Ők alkotják a magyar Dota 2 női válogatottat és így készülnek az első versenyükre

Ők alkotják a magyar Dota 2 női válogatottat és így készülnek az első versenyükre

A Global Esports Games selejtezőjében Nagy-Britannia hölgyei ellen mérkőznek meg először, és egy interjúból kiderül most az is kiderül mi zajlik a magyar csapat háza táján.

A HUNESZ jóvoltából létrejött a magyar esport válogatott, amely több játékban és több eseményen is képviseltette már magát. Most azonban a Dota 2 kapja a fókuszt, hiszen nem csak a fiúk érhetnek el remek eredményt Izraelben, miután egy wildcard meghívást követően kiutazhatnak a 13. IeSF világbajnokságra, de a Global Esports Games keretein belül egy női válogatott is összeállt. A MadFairies azonban több, mint egy most verbuválódott együttes, a lányok ugyanis már egy ideje együtt gyakorolnak, és mint kiderült jóval többet jelent ez számukra, mint hobbi. A csapat kialakulásáról és létrejöttéről Kosztolányi Rita, a Mad Fairies/válogatott stand-in játékosa és menedzsere osztott meg néhány gondolatot velünk:

"Nekem óriási megtiszteltetés volt a felkérés, hogy állítsam össze a lány csapatot. Tudtam, hogy nem lesz könnyű, hiszen kevés a lány játékos, még kevesebb, aki úgymond aktív a közösségen belül. Reméljük ez a jövőben meg fog változni, ezért is dolgozunk keményen. Illetve inspirálni szeretnénk másokat, hogy vágjanak bele és kezdjenek el Dotázni. Első gondolatom Candy volt, ő pedig rögtön igent mondott. Mindkettőnkben közös a közösség és a játék szeretete, az örök jókedv, így ezt szeretnénk képviselni. Elindult a válogató, és rövid idő alatt összeállt a csapat. Azóta együtt játszunk, minden nap van edzés, személyes és csapat is. Tudjuk, hogy nem vagyunk magas mmrű játékosok, de a lelkesedésünk és az optimizmusunk határtalan. Szeretnék hosszú távra tervezni, bármi is legyen a selejtező eredménye. Emellett rengeteg segítséget kapunk a közösségtől, amiért nagyon hálásak vagyunk!"

A csapat pedig rajta kívül az alábbi ötösből áll:

Falewel:

"Geek vagyok, és szeretek játszani! Nagyon régen kezdtem neki a DotA2-nek a barátaimmal, és főleg egymás ellen toltuk. Imádtam, hogy minden meccs – még ugyanazokkal a hősökkel is – teljesen más lehet. Aztán kihagytam néhány évet, de találkoztam egy sráccal, aki szintén szeretett DotA2-vel játszani, és megtanított, hogyan legyek jobb support játékos. Ez a srác most a férjem. ^.^ Az elmúlt években rövidebb-hosszabb szünetekkel ugyan, de ez a játék lett az, amihez mindig visszatérek, az élvezet, az elégedettség és a szórakozás miatt."

Minhwa:

"Az én nevem Vanda és 17 éves vagyok. Budapesten élek édesanyámmal és öcsémmel. Közgazdaságtant tanulok franciául. 2020 februárjában kezdtem el játszani a Dota 2-vel, és azóta is imádom. A Dota 2 rengeteg barátot adott nekem, akik mindig fel tudják vidítani a napomat, és egy meccs mindig jó alkalom a kikapcsolódásra. Nagyon hálás vagyok a csapatomnak, és szeretek velük játszani. Remélem még sokat tanulhatunk együtt.

Foxi:

"A nevem Foxi, 22 éves vagyok, és a MadFairies stand-in játékosa vagyok. 2015-ben kezdtem el játszani, de 2017-ben abba hagytam, azonban 2019-ben mégis elkezdtem újra. Ekkor vágtam bele a versenyszerű játékba. Leginkább miden szoktam játszani, de az utóbbi időben inkább áttértem a soft support pozícióba. Úgy érzem a legjobb számomra az, amikor segíthetek másoknak, illetve ha killeket szerzünk a rotálás során. Természetes ösztöneim alapján választom ki a hőseimet, melyek általában sokat segítenek a csapatharcok során. A tudásom nagy része autodidakta, de a profi meccsek megtekintése is hasznos számomra."

KisCsaj:

"2013-ban kezdtem el játszani, és már volt néhány aktív év a hátam mögött, de egy nagy szünet után tértem vissza a lánycsapatba. Alkalmi játékos voltam, de mindig pozitívan állok hozzá minden meccshez, így még a vereségeket is tudom értékelni. Sok-sok feedelés és trollkodás után most már profibb szemlélettel tekintek a játékra. Hatékonyan szeretném segíteni a csapatomat, és remélem ez többé-kevésbé sikerülni fog."

Candy - társalapító:

"A legtöbben Candyversium vagy Candy néven ismerhetnek. Különféle játékokat szoktam streamelni Twitchen, de szabadidőmben leginkább Dota 2-vel játszom. 2010 óta nyüstölöm a Dotát, és a kapcsolatom a játékkal olyan, mint egy házasság. Néha jó, néha bonyolult, néha szükségem van egy kis pihenőre, de mindig visszatérek hozzá. Leginkább szólóban játszom, supportként. A legutolsó kihagyásom után ismerkedtem meg Ritával, aki szintén magyar Dota 2 streamer, és miután sokszor kiküldtek a konyhába szendvicseket készíteni, egy Dota 2 lánycsapatban találtam magam."

A lányok először Nagy-Britannia ellen mérkőznek meg, méghozzá November 7-én. A párharc győztese pedig kiutazhat Szingapúrba a négyes döntőre, melyet majd decemberben tartanak meg. Az is kiderült az előzetes információk alapján, hogy a csapat komolyan készül a megmérettetésre, és még edzőjük is van DAndras személyében. Egy 18 éves játékosról van szó, aki már 8 éves kora óta foglalkozik a Dota 2-vel, de komolyabban csak 2014-óta tolja, bár volt egy hosszabb megszakítása 2015-16-ban, viszont 2019-et követően nagyobb fordulatra kapcsolat és sikerült elérnie az immortal szintet, és most minden tudásával igyekszik fejleszteni a lányokat az edzések során.

De hogy milyenek az edzések, milyen módon készülnek a csajok, mennyire működik a csapategység, melyek a kedvenc hőseik, milyen versenytapasztalatokkal rendelkeznek és hogy mit jelent számukra a válogatottság? A következő oldalon olvasható interjúból kiderül.

A KÖVETKEZŐ OLDALON FOLYTATÓDIK A CIKK!

Milyen a felkészülés együtt? Mennyivel másabb így csapatban játszani számotokra, mint pubozni? Hogy működik a kémia a csapaton belül?

Kosztirita: „Én nagyon élvezem az esti közös játékot, a mindennapjaim részévé vált. Bár mint stand-in csak figyelek legtöbbször, de rengeteget tanultam eddig is. Meg intézem a csapat körüli dolgokat. A lányok elég gyorsan összeszoktak, persze kellett a kompromisszum mindenki részéről, de jól vettük ezt az akadályt is a rövid idő ellenére.”

Candyversium: „Maga a felkészülés meglehetősen izgalmas, hiszen alapból komoly kihívást jelentett összeszedni egy csapatra való női játékost, akik rendelkeznek több-kevesebb tapasztalattal a játékban. Van, aki hosszú idő után tért vissza és több játékos is számára teljesen új pozíciót tanulgat új hősökkel, így van, ami jól működik és van, amin még sokat kell csiszolni. Teljesen más csapatban játszani, mint solo-ban, hiszen itt állandó a kommunikáció, szervezettebben lehet együtt mozogni a pályán, lehet stratégiákon gondolkodni. A csapaton belüli kémia nem mindig tökéletes, hiszen nem csak egy frissen összeállt csapatról van szó, de sok téren különbözünk is (például a legidősebb és a legfiatalabb játékosunk között több mint húsz év a korkülönbség), de szinte minden nap dolgozunk rajta, hogy minél jobb legyen az összhang a játékon belül.”

Falewel: „Kicsit fura ennyi lánnyal együtt játszani. Általában igen nagy a hangzavar játék közben. Sajnos előfordul néha, hogy az edzőt se halljuk meg :D. Sokkal jobb azért így, mint random emberekkel együtt. KisCsajjal egész jól működik a kémia köztünk, hamar megtaláltuk a közös nevezőt, ezért is vagyunk egy lane-en:).”

foxi: „Nagyon izgalmas, én személy szerint nagyon várom az esti „edzéseket”. Én mindig másokkal játszottam együtt, sosem soloztam, emiatt nekem egyáltalán nem furcsa, talán annyi, hogy időnként elveszítjük a fejünket, mert nincs, aki irányítson.”

Minhwa: „Az elején mindenkinek döcögősen indult tekintve arra, hogy nem ismertük egymást, de mostanra úgy érzem egyre oldottabb a hangulat, tényleg barátnőkké váltunk.”

KisCsaj: „Sokkal jobb csapatban, könnyebb a beszélgetés.”

Kedvenc hőseitek?

Kosztirita: „A legtöbbsen support pozíciót játszottak eddig. Az én nagy kedvencem a Shaman. De a legtöbb ranged karaktert szeretem.”

Candyversium: „Death Prophet, Crystal Maiden, Venomancer, Ogre, Axe jelenleg.”

Falewel: „Snapfire, Grimstroke, Hoodwink.”

foxi: „Mirana. <3”

Minhwa: „Dark Willow a pos5 mainem, pos1 pedig Luna.”

KisCsaj: „Io, Rubick, Lone druid, Morphling, Winter Wyvern.”


A MadFairies csapatának - akikből a női Dota 2 magyar esport válogatott is áll - logoja

Mennyire befogadó a Dota 2-es közösség a lányokkal kapcsolatban, adódnak nehézségek emiatt?

Kosztirita: „Én streamerként csöppentem bele a közösségbe és mondhatom, hogy a fiúk nagyon óvtak. Nekem többnyire pozitív a tapasztalatom, de persze teljesen más, ha in-game megszólalok játék közben, amikor egyedül játszom… ott inkább no comment.”

Candyversium: „Tapasztalataim szerint szinte minden online kompetitív játékban nehéz megszólalni nőként anélkül, hogy ne legyen hangsúlyos a nemi identitás, de meglepő módon Dota 2-n belül ritkán tapasztalok negatív megnyilvánulásokat, a magyar közösségen belül pedig eddig szinte mindenki segítőkész volt.”

Falewel: „Nem érzem még annyira.”

foxi: „Semennyire. Engem személy szerint több ízben lekurváztak már, visszaküldtek a konyhába, szóval mindent megkaptam már, amit csak lehetett. Vannak, akiknek nehéz elfogadni, hogy lányoktól kapnak ki. Viszont akadnak olyanok is, akik aktívan figyelnek minket, és ott segítenek, ahol tudnak.”

Minhwa: „A legtöbben nagyon segítőkészek, néha kicsit túlbuzgóan is.”

KisCsaj: „Sokan nem fogadják el a lány játékosokat, de ez engem nem befolyásol abban, hogy játszak.”

Mit jelent számotokra a válogatottság, nem nyomja esetleg nagyobb teher a vállatokat emiatt?

Kosztirita: „Azért hazudnék, ha azt mondanám, hogy nincs bennem egy egészséges verseny drukk. Nekem az számít, hogy mindenki jól érezze magát a csapatban, élvezze a játékot, ne stresszeljen. Ezért is óvom a lányokat annyira…:D”

Candyversium: „Különös dolog válogatottként gondolni a csapatunkra, hiszen sok válogatás nem volt, de reméljük, hogy a jövőben ez nem így lesz és megjelennek más női játékosok is. Jelenleg nem érzek ezzel kapcsolatban terhet.”

Falewel: „Örülök annak a kezdeményezésnek, hogy egy női csapat is összeállt végre. Annak meg pláne, hogy a részese lehetek.”

foxi: „Én folyamatos teljesítési kényszerben élek, maximalista vagyok magammal szemben és ezzel mindent elmondtam.”

Minhwa: „Mindig is imádtam csapatozni, nagy álmom volt bekerülni egy rendes csapatba, számomra ez egy nagyon pozitív élmény.”

KisCsaj: „Mivel nagyon jó a csapatunk, így nem.”

Versenyeztetek már korábban?

Kosztirita: „Nem.”

Candyversium: „Nem.”

Falewel: „Nem.”

foxi: „Nem, soha.”

Minhwa: „Nem.”

KisCsaj: „Igen.”

Miben különbözik a csapat, illetve a személyes edzés? Az edző miben tud nektek segítséget nyújtani?

Kosztirita: „Andris nagyon komolyan veszi az 1vs1 képzést és a csapat edzéseket is. A rövid idő miatt, nagyon szoros időbeosztása van/volt a csapatnak.”

Candyversium: „Mikor csapatként vagyunk jelen a hangsúly főleg a kommunikáción és a pozícionáláson van a játékban, míg a személyes edzéseken főleg a saját pozíciónkról beszélgetünk, miként érdemes játszani az egyes hősöket, mik a feladataink, különböző lane-elésel kapcsolatos stratégiákat beszélgetünk át. Andris rengeteg mindenben segít nekünk, kielemzi velünk a játékainkat, egyéni felkészülést biztosít, rávilágít a hibákra és irányt mutat. Neki köszönhetően rövid idő alatt is komoly fejlődésen estünk át mind egyéni, mind csapat téren.”

Falewel: „A csapat edzéseken főleg a csapatmozgást nézzük, elemezzük előző meccseinket. A személyes edzéseken inkább a hero pool/item buildek kerülnek górcső alá.”

foxi: „Dandrissal 1on1 beszélgetésekben kielemezzük az adott játékot. Mikor csapatban vagyunk, akkor a végén csak egy összegzést kapunk, vagy átbeszéljük a problémás pontokat, de nem olyan részletesen, mint személyesen.”

Minhwa: „Csapatos edzéseken a kommunikációra, összedolgozásra megyünk rá, egyéni edzéseken inkább a saját feladatainkon van a fókusz.”

Mit vártok a Global Esports Games 2021-től, milyen eredménnyel lennétek elégedettek?

Kosztirita: „Becsülettel helytállni és meglepetést okozni az angol lányoknak.”

Candyversium: „Mindenképpen egy jó tapasztalat lesz a csapatnak.”

foxi: „Én már annak is örülök, hogy van ez a csapat.”

KisCsaj: „Már egy nyertes meccs után elégedett lennék.”

Hosszú távra terveztek a csapattal? Ha igen, milyen céljaitok vannak?

Kosztirita: „Én mindenképpen hosszú távra tervezek. Szeretnénk Candyvel együtt egy jó hangulatú közösséget felépíteni lányoknak, ahová bátran minden szinten lehet csatlakozni. Új, jó, tehetséges versenyzőket képezni. Aztán jöhetnek a vegyes válogatottak persze. Fiúk nélkül mégsem igazi a játék! :)”

Candyversium: „Örülnénk igen, ha együtt maradna a banda a verseny után is és folytathatnánk a felkészülést. Konkrét célkitűzéseink nincsenek, de szeretnénk megmutatni minél több eseményen, hogy vannak női játékosok is és helyt is tudnak állni.”

Falewel: „Igen, hosszú távra. Célom az, hogy fejlődjek, hogy jó társaságban jól érezzem magam, hogy megmutassam, hogy attól még, hogy nők vagyunk szeretünk és tudunk is játszani! ????.”

foxi: „Én szeretném, ha maradna ez a csapat, tudnánk új felállásokat kidolgozni, ezzel elkerülve a kiégést. Aztán irány a TI! Viccelek.”

Minhwa: „Hosszú távra tervezünk, szeretnénk megtartani ezt a kapcsolatot, élvezzük egymás társaságát. Nekem az is nagy siker lenne, ha versenyeken eredményeket érnénk el, mert szerintem képesek lennénk rá.”

KisCsaj: „Igen, megmutatni, hogy a lányok is tudnak játszani.”

A női Dota2 magyar esport válogatott tehát először november 7-én mutatja meg magát tétmeccsen, vasárnap Nagy-Britannia ellen lépnek pályára. Érdekesség, hogy a britek a toborzás során 4.5K MMR feletti női játékosokat kerestek első sorban, így nem lesz egyszerű ez a mérkőzés hazánk számára, de a BO3 során bármi megtörténhet, győzelem esetén pedig meghívják őket a szingapúri négyes döntőre. A mérkőzést természetesen élőben közvetítjük az esport3tv Twitch csatornáján 12 órától.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!