Pénzügyi kapcsolat lehet a G2 és a Fnatic között, a szabályok szerint ezért bann jár

Pénzügyi kapcsolat lehet a G2 és a Fnatic között, a szabályok szerint ezért bann jár

Ha a bizonyítékok igazak, a Riotnak bannolnia kell.

Richard Lewist talán nem kell bemutatni senkinek: az esport világ egyik legutáltabb, de legtöbb belsős, mocskos infóval rendelkező újságírója eddig is szeretett oknyomozó anyagokat készíteni, illetve csapatokat, kiadókat lejáratni és mindenféle keszekusza, illegális kapcsolatot felfedni az esport világában.

Volt már fizikai atrocitása CS:GO játékossal, sőt, a League of Legends subredditről ki is van tiltva ő maga, és minden, általa készített anyag is. Persze ez őt nem állítja meg, az éjszaka folyamán felkerült egy videó amely a G2 és a Fnatic közötti pénzügyi kapcsolatokat hivatott felfedni.

A történet lényege

Adott a Fnatic, amely egy az Egyesült Királyságban regisztrált vállalat 2011 októbere óta. Adott egy SANNPA nevű cég, amely valójában egy mozaikszó: Sam Matthews, a Fnatic alapítója, Sam anyja, Ann Matthews, végül pedig Patrik Sättermon nevéből áll össze, ezt a céget 2013 novemberében alapították.

Ez a cég birtokolja jelenleg a Fnatic szinte összes tulajdonát papíron. RL némi nyomozás után kiderítette, hogy azóta Sättermon már nincs a cégnél. Ezt követően talált egy nyilvántartásba vételi papírt, ennek a dátuma már 2016. júliusa. Hogy pontosan mi van benne, azt nem tudni, de egy kölcsönről van szó, azaz egy magánszemély kölcsönt adott egy cégnek, a nyilvántartásba vétel pedig azért kell, hogy biztosan visszakapja majd ezt a kölcsönadott pénzt. Arról nem tudni, hogy mekkora volt a kölcsön összege. 

Ehhez persze jogok is társulnak a kölcsönt adó személynek. Az izgalmak pedig most kezdődnek. Ezen a nyilvántartásba vételi papíron szerepel egy név, aki nem más, mint Jens Hilgers. Akinek nem ismerős a név, annak súgunk: ő a G2 Esports társtulajdonosa 2014 novembere óta, de ez persze nem az egyetlen, hiszen tagja az ESL Felügyelő Bizottságának is (sőt, korábban igazgatósági elnök is volt).

Ha ez egy CS:GO-s cikk lenne, akkor itt most elindulnánk a WESA és a kompetitív integritás irányába, de azt talán majd egy másik anyagban. És hogy milyen jogok szerepelnek a papíron? Abban az esetben, ha valamiért a Fnatic esetleg nem tudná visszafizetni a kölcsönt, úgy Hilgers kapná meg a teljes Fnatic és Fnatic Gear-t. 

Mit mond az LCS szabályzata?

A dolog igazi pikantériája, hogy az LCS szabályzata szerint - idézzük a lényeget:

"...3.1 No Team Owner or Team Manager or Affiliate of an Owner may own or control, directly or indirectly, or have a direct (e.g., ownership) or indirect (e.g., a contractual arrangement) financial interest, or be an employee or contractor of, more than one League of Legends team in a professional eSports league. Any buyback provision, right of first purchase, or similar interest in a team shall be treated as a controlling interest in such team for the purposes of enforcing ownership restrictions." ..... "Candidates who have violated this rule set or attempted to act against the spirit of these rules, even if not formally contracted to the rule set, can be denied admission into the LCS."

Ez azt jelenti, hogy amennyiben egy csapat tulajdonosa és egy másik csapat között BÁRMILYEN pénzügyi kapcsolat áll fenn (kölcsön), az ütközik az LCS szabályzatával, amiért eltiltás járhat.

Ha a bizonyítékok pedig igaznak bizonyulnak és RL-nek igaza lesz, akkor a Riotnak el kell tiltania az LCS-től a G2-t és a Fnatic-ot is. 

A Riot szemet hunyhatna a dolog felett, ha ezt megelőzően nem történt volna ilyen, de épp ők állították fel a precedenst nem is olyan rég, amikor a Renegades és TDK csapatát kitiltották.

Aminek beláthatatlan következményei lennének az EU LCS-re nézve. Egyrészt, a G2 tuti bukja a világbajnokságot, ahogy a Fnatic esélyei is elszállnának. Másrészt, óriási égés lenne ez az agyonszabályozott és merev LCS-nek, no pláne az egész League of Legends esportnak. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy a struktúra fenntartása érdekében hirtelen kéne találni két csapatot tavaszra, mi lenne az eltiltott játékosokkal stb. stb.

Ha ez esetleg tényleg megtörténik, legalább egyetlen pozitív dolog lesz benne: jelentősen nőnének a Unicorns of Love esélyei a vb-re való kijutásra.

Tetszett a cikk? Kövesd az Esport1-et Facebook-on!

Kövess Minket!



League of Legends - Már a skineket is újrahasznosítja a Riot

Több támadás is érte a Riot Gamest a League of Legends közösség felől miután a játékosok "újrahasznosított" VFX elemeket fedeztek fel a PBE-re felkerült legújabb Tündérkirályság kinézeteken.