Hulkeinstein meta elemzése: mit gondol egy top magyar játékos a Rise of Shadows első napjairól?

A LvL Up kártyása, Hulkeinstein részletesen elemezte a Rise of Shadows metáját az első napok tapasztalatai után.

A LvL Up csapatából ezúttal Hulkeinstein segített nekünk és nektek is, hogy jobban átlássuk, mit is hozott nekünk a Rise of Shadows és a rotáció. Ilyen részletes meta elemzést egy profi tollából még nem olvashattatok Magyarországon. Vágjunk is bele!

A Rise of Shadows keddi megjelenése óta már 3 nap telt el, így kezd körvonalazódni az, hogy milyen deckek érhetnek oda a meta legelejére, miután lecsitultak a kezdeti próbálkozások. Rögtön a megjelenés után pár órával világossá vált, hogy a kiegészítő előtt általam is sokat emlegetett classic Tempo Rugó lapok, illetve a Raiding Party gyakorlatilag önmagát építi meg és attól függetlenül, hogy a deck utolsó harmadába mit építünk, egy core 20 lapos szett gyakorlatilag jó húzással bármi ellen biztosítja a győzelmet. Különböző jellegű Tempo Rogue listákkal legalább 5-en elérték a Rank 1 legendet, köztük Orange-dzsel vagy Meativel.

Az igazán nagy boostot két lap jelentette a listának - egyrészt az EVIL Miscreant fantasztikusan nagy tempót ad a 2 Lackey-vel és a nehezen leszedhető 1/5-ös testtel (ami egyébként tökéletes Transformra és Rushra is a Lackey-k közül), valamint kiderült, hogy a Waggle Pick mégsem trash, ahogy sokan várták. Én már a megjelenés előtt elmondtam az elemző videónkban, hogy nem szabad lebecsülni a 4/2-es statok miatt, illetve a Deathrattle effekt is sokszor hasznos lehet. A 4 támadás azért igazán jelentős, mert így a Dread Corsair automatikusan kikerülhet a pástra, ráadásul a Raiding Partyból mindkét lapot felhúzzuk az esetek nagy részében. A képeken bal oldalon látható az általam core-nak titulált 20 lap, ami az összes tempo jellegű rugóba kötelező, a jobb oldalon pedig azokat a lapokat láthatjátok, amelyek a metától függően bekerülhetnek.

A második nap első fele ezek után arról szólt, hogy megtalálják a játékosok a tökéletes listát. Elkezdődött egy evolúció, ami megmutatta, hogy micsoda erő is rejlik hosszútávon a pakliban – 8 hasonló, de mégis különböző archetípust sikerült azonosítanom.

Kezdjünk az agresszívabb listákkal – az első képen egy kevés value-val rendelkező, face damage-et kimaxoló verziót láthattok, ami minél hamarabb végezni akar az ellenfelével. Talán ez a deck fog a legközelebb állni az Odd rugóhoz, illetve sokaknak eszébe juthat a Miracle archetípus is a rotáció előttről – gyakorlatilag ebbe kerül bele a Miscreant és a Waggle Pick. A második típus Orange elhíresült Rank 1 Legend listája, ami a korai damage-et midgame tempóra cserélte a Vendetta package-dzsel – jelenleg talán ez a legnépszerűbb lista az ára és Orange hírneve miatt. Érdemes megfigyelni, hogy ebbe listába a mirror matchek és a Waggle Pick deathrattle-je miatt már bekerült egy Ooze is. A harmadik iterációba már a teljes Togwaggle package is befért – Togi mellett 4 Lackey-generáló lapot futtat a deck a konzisztencia miatt.

1. Rogue kód: AAEBAaIHBLICyAOvBOf6Ag20AcsDzQPUBe4GiAfdCIYJpu8C+v4C1YwDj5cDiZsDAA==
2. Rogue kód: AAEBAaIHBLICyAOvBIoHDbQB7QLuBogH3QiGCcf4AtWMA4+XA5CXA/uaA/6aA4mbAwA=
3. Rogue kód: AAEBAaIHBLIC7QKKB5KXAw20Ae4GiAfdCIYJx/gC1YwDtJEDj5cDkJcD+5oD/poDiZsDAA==

A következő pakli ismát vágja a random lapokat generáló Vendetta-pakkot – helyette az early game konzisztenciát erősítő 1 dropok kerültek vissza, Zilliaxszel egyetemben. Ez tekinthető jelenleg az anti-aggro listának. Az 5-ös számú versenyző a 3-ashoz hasonlóan ismét a Togi package-re megy rá, ugyanakkor ide már nem fért be a burglar package – a korai curve és Togi nagyon erős effektje veszi át a hangsúlyt. A hatodik pakliban tűnik fel először Chef Nomi és Myra kombója late game opcióként vagy korai highrollként. A 7db 6/6-ot csak a Warrior és a Shaman tudja hatékonyan megoldani jelenleg – kikerült innen is a Vendetta-csomag hogy legyen hely a korai tempo lapoknak (Deadly Posion, Hench-Clan Thug).

4. Rogue kód: AAEBAaIHBrICyAOvBOf6AqCAA5KXAwy0Ac0D1AX1Be4GiAfdCIYJpu8C1YwDj5cDiZsDAA==
5. Rogue kód: AAEBAaIHBrICyAPNA68E5/oCkpcDDLQBywPUBe4GiAfdCIYJpu8C1YwDtJEDj5cDiZsDAA==
6. Rogue kód: AAEBAaIHBrICyAOvBOf6ApKXA9KZAwy0AcsDzQPUBe4GiAfdCIYJpu8C1YwDj5cDiZsDAA==

A 7. Pakliban együtt szerepel a Vendetta-pakk és Chef Nomi – az áldozat pedig Togwaggle lett – itt a folytonos nyomásgyakorlás után a Myra-Nomi kombó adhat egy plusz win conditiont. Végül pedig egy olyan paklit láthattok, amiben minden van – Togi, Vendetta-pakk és Myra+Nomi is. Természetesen itt némi tempótól és konzisztenciától kell elbúcsúznunk value-ért cserében. Ez a verzió ugyanakkor képes lehet megverni az első hármat counterelő deckeket is.

7. Rogue kód: AAEBAaIHBrICyAOvBOf6AqCAA9KZAwy0Ac0D1AXuBogHhgmm7wLH+ALVjAOQlwP+mgOJmwMA 
8. Rogue kód: AAEBAaIHCLICrwSKB8f4Auf6AqCAA5KXA9KZAwu0Ac0D7gaIB90IhgnVjAOPlwOQlwP+mgOJmwMA

Szerintem ebből a leírásból mindenkinek tisztán látszik két dolog:

  • A Tempo Rugó mint archetípus nagyon erős tud lenni ladderen és specialist formátumban is, ugyanis rengeteg módon fel lehet építeni és az ellenfélnek is meglepetésekben lehet része (kell-e készülni Nomira? Van-e Togwaggle, netán Shadowsteppel együtt?)
  • Egy Tier 1-es paklinak valószínűleg le kell tudnia győznie ezt a decket

De mi counterelheti a Tempo Rogue-ot? Következő oldalon erre is kitért Hulkeinstein!

A következő lépés a 2. napon tehát az volt, hogy a közösség megtalálja a countert. Végül a Warrioré lett ez a szerep. Először a magát adó Bomb Warrior kezdett el külön techelni a rugó ellen anti-aggro kártyákkal. A bombák ráadásul nagyon jók a Rogue class ellen, hiszen nem tud healelni a Valeera, így a damage-re garantáltan számíthatunk. A probléma ezzel az, hogy az alacsony tempót adó bombás lapok egyszerűen nem képesek konzisztensen tartani a boardot a rugó ellen, ezért tehát nem bizonyultak jó counternek. A gyorsabb verzió továbbá nem tudott visszajönni ha elvesztette a boardot.

Rush Bomb kód: AAEBAQcKyAO67AKb8AKS+ALx/AKggAOIhwOahwOblAPHnQMKHP8DjgXUBe4G7wed8AKX8wKXlAOalAMA
Midrange Bomb kód: AAEBAQcGS5AHkvgCoIADm5QDhJ8DDP8DogSRBv8Hsgib8wL09QKD+wKe+wKz/AKXlAOalAMA
Elysiana Bomb kód: AAEBAQcGsgid8AKS+AKggAOblAOGnQMMS6IE/web8wLR9QKD+wKe+wKz/ALx/AL1gAOXlAOalAMA

Viszont ekkor jött meg az a felfedezése többeknek is, hogy nincs is szükség a bombákra, hiszen kevesen játsszák a greedy rugó verziót, ráadásul a bombás ellen is jól teljesíthet a Control Warrior. Így született meg a jelenleg a meta legtetején ülő (Token Druid ebbe azért beleszól - szerk.) pakli. Ez tulajdonképpen a klasszikus receptre játszik – nincs a pakliban win condition Elysiánán kívül, viszont a DK-k és egyéb value lapok rotálása miatt erre igazából nincs is szükség, Elysiana megoldja a control, a többi lap pedig a konzisztenciát szolgálja.

Control Warrior kód: AAEBAQcGkAeS+AKO+wKggAP4hgOGnQMMS6IE/wf7DJvzAvT1AoP7Ap77ArP8ApWUA9KYA5KfAwA=
Rush Control kód: AAEBAQcIigfN7wKd8AKn9wKS+AKggAOGnQOSnwMLS6IEkQb/B5vzAtH1AoP7Ao77Ap77ArP8ApWUAwA=

Valaminek csak meg kell vernie a Warriort is. Ezzel a témával folytatja Hulkeinstein a következő oldalon!

A 2. nap végén és a 3. nap elején tehát elkezdődött a diskurzus arról, hogy mi verheti meg a Warriort. Alapvetően három deck jött szóba – a Deathrattle hunter a sticky boardjai miatt, a Summon Mage a hirtelen 3-4 lényes tempo swing turnöknek köszönhetően, illetve a Control Shaman, ami szintén Elysiánát játszva Hagathával karöltve akár tempóból, akár fatigue-ban is tud nyerni. 

Mech Hunter kód: AAEBAR8GhwTJBIDzAqCAA5uFA/GWAwy1A5cI7/UCtPYCufgCoIUDoooDsIsD5pYD8pYD+ZYDtpwDAA==
Dragon Summon Mage: AAEBAf0ECPsGkAfF8wKggAPsiQPAmAOWmgOKngMLigfhB40Izu8CifECw/gC6IkD6JQD55UDg5YDoJsDAA==
Spirit Control Shaman: AAEBAaoICO0F/wWn7gKZ+wKKhQP2igO5mQOGnQML+QP1BP4Figf28AKP+wKMhQOtkQOKlAPFmQPGmQMA
Shudder Control Shaman: AAEBAaoICu0F/wWKB6fuAu/3AqCAA8GJA5WUA7mZA4adAwr5A/UEsgaP+wKc/wL2igOtkQOKlAPGmQPHnQMA

Ezek mellett a paklik mellett természetesen az erősnek ítélt Token Druid / Murloc Sámán / Midrange Hunter trio, is használható, ugyanakkor pont a Control Warri és a Tempo Rugó az a két matchup, ami ezeknek a deckeknek nem ízlik. A jövőben várhatóan növekedni fog a népszerűségük, ha a fenti Warrior-counterek erőre kapnak.

Token Treant Druid kód: AAEBAZICBK7SAtaZA4eaA8mcAw1A/QLtA/cD5gXX7wLf+wKMgAPVgwPDlAPOlAPKnAPTnAMA
Token Druid kód: AAEBAZICAtaZA8mcAw5A/QL3A+YFxAbX7wLf+wL6hgO0kQPDlAPFlAPOlAPKnAPTnAMA
Midrange Hunter kód: AAEBAR8C3O4CyfgCDqgCtQPeBLsFlwjbCe0JgQqghQOkiAOwiwPXjwOenQPHnQMA
Murloc Shaman kód: AAEBAaoIAv4DqwYO2wPQB6cIkwn28AKP+wKc/wKTgAPeggP2igOMlAO1mAPGmQP0mQMA

Összességében tehát így néz ki a kezdőpozíció, a kérdés, hogy lesz-e olyan deck, ami meg tudja verni stabilan a Warrit és a Rugót is – ha igen, akkor garantáltan Tier 1 paklivá léphet elő a paklii, ha pedig nem, akkor ennek a két paklinak az uralmára számíthatunk a következő hetekben. A legnagyobb meglepetésnek talán a Secret Paladin gyengélkedése számít, erre nem sokan számítottak. Úgy tűnik a laphúzás hiánya óriási hátrány...

Ha szeretnétek még több decket kipróbálni, akkor irány Hulkeinstein oldala a HearthstoneTopDecks-en, ahol kiválogatta a legjobbakat a mostani napok terméséből. Továbbá kövessétek be Facebookon a LvL Up játékosát, ha szeretnétek friss elemzéseket és egyéb érdekességeket olvasni Magyarország egyik legjobb kártyásától!

Ti egyetértetek Hulkeinsteinnel? Osszátok meg véleményetek kommentben!

KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!