Ázott kártyavár a Riot Esport osztálya - össztűz alatt az esport igazgató

Ázott kártyavár a Riot Esport osztálya - össztűz alatt az esport igazgató

Riot alkalmazottak számolnak be az Esport branch katasztrófális működéséről, ami rosszabb képet fest, mint arra a legcinikusabb érdeklődők is gondoltak.

Előszó: a cikkben névtelen forrásokat használt a szerző, így ezek hitelességét értelemszerűen némi fenntartásokkal kell kezelni. Meg kell érteni viszont azt is, hogy amíg az esportok, mint gazdasági ágazat nagyrészt fiatal emberekből áll, az ilyen haveri, bátyámuram alapú rendszereknél nagyon könnyű egy rossz kommenttel rengeteg hidat felégetni, ezért érthető az anonimitás. Ez a tradicionális sportoknál is bevett szokás.

A Riot Games Esport osztálya elég bizarr módon működik. Az alkalmazottak nem szívesen beszélnek a bent folyó dolgokról, ezért is lehet, hogy korábban nem jelent meg ilyen jellegű cikk. A helyzet azonban egyre rosszabbnak tűnik, ezért a pvplive.net újságírója komoly oknyomozói munkával rengeteg embertől tudott véleményeket szerezni, amelyeket tegnap egyetlen anyagba sűrítve tett közzé.

Az alsóbb szinteken, a játékosokkal, csapatokkal érintkező elemek jól működnek, jó kapcsolatokat ápolnak mindenkivel. A hierarchia felsőbb szintjei azok, ahol a problémák kezdődnek és ami miatt omladozik a rendszer.

A legtöbb problémát Whalen Rozelle alias RiotMagus nevéhez kapcsolják, aki egyenesen az esport igazgató a szervezetnél. Több forrás is megerősítette, hogy a cégen belüli politikai helyzet "egyre őrültebb lett" az LCS kezdete óta. Komoly hasadék van Whalen és Jarred Kennedy, az üzleti esport igazgató között, ami a legfőbb oka annak, hogy még mindig nincs semmilyen pénzügyi fejlődés, nincs törekvés egy fenntartható rendszerre.

Whalen Rozelle. Forrás: twitter.com

Vezetőség

"Ahhoz, hogy jó karriered legyen a Riotnál, három dolog közül kell választanod. Legyél a leghangosabb tag a szobában, legyenek kapcsolataid a legfelsőbb szintekkel, vagy legyél népszerű a munkatársaid között."

Whalen Rozelle eredetileg webfejlesztőként került a céghez, de mivel tetszettek neki az esportok, és a tradicionális sportok rajongója is elkezdett az esport részleggel foglalkozni. Neki kellett volna a LoLesports oldalt megalapítani és a közvetítés minőségét javítani. Mindezt úgy, hogy soha nem szervezett még versenyt, nem menedzselt ligát, vagy egyáltalán bármit. Mindezek ellenére igazgató lett, de nem tudása miatt, hanem személyes kapcsolata miatt Dustin Beck-kel, aki Brandon Beck, az egyik Riot alapító öccse.

Brandon Beck, Riot Games alapítótag. Forrás: twitter.com

Dustin Beck-et Riot Redbeard néven ismerhetjük, a szcéna indulásakor igen aktív volt az esport területen. Ő sem rendelkezett semmilyen előzetes tapasztalattal, de ennek ellenére az ő kénye-kedve szerint mentek a dolgok.

"Dustint szerintem sokszor letaglózta az az információmennyiség, ami az esportok szervezéséhez szükséges."

Amikor Beck besokallt a nehézségek miatt, Rozelle igazat adott neki. Így került a lista élére Jarred Kennedy mellé. Rozelle-ről egyik forrás sem tudott jót mondani még.

"A legtöbb probléma egyszerűen onnan jön, hogy Whalen alkalmatlan a rábízott munkára. Soha nem beszélt senkivel az NBA-ből vagy NFL-ből, hogy tanácsot kérjen. A League Ops részleg folyamatosan emberhiánnyal küzdött, és az állandó tagjai is jórészt inkompetensek voltak."

Fenntarthatóság

Több cikket is közöltünk arról, hogy komoly problémák vannak a jelenlegi Riot esport ökoszisztémával - egyszerűen nem fenntartható a rendszer a csapatok számára a beömlő tőke miatt, ezért próbálják nyaggatni a fejlesztőt, hogy franchising irányába, vagy valami más megoldás felé induljon el.

A probléma olyannyira súlyos, hogy a marketing és sales osztály jelenleg egy darab ex-Activision emberből áll, akinek amúgy nincs tapasztalata sport reklámok vagy közvetítési jogok terén.

"A csapatok tulajdonosai vagy megpróbálnak valahogy fennmaradni, vagy veszteséggel dolgoznak. Őszintén meglepődnék, ha a Cloud9, TSM, Team Liquid trión kívül bárki is nyereséges lenne. Ha azok is, az nem a LoL miatt van, hanem azért mert más játékokban is ismertek."

Erről Reginald is beszélt korábban, miszerint a TSM-et a weboldalai és a streamek tartják el.

"A Riot nem szereti, ha fényre derülnek a belső dolgaik. A közösség így is elég nyersen bírálja a döntéseiket. Ha látnák, hogy mi megy belül, hogy mennyire tanácstalanok a jövővel kapcsolatban a szokásosnál is jobban meg lennének lepődve. Nincsenek öt vagy tíz éves tervek. Egy vagy két évre is alig tudnak előre nézni. Teljesen felkészületlenül érte őket az a helyzet, amit ők maguk teremtettek meg az LCS-sel, és ennek a piacra gyakorolt hatásaival."

A Riot egy jó márkának tekinti magát, ezért csak a legjobb szponzorokat fogadja el. A cég alapvetően nem is szeretné pénzesíteni az esport dolgait, a fő céljuk a játék értékesítése, amire az egész esport részleg csak reklámként szolgál.

"A League of Legends egyszerűen annyira sok pénzt hoz, hogy az esportok mindig is másodlagosak lesznek. Miért javítana bármit is a fejlesztő, ha te vagy a legnépszerűbb játék már most? Hogy tudod vele elhitetni, hogy lenne min javítani?"

A Riot nem akar többet áldozni az esport részére, hiszen "így is eleget költ", nem az esport az elsődleges céljuk. A csapatok, játékosok "így is eleget kapnak". Figyelmes olvasók észrevehetik, hogy ez Marc Merril nemrégi nyílt leveléből is visszaköszön.

Még ha jó fejlesztések után 20 millióval is többet hozna mondjuk az esport részleg az gyakorlatilag csepp a tengerben a többi bevételükhöz képest.

Whalen-ről további kellemetlen történetek is keringenek. A kommentátorok interjúztatásakor rendszeresen előjön egy kérdés:

"Szerinted ki a jobb elemző? Jatt vagy MonteCristo?"

Ha Monte volt a válasza a jelentkezőnek Whalen megállította az interjút, és elmondta, hogy miért volt hibás a válasz (... egy nagyrészt szubjektív dologban).

Az nem titok, hogy kicsit feszült a kapcsolat MonteCristo és a Riot között. Mint kiderült, az egész konfliktus forrása Whalen irodájából ered. A Renegades botrány során az európai challenger csapat eladását (akik most jutottak be az LCS-be Misfits néven) az utolsó percben próbálták csak lebonyolítani Monte-val.

Négy ajánlat került Whalen asztalára, gyakorlatilag ő döntötte el, kinek fogják eladni Monte-ék a csapatot. Jelenleg az a gyanú áll fent, hogy olyan tulajdonosnak kényszerítették eladni a csapatot, akivel Whalen korábban jó kapcsolatban állt.

A legutóbbi HTC-dráma kapcsán már a Riot Games tulajdonosa, a Tencent nevű gigacég sem maradt csendben. Richard Lewis egy videójából arra lehet következtetni, hogy egyenesen a kínai tulajdonos veszi majd át az LCS közvetítéseket, mivel a Riot inkompetenciája miatt képtelen azt pénzesíteni.

"Tudtommal a Tencent még nem hozott konkrét döntést, mivel csak augusztus közepe óta kezdtek el meetingeket szervezni. Annyit tudok csak mondani, hogy nagyon nagy hatalmú emberek repülnek mostanában Kínába azért, hogy az ügyről tárgyaljanak."

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebook-on!

Kövess Minket!