"Az egész olyan érzés volt, mintha egy másik bolygón lettem volna" - Zridex interjú a kínai WESG élményekről

Magyarországról először jutott ki WESG döntőre Hearthstone játékos. Zridexet kérdeztük a Kínai kalandjáról!

Tavaly novemberben a WESG (World Electronic Sports Games) Hearthstone selejtezőin rengeteg magyar játékosért izgulhattunk. Végül Zridex volt az, aki elképesztő teljesítménnyel megnyerte a második kvalifikációt, ezzel megváltotta a jegyét a Kínában megrendezésre kerülő döntőre. A kaland HS része sajnos a selejtezőkkel véget ért az egyik legjobb magyar kártyás számára, de Chongqing még rengeteg meglepetést tartogatott, ami csak arra várt, hogy Zridex felfedezze. Jöjjön az exkluzív élménybeszámoló!

Milyen módon készültél a versenyre, gondoltad volna a selejtező során, hogy akár Kínáig is elröpíthet a lineup?

"Őszintén, a selejtezőre nem készültem, egyik ukrán haverom szólt, hogy lesz ez a kvali, és ennek hatására regeltem. Utána tőle kaptam a lineupot is, mert nem nagyon voltam naprakész a metát illetően.
Körülbelül picit több, mint 1 éve letettem az összes komolyabb célomról kompetitív hearthstoneban, okairól órákig tudnék beszélni. Ezek között személyes okok is vannak, de többnyire a Blizzard e-sporthoz való hozzáállása és a Hearthstone versenyszintű
egészségtelen varianciája az elsődleges okok. Egy jelentős kompetitív múlt van mögöttem, a játék alapvető logikája metától függetlenül általában változatlan, amit megpróbálok kamatoztatni lényegesebb díjazású versenyeken.
Elvárásaim nem voltak, de természetesen nagyon kellemes meglepetést okozott az első hely, ráadásul, hogy reggel 7-ig tartott a verseny.

Magára a kínai fináléra olyan módon készültem, hogy megnéztem az összes előző lényeges verseny összes lineupját, eredményekkel együtt, és ezekből hoztam egy keresztmetszetet annak kapcsán, hogy, melyek azok a lineupok/paklik, amelyek minimális
lejátszott meccsel játszhatóak, ezen felül, összességében erősek az általam várt lineupok ellen. Magával a játékkal keveset játszottam, inkább ezen versenyek VODjait/meccseit néztem át, hogy legyen fogalmam a matchupokról általánosságban."

Milyen érzés volt leszállni a repülőről a világ másik felén úgy, hogy tudtad a döntő még hátra van? Hogy viselted a közegváltást és az időeltolódást?

"Izgatottan szálltam le a repülőről. Először repültem ilyen messzire itthonról. Kína egy teljesen más világ, az emberek viselkedése, épületek, általános kultúra, az utcák, boltok, kaják gyökeresen különbözőek, mint itthon, vagy bármely nyugati
kultúrájú országban. Gyakorlatilag az egész olyan érzés volt, mintha egy másik bolygón lettem volna. Minden hihetetlenül érdekes volt, hatalmas élmény volt belepillantani ebbe a kultúrába. Az időeltolódást elég könnyedén vettem melatonin
tabletta segítségével."

Eléggé szerencsétlenül alakult a csoportbeosztásod, mivel az anti-aggro lineupok legyűrték az Aggro deckjeid. Milyen érzések kavarogtak benned, amikor kiderült, hogy a csoportmeccsek jelentik a végállomást számodra?

"Aggresszívabb jellegű lineupokat vártam, illetve Clone Priestet. Ezek alapján olyan aggro lineupot hoztam, amelyek aggro mirrorra és Clone Priestre jó volt. A mezőny 2/3-a ilyesmit hozott,
így elméletben a lineupom nem volt rossz, annak ellenére, hogy nem voltam vele túlságosan elégedett. Sajnos a csoportomban pont kifogtam azt a néhány srácot, aki ráment a full anti-aggro vonalra, úgy, hogy ők
a mezőny többsége ellen pont, hogy gyengék voltak. Statisztikailag stimmeltek a dolgok, a gyakorlat viszont nem igazolt. De ezen igazából nem mérgelődtem, tipikus Hearthstone. A szervező szó szerint mindent
állt a kínai út kapcsán, ezért relatív könnyedén túl tudtam esni a kiesésen. Több idő jutott várost nézni legalább."

Nem ért véged a Kínai kaland a meccsekkel, ugyanis rengeteg mindent mutattak meg neked a következő napokban. Milyen volt felszabadultan sétálni a világ legnépesebb országában?

"A csoportomból a többi kiesett sráccal jártuk Chongqing utcáit. Igazából az egész várost bejártuk, műemlékeket megnéztünk, voltunk az állatkertben, a városközpont vásárló negyedében, illetve az autentikus kínai piacokon is.
A szervezőtől minden játékos kapott még zsebpénzt is, amit elköltöttünk belépőkre, tömegközlekedésre és kajára. Tényleg teljesen felszabadultan, kötöttségek nélkül át tudtam élni a kínai életérzést. Nagyon jól éreztem magam."

Az interjú folytatódik a következő oldalon!

Miket tudtál megtapasztalni Kínából? Ételek, kultúra, esetleg néhány szót megtanultál mandarinul?

"A "városnak" ahol voltam, Chongqingnak, 30 millió lakosa van. Emberek mindenhol felfoghatatlan mennyiségben. Ételeik eléggé furák, mindent mániákusan bezacskóznak/vákuumoznak és úgy árulják. Rengeteg tengeri herkenyűt és húst esznek. Még a chips is rák meg polip ízesítésű.
Tetszettek a high tech netkávézók, amelyek minden kb. minden sarkon jelen voltak. Benézek és azt látom, hogy 30-40 gamer gép hatalmas 240 Hz-es monitorral és nyomják a MOBA-kat 24/7.
Ezt szegényesebb utcákban is láttam, az egész gamingnek és az e-sportnak olyan kultúrája van, amiről itthon még csak álmodozni tudunk. Elektronikai boltok kb. olyan gyakoriak voltak, mint az élelmiszerboltok. Mindenki a telefonon lóg olyan szinten,
mint valami sci-fi utópia filmben. Állok a metrón és kb. 70 éves bácsi airpods-cal a fülében game-el a telefonján. Az élethez való felfogásuk valahogy más, mint nyugaton. Nem feltétlenül azt mondom, hogy boldogabbak, csak az emberekből
sugárzott egy ilyen megmagyarázhatatlan nyugodtság. Minden nyugati média, Instagram, Facebook, Google, Youtube, Tinder stb. le van tiltva Kínában. A telefonomonra letöltött VPN segítségével tartottam az itthoniakkal a kapcsolatot. De ezeket a VPN szervereket
is állandóan leállították és újakat kellett keresni. A kínai kormány aktívan próbálja a nyugati médiumokat távol tartani az országtól."

Mit tartasz meg az egész WESG-ből? Szerinted mii az, amire még évtizedekkel később is emlékezni fogsz?

"A városra egyértelműen. Éjszaka gyönyörűszép volt. Ilyen fényorgiát, kivilágítást sosem láttam még. Egyszer szívesen visszajönnék."

Gratulálunk Zridexnek, reméljük, hogy ez a siker meghozta a kedvét, hogy legalább a versenyeken újra elmerüljön a Hearthstone világában!

KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!