Visszatekintő: A csúcson fejezi be pályafutását Vizicsacsi

Visszatekintő: A csúcson fejezi be pályafutását Vizicsacsi

Néhány hete még világbajnoki negyeddöntőt játszott a háromszoros VB győztes ellen, tegnap már a visszavonulásáról posztolt. Összefoglaltuk Viziacscsi pályafutását.

Az egykori unikornis kígyós mezben ért fel karrierje csúcsára, de nem sokkal azután, hogy Faker és Khan ellen megküzdött Madridban a 2019-es Worlds negyeddöntőjében, Kiss "Vizicsacsi" Tamás hivatalosan is bejelentette visszavonulását a profi League of Legends játékoskarriertől. Magyarország messze legeredményesebb idézője mögött elképesztő teljesítménye sorakoznak, amiket büszkén sorolhatunk fel nektek. Tekintsünk vissza közösen a 26 éves pécsi srác fordulatokban bővelkedő pályafutására!

Mielőtt rákapott volna a LoL ízére, sakkozással és Age of Mithologyval töltötte szabadidejét Csacsi, sőt StarCraft II-ben a világ 50 legjobb játékosa között tartották számon. Miután ráunt a Blizzard sci-fi stratégiájára, úgy döntött, hogy a Riot MOBA-jában próbálja ki magát. 2013-ban az Animate eSports csapatában küzdött meg a nemzetközi ellenfelek ellen, majd az Eternity Gaming kötelékében töltött el nagyon rövid időt. A külföldi szárnypróbálgatások után hazatért és a WiLD színeiben gyakorolt tovább, majd 2014-ben lehetősége nyílt, hogy az akkor megalakuló Unicorns of Love-ban átvegye a kezdő topos szerepét. Innentől indult el valódi nemzetközi karrierje és ismerhette meg a világ, milyen is az, amikor lecsap Poppy pörölye.

Unicorns of Love korszak (2014 - 2017)

A csapatnak és Csacsinak hosszú út vezetett az LCS döntőig, amihez először a kisebb tornákon és csapatokon kellett átverekedniük magukat. A Go4LoL kupákon szerzett bajnoki címek az önbizalom növelésére jók voltak, de magasabb körökben ezek nem sokat számítottak. Fokozatosan fejlődtek és szoktak össze a játékosok, de az átütő sikerre egészen 2014 szeptemberéig várni kellett, amikor a Vizicsacsi, Gilius, PowerOfEvil, Vardags, Hylissang ötös óriási csatában kivívta magának a jogot, hogy elindulhasson a 2015-ös tavaszi LCS szezonban. A harmadik meccsre szívesen emlékszik vissza minden rajongó, ugyanis Kev1n Mundoja ellen megérkezett az a Poppy, ami végigkísérte Csacsit egész pályafutása során. A szokatlan pick azért is volt különleges, mivel 0-2-es hátrányban döntött úgy a magyar játékos, hogy itt az ideje valami váratlan húzásnak. Végül Poppy tökéletesen bevált és az UoL 3-2-re megfordította a párharcot.

A 2015-ös LCS tavaszi szezon parádésan indult Csacsiék számára, ugyanis újoncként egészen a döntőig meneteltek. A végső állomáson az S1 világbajnoka, Európa legnagyobb múltra visszatekintő LoL csapata várta őket. A Fnatic óriási csatában 3-2-re tudta csak felülmúlni az unikornisokat, így a világbajnoki szereplés ekkor még nem jött össze Vizicsacsinak. Búslakodásra azonban nem volt okuk, ugyanis újoncként kerültek be a ligába, de azonnal megmutatták mindenkinek, hogy komolyan kell venni őket minden mérkőzésen. A nyolcadik hét második meccsnapján a valaha volt egyik legizgalmasabb meccs is Csacsiékhoz fűződik, akik a Huni vezette Fnatic ellen diadalmaskodtak egy egészen elképesztő összecsapáson.

Hiába tűnt úgy, hogy az UoL nagyon egyben van, mégis több játékostól megvált a szervezet. Csacsi, Sheepy és Hylissang maradt az alapítók közül melléjük érkezett Exileh, Move, Steelback, Diamondprox, Xerxce, loulex és még jó pár fiatal tehetség. A 2015-ös tavaszi szezon eredményét, sem nyáron, sem 2016-ban nem tudta megismételni a Unicorns of Love, de így is lehetőségük nyílt kijutni először a 2015-ös, majd a 2016-os Worldsre, ugyanis eljutottak a Regional Finalsig. 2015-ben az Origen ellen sima 0-3-mal kapituláltak, de 2016-ban sokkal jobb esélyekkel indultak harcba. Sajnos a sors ezúttal sem állt az unikornisok oldalára,  ugyanis hiába küldték haza 3-0-val előbb a Giants, majd a Fnatic csapatát, a döntőben egy újonc csapat megállította őket. A Kobbe, Wunder, Sencux, Mikyx, Trashy ötössel felsorakozó Splyce 3-2-re diadalmaskodott az UoL felett, így ismét nem jött össze a VB-s szereplés Csacsinak.

Az élet nem állt meg és Csacsi továbbra is kergette VB-s álmait, de 2017-ben sem álltak össze a csillagok. Hiába söpörte be a tavaszi szezon MVP címét, hiába jutott el ismét a döntőig, ezúttal is megálljt parancsoltak neki. 2-3-ra maradt alul ezúttal is az UoL, most a G2 bizonyult jobbnak a Bo5-ös, mindent eldöntő szériában. 

 

A nyári szezonban csak a középmezőnyben harcoltak az UoL-esek, de a Regional Finals győzelem még mindig ott lebeghetett a szemük előtt. Az H2K elleni 2-3 azonban pontot tett a szezon végére és Viziacscsi Unicorns of Love-os pályafutására is, ugyanis 2017 novemberében úgy döntött, hogy a Schalke 04 csapatában folytatja tovább a legismertebb magyar LoL player.

Schalke 04 korszak (2017 -2018)

2017 végén, még Vizicsacsi nélkül kvalifikálta magát a 2018-as LCS tavaszi szezonba a S04, akik gyorsan be is húztak pár nagyobb nevet a magyar topos mellé. Jungle-be Pridestalker, midre Nukeduck, supportnak VandeR érkezett, sőt két új edzőt is hoztak, Borist és Guilhotot. Az ADC szerepében megtartották Upsetet, aki az egyik legígéretesebb prospect játékosa volt ekkoriban az egész európai ligának. Az új csapat komoly ambíciókkal szállt be a legnagyobbak ütközeteibe, azonban a vártnál sokkal gyengébb teljesítménnyel, csak a 8. helyet tudták behúzni a szezon végén. A problémát a dzsungelben keresték, ezért a veterán Amazinggel erősítettek a nyári szakaszra. Az eredmények meg is érkeztek, de a katasztrofális szezont futó H2K elleni vereség a legrosszabbkor érkezett. Nehezebb útra tértek le Csacsiék, de így is jó esélyük volt a VB-re. A Fnatic elleni LCS döntőt ugyan 1-3-ra elveszítették, de a Regional Finalsben ők voltak az első kiemeltek. Hiába azonban a kiemelés, nagyon rossz napot fogtak ki, így a G2 3-1-re, viszonylag simán gázolt át rajtuk.

Nem is húzta tovább Vizicsacsi, ismét csapatváltásra adta a fejét. Egykori csapattársával Xerxével újra összeálltak, ezúttal a Splyce színeiben.

Folytatás a következő oldalon!

Splyce korszak (2018 - 2019)

Két alkalommal is az utolsó pillanatban sikerült a Splyce-nak megállítani Csacsit a VB előtti utolsó akadálynál, ezúttal azonban a kígyók mezében ő okozhatott kellemetlen pillanatokat ellenfeleinek. Jól is kezdődött a 2019-es Spring Split, mivel a 4. helyet szerezték meg Csacsiék és a rájátszásban is simán lenyomták az SK Gaminget. A második körben azonban érkezett a Fnatic, ami ugyan szenvedett az első hetekben, de nagyon összeálltak a tavaszi szezon második felére. Nem is volt kérdés, hogy melyik csapat az erősebb, 3-1-gyel Rekklesék jutottak a döntőbe, hiába volt nagyszerű korai játéka a Splyce-nak több meccsen is. A nyári szezonban hasonló teljesítményt nyújtottak Csacsiék, bár Humanoidon és Kobben is érződött, hogy egyre jobban fekszik nekik a carry szerep. Az alapszakaszban a harmadik helyig jutottak, a rájátszást jó esélyekkel várták, azonban az újonc Rogue ellen összeomlottak és sima 0-3-mal zúgtak ki. A Gauntlet maradt Csacsi utolsó esélye, hogy ott legyen a 2019-es Worldsön, de nem volt egyszerű dolga, ugyanis mások is éheztek már a sikerre. Az első körben gyors vereséggel kezdődött az Origen elleni Bo5, majd a 2. és 3. meccset behúzta a Splyce, hogy utána ismét kapituláljon a 4. meccsen. A mindent eldöntő 5. mérkőzésre nagyon felszívták magukat és foggal-körömmel, de kiharcolták a továbbjutást. Ez a győzelem óriási erőt szabadított fel a kígyókban és hiába várták sokan, hogy az Upset vezette S04 megállíthatja őket, rácáfoltak a kritikusokra. Tükörsima 3-0-val léptek egy újabb lépcsőfokra, ami már csak arról döntött, hogy a Play-Inben, vagy a Group Stage-ben kezdik meg világbajnoki szereplésüket. A Fnatic hiába bukta el a G2 elleni Summer Split döntőt, viszonylag könnyedén diadalmaskodtak a Splyce ellen, így eldőlt, hogy Viziacscsi karrierje során először kijutott a világbajnokságra.

A Play-in szakasz egyik nagy esélyesének tartották Európa harmadik legerősebb csapatát és a várakozásoknak megfelelően simán el is jutottak a rájátszásig. A Unicorns of Love elleni Bo5 több szempontból is pikánsnak ígérkezett, mivel Csacsi és Xerxe egykori klubja ellen küzdhetett meg a csoportkörbe kerülésért. Nagyon nehezen, de 3-2-re sikerült felülmúlni az orosz ligából érkező unikornisokat, ami azt jelentette, hogy a FunPlus Phoenix, J Team, GAM Esports mellett Viziacscsiék neve került a C csoportba. Hiába a jó start és a GAM elleni magabiztos győzelem, gyorsan becsúszott két vereség, így ismét a nehezebb ösvényre kerültek Vizicsacsiék. A kínai bajnok FunPlus Phoenix, későbbi világbajnok elleni győzelem óriási lökést adott a Splyce-nak és sikerült odaérni a csoport második helyére, ami azt jelentette, hogy Csacsi első magyar játékosként nem csak a VB-re, hanem a negyeddöntőkig is eljutott. Az egyenes kieséses szakaszban a Faker és Khan vezette háromszoros világbajnok SKT óriásként magasodott Csacsiék fölé, de így is sikerült egy meccset behúzni a koreai gigász ellen. 1-3-as vereséggel, de elégedetten és büszkén búcsúzhatott Vizicsacsi a 2019-es világbajnokságtól, ugyanis LoL-os pályafutása legnagyobb sikerét érte el.

A fantasztikus 2019-es szezon ezzel véget ért Csacsinak, de ekkor még nem tudtuk, hogy mi lesz november 18-a után, ugyanis ekkor jár le a szerződése a Splyce csapatánál. Mielőtt elérkezett volna a határidő, Csacsi bejelentette, hogy befejezi profi LoL-os karrierjét és végleg elbúcsúzik az Idézők Szurdokától.

Egy egész ország ismerte meg a fiatal suhancot, amikor Poppyval üldözte az ellenfeleket, akik fejvesztve menekült előle. Rajongók ezrei sorakoztak fel mögötte, amikor újoncként EU LCS döntőt játszhatott a Fnatic ellen. Brazíliától Olaszországig szorítottak neki, amikor az UoL elleni mindent eldöntő ötödik meccsen behozta azt a Cho'gathot, amivel alig játszanak a profi mezőnyben. Szokatlan hősválasztásai, bevállalós és agresszív játékstílusa a legnagyobbak közé emelte Viziacscsit, akire büszkék lehetünk és büszkének is kell lennünk. Nincs még egy ilyen eredményes, sikeres játékosa Magyarországnak, aki öt évvel ezelőtt még arról mesélt egy interjújában, hogy arra a legbüszkébb, hogy a Unicorns of Love csapatában játszhat, akiknek a legszebb pillanatait köszönheti, legyen szó egy IEM bajnoki címről, vagy a Riot Challanger Seriesben elért sikerekről.

Csacsi jövője egyelőre még ködbe burkolózik, de bármihez is kezdjen sok sikert kívánunk neki az egész szerkesztőség nevében. "Go Csacsi, break them!"

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

 

Kövess Minket!