8.12-es patch: gyengébb pajzsok, visszatérő karakterek és olcsóbb emote-ok

Megérkezett a legújabb 8.12-es patch, nerfelték a pajzsokat, több karakter buffokon esett át és régi visszatérőkkel is találkozhatunk.

Nagy felfordulást okozott a 8.11, talán az eddigi legnagyobbat ebben az évben, és nincs megállás; eltelt a szokásos két hét és már itt is a legújabb, 8.12-es patch. Több változással találkozhattunk már a PBE szerverein, de akadnak újdonságok is. Érkeznek a Sejuani AP buffok, általánosságban gyengülnek a pajzsok, jönnek a VB skinek és az új emote-ok!

Ahogy azt már megszokhattátok, ezúttal is a hősökkel kezdünk.

Taliyah visszatérése egy kis vérfrissítést adott az AP dzsungeleseknek, de a Riot szeretné, ha több is újra tiszteletét tenné a mérkőzéseken. Elise lehet az egyik jelölt. Mivel a Runic Echoes elvesztette a 7%-os mozgási sebességet, ezt pótolni szeretnék valamennyire, így mind ember, mind pókformában 5-5 mozgási sebességet kap, előbbiben 330-al, utóbbiban 355-el fog rohangálni a pályán. Emellett a W (Volatile Spiderling) sebzését is növelik, főleg a későbbi szinteken, 55/95/135/175/215-ről 60/105/150/195/240-re. Ez megkönnyítheti a későbbi farmolást, hogy bármikor csatlakozhasson csapatához, ha kell.

Sok lövész gyengült, a számok szerint Ezreal is, de még mindig egy meghatározó választás biztonsága miatt. Emiatt a páncélzatát csökkentik 25-ről 22-re, mivel ezt egy Ninja Tabival, vagy a lövészek között egyedülállóan egy Frozen Mallettel amúgy is pótolni tudja. Emlékeztetőül már a 8.11-ben csökkentették az AD növekedését 3,11-ről 2,5-re szintenként, illetve a passzívja is 10/12/14% helyett már csak 10% támadási sebességet biztosít.

Kindred lehet a mostani patch egyik legnagyobb nyertese. Számos területen erősítették a képességeit, hogy visszatérhessen sokak örömére. Szintenként 2,5% helyett 3,5% támadási sebességet kapt innentől. A Q (Dance of Arrows) nagyobb támadási sebességet biztosít használat után, 10 helyet 25%-ot! Az E-je (Mounting Dread) is izmosodott, 65/85/105/125/145 helyett 80/100/120/140/160-at fog sebezni. Ezekkel a változásokkal nem csak az erdőbe, de akár az alsó ösvényre is visszatérhet, erről korábban írtunk bővebben.

Kindred visszatérhet a buffok után, de nem csak a dzsungelbe

Aioween | 18/06/12 10:30A mostani kaotikus metában lassan mindent látunk mindenhol, Kindred buffjai pedig beleillenek a képbe. A dzsungelen kívül akár boton is feltűnhet. Jobb idők érkezhetnek Kindred számára a 8.12-es patch megjelenésével, ugyanis a Riot végre szeretné kihúzni őket abból a mély gödörből, amiben egy időztek az elmúlt hónapokban.


Lee Sintől sokan elfordultak a Tracker's Knife kivétele után, azóta pedig a Riot folyamatosan erősíti őt, bár magasabb elokban már így is felismerték az erejét. Ettől függetlenül ezúttal a W (Safeguard/Iron Will) CD-jét csökkentik 14-ről 12-re, ez sokat javíthat a sustainen farmolás közben, illetve az E (Tempest) sebzését vitték fel 70/105/140/175/210-ről 80/120/160/200/240-re. Ez utóbbira szüksége is lehet, hogy ne maradjon le tempóban annyira a legjobbaktól, mint Graves, aki villámgyorsan takarít a dzsungelben.

Poppy a reworkjét követően elég sokáig volt a top lane királynője, de aztán javarészt eltűnt. Korábban is kapott már buffokat, de úgy tűnik nem volt elég. A passzív pajzsdobásának CD-jét tovább csökkentik a későbbi szinteken, így 16/13/10 helyett csak 16/12/8 mp-et kell várni egy-egy dobásra. Emellett a Q (Hammer Schock) CD-je is csökken, minden szinten egy másodperccel: 8/7/6/5/4. A bónusz AD rátát is felviszik 0,8-ról 0,9-re, fontos, hogy ez a kezdeti csapásra és a robbanásra is érvényes.

Rumble nagyon szeretne visszatérni a felső ösvényre, –legalábbis ezen dolgozik a Riot. W (Scrap Shield) képességének pajzs mértékét minden szinten 20-al növelik 100/130/160/190/220-ra, illetve az AP rátát is 0,4-ről 0,5-re emelik. Emellett korábban már PBE-n is bejelentették az ulit (The Equalizer) buffolását, így a sebzése 650/925/1200 + 1,5 AP-ról 700/1050/1400 + 1,75 AP-ra módosul.

A patch másik nagy nyertese Sejuani lehet. Sok változás érkezett rá, egyrészt a passzívja (Fury of the North) kapcsán. A szörnyek elleni sebzés fix 400-ról 10-20% maximális HP-ra módosul, aminek legfeljebb 300 lehet, tehát csökkent. Emellett más hősök, epikus, nagy és közepes szönyekkel, szuperminionokkal és ágyús minionokkal szemben is működni fog ez a plusz sebzés, korábban csak ellenséges hősökre és epikus illetve nagy szörnyekre volt érvényes. 

A W (Winter's Wrath) olcsóbb lesz, 80 helyett 65 manába kerül és AP rátát is kapott. Az első csapás 0,2-est, míg a második 0,6-ot. Végezetül az E (Permafrost) a fentebb leírt célpont változásokat kapta meg és nem hősökkel szemben CD-je sem lesz, így folyamatosan alkalmazható a plusz sebzés és a fagyasztás minden érvényes célpontra. A sebzése 20/30/40/50/60-ról 30/45/60/75/90-re nőtt, valamint 0,3 helyett 0,6-os AP rátát kapott.

Az újdonsült dzsungeles jó időket él, ezért kicsit gyengíteni kellett. Hősökkel szemben a Q (Threaded b) lövedékei az első után 60 helyett 50%-ot sebeznek csak.

Egy ritka látogatót is láthatunk a patch-ben. Yorick kitjében nincs bónusz AD ráta, viszont a Sterak változása pont azt fog adni, ezáltal Yorick gyengült. Hogy ezt kompenzálják a Q-jának (Last Rites) CD-jét csökkentik egy kevéssel későbbi szinteken 7/6,5/6/5,5/5-ről
 7/6.25/5.5/4.75/4 mp-re.

Most jön az igazán csúnya része, megérkeztek a pajzs nerfek is több karakterre.

A pajzs eredeti mértéke csak 0,75 mp-ig tart, utána folyamatosan gyengülni kezd, amíg el nem fogy, vagy le nem ütik a célpontról.

Karma pajzsa 4 helyett csak 2,5 mp-ig  tart, ez ugyanúgy igaz az ultival erősített változatra.

Lulu eddig 6 teljes másodpercig adott pajzsot, neki nagyon fájni fog, a mostani 2,5 mp-es időtartam.

Nem éppen támogató karakter, de ugyanúgy pajzsot ad Orianna, így ő sem maradt ki a gyengítésből, 4 helyett az ő pajzsa is csak 2,5 mp-ig tart.

Következő oldalon a tárgyakkal rúnákkal és az olcsóbb emote-okkal folytatjuk!

A pajzsokat erősítő tárgyak is gyengülek. A Forbidden Idol csak 5% CDR-t ad 10 helyett, a pajzsokat erősítő hatása pedig 8-ról 5%-ra csökken. Az Ardent Censer pajzsai is 10 helyett csak 8%-kal lesznek erősebbek. A Mikael's Curcible gyengült a legtöbbet, eddig 20%-kal erősebb pajzsot adott, mostantól ez csak 15. A Redemption is 10 helyett 8%-ot ad. Végezetül az Athene's Unholy Grail is változik: korábban a védelmek előtti sebzés mértékének 25%-át tárolta el elsüthető plusz pajzsként, vagy gyógyításként, ez 35%-ra növekszik.

A Banner of Command határozatlan időre kikerült a játékból, miután többszöri próbálkozás után sem tudtak megfelelő egyensúlyt találni neki.

Javíthatatlan volt a Banner, ezért mindenhonnan kiveszik!

Tegnap még csak a PBE-ről került ki, mára azonban már Meddler is megerősítette a döntést, és alá is támasztotta pár indokkal.


A Sterak's Gage eddig alap sebzést biztosított, annak is az 50%-át. A szám változatlan marad, de ezt a pluszt bónusz sebzésként biztosítja, ami a képességek AD rátája miatt lehet fontos.

A rúnáknál a Presence of Mindnak javították egy hibáját, miszerint nem mindig biztosította kiiktatásokkor a töltési idő csökkentését, ha az olyan képesség volt, ami "megidézett" egységeket irányított, mint Talon ultija.

A Celerity változások is megjöttek, fele annyi mozgási sebesség, azaz 3 helyett 1,5, viszont kétszer annyi adaptív AD és AP, előbbi 4,8 helyett 9,6%, míg utóbbi 8 helyett 16%.

Végezetül a Hail of Blades erősödik, 50-100% helyett 75-125% bónusz támadási sebességet kap, de működését tekintve még mindig elég haszontalan az 5 mp-es várakozási idő miatt.

Korábban említette a Riot, hogy a sok változás miatt könnyebbé tették a farmolást, de ezt idővel visszaállítják. Az előző patch-ben még 4 HP-nál kaptuk meg a last hitet, ez most már csak 3 lesz.

Bekerült az új tutorial is, ha másért nem is, legalább az újdonsága miatt érdemes kipróbálni és kicsit felidézni a múltat, illetve első lépéseinket az idézők szurdokában.

Az Emote-ok hangokat kapnak, de emellett olcsóbbak is lesznek! Az eddigi 450 RP-s ár helyett 100-al kevesebbet, vagyis csak 350-et kell fizetni érte. Ha valaki korábban RP-ért vett emote-ot május 29. és június 11. között, az visszakapja a különbséget. Akik ilyen korán vettek emote-okat, ajándékként kapnak egy kalapemelős pingvint.
M'Pengu
Emellett érkeznek a Mystery Emote-ot, vagyis zsákbamacska hangulatjelek, melyeket 195 RP-ért vehetünk meg. Az emote-okat egyébként most már akkor is láthatjuk, ha nem vagyunk valaki közelében, mintha a chatet néznék, ez a funkció kikapcsolható. Ha megszerezzük az First Blood-ot, vagy leászoljuk az ellenfelet, akkor automatikus emote-ot állíthatunk be, ami ilyenkor megjelenik. Új emote-ok is jöttek!

Lee Sin és Rammus VB skinjei bekerültek a játékba.



Ennyi fért a mostani patch-be! Talán nem éppen annyira kaotikus, mint az előző, de így legalább lesz időnk megszokni valamelyest ezeket a változásokat, –no meg a korábbiakat, mert az nem kis falat volt.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!