismeretlennek tűnő Fracture7. Megnézve a csapat tagjait azonban hamar nyilvánvalóvá vált, hogy komolyan kell venni őket.

Több mix csapat is érkezett a V4 Future Sports Festival első LoL kvalifikációjára. Egyes gárdák egy vagy több nagyobb magyar nevet tartalmaztak és ott van a Fracture7, akik kihasználták a teljes keretlimitet, vagyis három magyar mellé két külföldi érkezett. A csapat egyébként félig a volt myRevenge-ből épült fel, valamint van itt ex-Wildos/Riftes, vagy éppen ex-LCS játékos is. Felső ösvényen tehát Frather, a dzsungelben Domee, miden az egykor LCS-ben is játszó Czaru, az alsó ösvényen pedig az egyik legtapasztaltabb magyar lövész, Exworm, támogatójaként pedig Ninten tündökölt. A csapat mögött pedig Mikó Márton, mint manager található, az ő munkáját pedig Xenex segíti szintén manageri minőségben. 

A Rift Esports nyerte az első V4 kvalifikációt egy igazi kevert csapattal

Aioween | 18/02/14 16:50 A Rift Esports az utóbbi időszakban több változáson is keresztül ment, ám a V4-et már biztosan ezzel a felállással fogják végigjátszani. Az első MEB előtt tűnt fel 2016-ban először komoly csapatként a Rift Esports, és az elmúlt bő 1,5, lassan 2 év alatt az egyik legnagyobb magyar LoL-os szervezetté nőtte ki magát.

Végül a negyedik helyet szerezték meg az első kvalifikáción, vagyis már biztos szereplői a jövő hét utáni nemzeti döntőn.

Mi volt az első gondolatod amikor hallottál a V4-ről?

Marci: Az e-sportban eltöltött eddigi éveim, na meg az eddigi magyar rendezvények színvonala alapján (tisztelet a kivételnek) féltem, hogyan fog alakulni a megvalósítás, az esemény kivitelezése, főleg amikor megláttam a játékosokra vonatkozó szabályzatot. Azóta módosult a szabályzat, lezajlott az első kvalifikáció és lement az első közvetítés is. Az adás és a production pedig bizakodásra ad okot. Ha a verseny többi része is ilyen színvonalú lesz, arra nem lehet majd panasz. 

Xenex: Örömmel fogadtam a hírt, hisz ekkora verseny még a régióban nem volt. Ezen kívül örülök hogy végre nagyobb külföldi csapatok ellen is helytállhat a magyar nyertes, így kiderülhet, mennyire vagyunk elmaradva pl. egy lengyel csapattal szemben.

Ekkora nyereményért még egy versenyen sem lehetett játszani, mennyire jelenthet ez plusz nyomást?

Marci: Aki azt nyilatkozza, hogy ekkora nyeremény nem jelent plusz nyomást, az vagy nem érti mit beszél, vagy hazudik. Ekkora nyereményalapú versenyre nem kijutni egy életen át fájó emlék lehet, persze ha a kijutás reális esélye fennállt. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy amint az importok alkalmazásának lehetősége előkerült, mindenki nézelődni kezdett. De ez még talán a kellemesebb verzió. Ezentúl mindenki ehhez a rendezvényhez fogja kötni a magyar e-sportot. Aki erre kijutott, az lesz a csapat, legalábbis a szponzorok szemében. Sok szponzornak, támogatónak egy ekkora rendezvény dönthet akár jövőjéről és vesztéről is.

Xenex: Úgy gondolom mindenképp plusz nyomás lehet, hisz ekkora rendezvény még nem volt hazánkban és jó pár játékos, aki nem játszott még nemzetközi versenyen, most tapasztal ekkora összeget életében először. (Xenex)

Mit gondolsz a négy ország közötti erőviszonyokról? Melyik nemzet fog nyerni és miért?

Marci: Lengyelország a legerősebb, ez nem is kérdés. Azon belül is én az Ilumminar Gaming-re tippelnék. Körülbelül LCS és EUCS szintű játékosok játszanak Lengyelországban. A legtöbbjük között csak az a különbség, hogy az Illuminar nem most állt össze, hanem már egy meglévő csapat. A második legerősebb talán Csehország, ott is van egy-két nagy név. A harmadik pedig Magyarország, azonban a szintkülönbség itt koránt sem akkora, mint Lengyelország és bárki más között, tehát Csehországot befoghatónak tartom. Szlovákia van az én rangsorom végén. Náluk is vannak kiemelkedő játékosok, mint például az ifjú support, Kamilius, aki az MnM Gaming-et erősíti, azonban nem hinném, hogy csapat szinten kiemelkedőek lennének. Ami a lényeges, hogy Lengyelország a toronymagas esélyes, a többi 3 ország szintje sokkal közelebb áll egymáshoz, mint a lengyelekéhez.

Ha már erőviszonyok, ki lehet a legnagyobb riválisotok, ha van egyáltalán ilyen?

Marci: Nehéz megítélni. A magyar csapatokra iszonyatosan jellemző a coinflip jelenség, azaz, hogy egyszer ilyenek, egyszer olyanok. Ehhez kapcsolódik, hogy minimális szinten jellemző rájuk a szervezettség vagy a macro, általában kényelmes választásokkal kijönnek a lane-ekre, onnan megpróbálnak nyerni, majd snowball. Ezért is nehéz ezt megjósolni. A Rift, hogy ha tud gyakorolni a felállásával, akkor az importok és Kubu tapasztalata miatt veszélyesek lehetnek, a WiLD-ban a két Máté jó egyénileg, ha ők megszaladnak, akkor nehéz őket megállítani, ezt nem szabad engedni. Azonban én kiemelném a Vox Populi csapatát. Velük mérkőztünk meg a top4-be jutásért előző hét vasárnap és nagyon meglepődtem. Azt kell mondanom, hogy nyilván magyar szinthez mérve, de nagyon jól játszottak. Egy komoly meccsen játszottunk nagyon nehezet velük, és összehasonlításképp, mondjuk a Rift-el, akivel már egy tét nélküli, félig-meddig komolytalan mérkőzést játszottunk le, én a Vox Populi csapatát objektíve jobbnak éreztem. Hozzá tartozik, hogy a Rift a kvalifikáció előttig közismerten semmit sem gyakorolt. Szerencsém, hogy az interjú a heti EBL forduló és az első V4 kvalifikáció után került a kezeim közé. A THR-t először nem tartottam volna esélyesnek, de a látott teljesítményük alapján talán ők az említett csapatok közül a legerősebbek.

Xenex: Legnagyobb riválist nem emelnék ki, hisz a Wild és a THR EBL szereplésein kívül nem igazán történt magyar részvétel sehol, illetve jó pár tagcsere is történt, de úgy gondolom az első kvalifikáció alapján, hogy rajtunk kívül a Wild, THR, Rift Esports, Team Plague és a Vox Populi csapatai is esélyesek a győzelemre.

Mennyire készültök külön a V4-re?

Marci: A gyakorlásban nem tudom mennyire tér el az, hogy V4 vagy sem, talán semmiben. A verseny súlya miatt nagyon szét kellett néznünk, és kőkemény kereső és tárgyaló munka előzte meg a múlt heti vasárnapot. Úgy fogalmaznék, hogy tisztában vagyunk a helyzet súlyával, azonban a konkrétan a készülés menetében nem érzek különbséget. 

Sikerült egy igazán kevert csapatot összerakni, van itt ex-myRevenge-es, WiLD-os és még volt LCS játékos is. Hogyan jött össze ez az ötös?

Marci: Eleinte a közismert Myrákjelenség ötösével indultunk, azaz pluszban Geller-el és Robu-val. Azonban a kezdeti sprint után alább hagyott minden, az EBL zárt kvalifikációjáról könnyű ellenfelek ellen ki is estünk. Utána sok döntést kellett meghoznunk, és sok minden történt, amibe hosszú lenne most belemenni. A lényeg az, hogy úgy éreztük nem fog ez így működni, változásokra, többre lesz szükségünk. Ha pedig már új dologra szántuk el magunkat, akkor a lehető legjobban ki akartuk használni a lehetőségeinket. Így kerestük fel Ninten-t, aki a spanyol első osztályban játszott, ahol többek között most bluerzor is szerepel. Az ő esetében büszkén jelenthetem ki, hogy hosszú távra gondolkozunk és a csapat egyik fix embere lehet. Nem utolsósorban pedig a csapat középső ösvényese, Czaru: Nem mondok el nagy titkot azzal, hogy egy masszív carry-t akartunk a csapatba, akinek nem mellékesen tapasztalata is van. Szerencsénk, hogy Lengyelország tele van erős játékosokkal, ezért a V4 import szabályainak is eleget tudtunk tenni. Ha valaki nem ismerné, Czaru, azaz Krystian Przybylski 2012 és 2014 között a Meet Your Makers-ben szerepelt, ahol az LCS-t is megjárta. Azóta olyan csapatoknál szerepelt, mint a PSG, Navi, vagy ASUS ROG Army. Szerencsénkre képes volt szabaddá tenni a naptárját, így nem csupán egy beugró emberkéről van szó, hanem napi szinten tudunk vele gyakorolni, így semmiképp sem beszélhetünk mix csapatról. A célunk egyértelműen az, hogy kijussunk a V4-re.

Xenex: A játékosokon kívül mindenképp szeretném megemlíteni a szakmai gárdát is. Alapvetően ugye Marci indította a csapatot majd később lettem én is felkérve. Eleinte úgy volt, hogy ezt a szezont az angol ligába fogom tölteni, de sajnos a szervezetek pénzügyi problémái miatt ez nem jött össze, viszont így jó pár embert megismertem, így sikerült a szakmai gárdánkat befejezni. Edző pozícióra érkezett az ausztrál Samuel Harkins, aki korábban olyan csapatokban dolgozott mint az UOL, Team Coast vagy a Supa Hot Crew. Az ő munkáját segíti Michal Majerczuk, fiatal lengyel analyst, aki korábban az olasz ligában tevékenykedett.

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!


Kövess Minket!