Emlékek hétvégéje - Két éve volt az első, fél éve a második V4 Future Sports Festival

Magyarország eddigi legnagyobb e-sport bajnokságai szinte tökéletes összhangban ünnepelhetik fordulóikat.

Szinte pontosan két éve, 2018. március 23-án rajtolt el az a háromnapos hosszú hétvége, ami a mai napig Magyarország, de talán a régió egyik legnagyobb e-sport fesztiválja volt. A csapatok és a játékosok összesen négy játékban mérték össze erejüket: CS:GO, LoL, FIFA és Clash Royale. Szerencsére a versenyek végére magyar győztest is ünnepelhettünk, hiszen Gabinho bezsebelte a V4 FIFA győzelmet, de Clash Royale-ban is jól szerepeltek hazánk fiai. 

Az első V4FSF a maga nemében történelmi jelentőségű rendezvény volt hazánk e-sport életében, a FIFA torna sikertörténete pedig feltette az i-re a pontot. Az élete első LAN-ján résztvevő Gabinho jó néhány a nemzetközi szinten is jegyzett ellenféllel szemben bizonyított, taktikus és okos játékkal legyőzte az útjába kerülőket - a fináléban a lengyelek legjobbját 8-5-ös összesítéssel küldte padlóra - és mindössze 17 évesen felült a régió legjobb játékosának fenntartott trónjára, ezzel bezsebelve a fődíját és a kupát. Gabinho azóta még magasabbra jutott, 2019 nyarán az Ajax igazolt e-focistája lett.

Ha lemaradtál vagy esetleg szívesen visszanéznéd a 2018-as V4FSF FIFA döntőjét, akkor az alábbi csatornán megteheted!

A torna legnagyobb durranása természetesen a CS:GO volt, hiszen amellett, hogy itthon is hatalmas közönségnek örvend a játék, olyan csapatok látogattak Budapestre, mint a FaZe, a Mousesports és az akkor még egyben lévő Virtus.pro. A csoportkör papírforma eredményét követően a FaZe, HR, VP és Mousesports négyes jutott be a playoffba. Ekkor viszont elkezdődött az igazi dráma, mivel a lengyelek kiejtették a FaZe-t és hirtelen a döntőben találták magukat, hosszú idő óta először. Az akkor még Pasha, byali, NEO, Snax és MICHU-ból álló ötös hatalmas szeretetet kapott a magyar rajongóktól, aminek végül az lett az eredménye, hogy Pasha kiragadta Redeye kezéből a mikrofont és elmondott egy ikonikus mondatot, ami a mai napig tisztán csenghet a rajongók fülében.

A döntő végül borzasztó szorosra sikerült, főleg azért, mert az első meccsen 16-8-ra könnyedén győzött a Mouz, de Cobblestone-on valami kegyetlenül visszavágott a VP és 16-2-re verték oskarékat. A döntő pálya végül Train volt, amit a sírból hozott vissza 16-14-re a Mouz, ezzel pedig megnyerték a kupát. Érdekesség egyébként, hogy ez volt a VP utolsó döntője, ezután leginkább csak lefelé vezetett az út számukra.LoL-ban végül az eSuba tudott győzedelmeskedni a lengyel Illuminar ellen. Clash Royale-ban pedig a lengyel Wrobelek vitte haza a fődíjat.

Egy igazán meghatározó eseménye volt ez a magyar e-sportnak, aminek létrehozásán népes stáb dolgozott éjjel-nappal, de végül meghozta a gyümölcsét.

A második oldalon visszaemlékezünk a 2019-es eseményre.

Ugorjunk egyet az időben, egészen pontosan 2019. szeptember 21-22-re. A második V4 Future Sports Festival helyszíni rendezvénye ezen a hétvégén indult útjára. Persze az online közvetítések hamarabb elkezdődtek, hiszen szeptember 18-án és 19-én az offline eseményre bejutó CS:GO csapatok már a negyeddöntőket játszották. Ezúttal két játék kapott kiemelt figyelmet, az egyik természetesen a Counter Strike: Global Offensive volt, a másik pedig a 2018-as és 2019-es év meghatározó battle royale játéka, a Fortnite. Ezek mellett viszont voltak még kisebb versenyek is, NBA2K20-ban, Tekken 7-ben és Gran Turismoban is megmérethették magukat a játékosok.

Sztárokból a második V4FSF-en sem volt hiány, CS:GO terén Budapestre látogatott a MIBR, a megújult Virtus.pro, itt volt pashaBiceps és persze a műsorvezetők éllovasa, Redeye is.

Gigászi küzdelmeknek lehettek szemtanúi a nézők a CS:GO bajnokságon, több alkalommal is borult a papírforma. Valószínűleg a MiBR sem hitte volna, de a Magyarországot képviselő Gamerzone például elhozott ellenük egy mapot, ezzel komolyan megizzasztva a brazil csapatot.

A döntőt is valószínűleg sokan másképp képzelték el, ugyanis a lengyel Tricked kiejtette az elődöntőben a Made in Brazil csapatát, így ők szállhattak szembe a szintén címvédő Mouz-t búcsúztató Virtus.pro-val. Megint sokan Vp győzelemre számítottak, a Tricked azonban bebizonyította, hogy a világ legjobbjai sem jelentenek nekik akadályt.

Fortnite-ban lengyel győzelem született, iG.Fennix és churaq iG.Dext vihette haza a főnyereményt, de mindössze 3 ponttal maradt el tőlük a magyar duó, Nova és Pyko. Lényegében az utolsó mérkőzésig kérdéses volt, hogy ki állhat fel a dobogó legfelső fokára, így biztosítva, hogy az utolsó pillanatig izgulhassanak a nézők is. A szombati V4 Royale-t követően vasárnap egy helyszíni nevezéses kupán vehettek részt a kilátogatók is, Creative módban folyt a küzdelem egy gamer PC-ért.

Gran Turismoban elképesztő dominanciát mutattak a magyarok, 10-ből az első 5 helyen magyar pilóta végzett.

NBA2K20-ban négy bajnokot is avattak, Tekken 7 esetében pedig magyar ezüst- és bronzéremnek örülhettünk.

Szakmai szempontból is komoly előrelépés történt, az elsőhöz hasonlóan a második V4FSF rendezvény is helyet adott egy szakmai konferenciának a V4-es országok között, a konferencia végén pedig megalakult a V4 E-sport Koalíció. A szövetség célja, hogy különböző játékokban egymáshoz igazítsák a szabályrendszereket, megosszák tapasztalataikat és közös érdekeket képviseljenek a nemrég megalakult Európai E-sport Szövetségben.

Tartalmas második rendezvényt tudhat a maga mögött Magyarország, reméljük, hogy nem kell sokat várni majd a harmadikra sem.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!