Worlds 2016 csapatbemutató: SK Telecom

Worlds 2016 csapatbemutató: SK Telecom

A League of Legends világbajnokságon résztvevő csapatokat mutatjuk be sorozatunkban, melynek harmadik része a világbajnoki címvédő SK Telecom csapatáról szól.

Bő egy hét múlva kezdődik az idei év legrangosabb League of Legends eseménye, az Amerikában megrendezésre kerülő Worlds, azaz a League of Legends világbajnokság. Ezen apropóból végignézzük a rendezvényen szereplő csapatokat, kiemeljük erősségeiket, gyengeségeiket, elemezzük játékosállományukat, és azt, hogy ezek alapján milyen eredményt várunk tőlük. Sorozatunk első része a Samsung Galaxyról, a második pedig az Edward Gamingről szólt, most pedig az aktuális világbajnok, SK Telecom csapatát vesszük górcső alá!

Kezdjünk egy kis történelemmel!

Az SK Telecom a legtöbb koreai szervezethez hasonlóan két csapattal kezdett, melyek a 2014-s tiltást követően olvadtak egybe. Előbb 1 és 2-nek nevezték a csapatokat, ezeket változtak pár hónapot követően az „S” és a „K” megnevezés. A kezdő felállás Reapered, H0r0, MighTiLy, UandME, StarLast alkotta, mely a korábbi Eat Sleep Game együttese volt. A második csapatot később, 2013 februárjában állította össze a szervezet a Faker, Bengi, Piglet, PoohManDu, Impact ötösből. 

Érdekesség, hogy míg az „S” számított a magasabban rangsorolt együttesnek, addig a „K” érte el az igazán átütő sikert 2013-ban. Legnagyobb eredményeik a világbajnoki cím, és a 2013-2014-es téli szezon veretlenül történő behúzása.

A 2015-ös év

A nagy koreai exodusnak és a testvércsapatok megszüntetésének az SKT is áldozata lett, bár ők kevésbé sínylették meg a kivándorlást, mint riválisaik. A legértékesebb játékos, Faker, a csapatnál maradt, a többi helyet pedig az „S”-ből töltötte fel a szervezet.

Az évet alapszakasz másodikként kezdte a csapat, de a bajnokságot Bengi és Faker padoztatása mellett is simán nyerték, így indulhattak az MSI-n. Ott a csoportkör komolyabb akadályt nem jelentett, de az elődöntőben a Fnatic 3-2-re megizzasztotta a csapatot, majd az EDG-től ki is kaptak a döntőben 3-2-re.

A nyár újra a szokásos mederben folyt végig. Majdnem veretlenül, a döntőben pedig sima 3-0-val múlta felül az SKT a KT-t, és egész Koreát.

A világbajnokságon viszonylag könnyű csoportba kerültek Fakerék. Az EDG-től volt miért revansot venni, de a Bangkok Titans és az H2K nem volt egy szint az SKT-vel. A negyeddöntőben az AHQ, majd az elődöntőben a meglepetéscsapat Origen sem okozott különösebb fejfájást. A döntőben a 2015-ben alakult ROX várt a csapatra, akiket viszonylag egyoldalúan, 3-1-re vertek.

Az idei év

A világbajnokságot követően a csapat részt vett a LoL KeSPA kupán, ahol a challenger Ever csapata nagy meglepetésre elverte őket 2-0-ra. Az első meccsen Faker még csak Scout cseréjeként nézte végig csapata vereségét, de a másodikra beszállva sem tudott segíteni társain, így mindjárt az első körben kiestek.

Nem sokkal később Easyhoon, T0M és MaRin is eligazolt, helyükre Duke fentre, és az újonc Blank a junglebe érkezett.

A csapat döcögősen kezdett, Bengi és Blank helye kérdéses volt végig a tavaszi szezon során. Végül meglepetésre az alapszakaszt csak a harmadik helyen zárták, hogy aztán összeszedje magát az alakulat, és végiggázoljon Koreán (és a ROX-on), immáron harmadszor zsinórban.

A nyári szezon könnyebbnek ígérkezett annak ellenére is, hogy a KT kezdett felnőni az SKT és a ROX szintjére. A szezont magabiztosan a második helyen zárta a csapat, bár Blank játékával akadtak gondok, Bengi pedig már nem a régi formájában tündököl. A rájátszásban hosszú idő után a döntő előtt kiesett a csapat, a KT Rolster állította meg őket 0-2-ről 3-2-re az elődöntőben.

A csapat

Az SKT idei felállása leginkább az ösvények köré koncentrálódik, míg a jungle pozíció amolyan „wardbot” szerepet tölt be. Duke, Faker, és a lenti Bang-Wolf páros is magabiztos a laning-szakaszban, így Blank dolga egyedül az ösvények védelme, és az ellenfél junglerének monitorozása, nehogy valahol meglepetést okozzon. A taktika miatt szokták is támadni Blanket az ellenfelek a tiltás & hősválasztás szakaszában, és a játék korai szakaszában is, melynek meg is lett már az eredménye idén egy párszor. Nézzük meg most ösvényenként, hogy milyen felállással érkezik címvédő a tornára!

Duke (Top)

A fenti játékos teljesítménye viszonylag visszafogottabb a korábbi évekhez képest. Ennek több oka is lehet. Egyrészt már nem az ő feladata hátán vinni aktuális csapatát, másrészt a szerepe is teljesen más az SKT-ben. MaRin feladatát nem tudja betölteni, mert nincs meg benne az a vezetési képesség, mint az előd csapatkapitányban. Többször láttunk olyan teamfightot idén az SKT-től, melyben Duke késve, vagy rosszul reagált bizonyos szituációkban. Ettől függetlenül nem mondanám, hogy gyenge pont, hozza a megbízható teljesítményeket fentről egy végtelenül nagy champion-poollal.

Blank (Jungle)

Az idei SKT gyengesége mindenképp az erdőben keresendő. Bengi rettentő kiábrándító formája miatt az IEM-re a csapat már Blanket vitte, mint kezdő játékos, és azóta meg is ragadt itt a fiatal újonc. Ettől függetlenül túl sok jó teljesítményt nem láttunk tőle. Védelmére legyen, az ő feladata a vision biztosítása az SKT lanerei számára. Amíg a megfelelő wardok a helyükön vannak, addig a három ösvény simán szokta tudni hozni a saját pályarészét. Még az is belefért tavasszal, hogy Blank csak a teamfightokban játsszon jól. Sokat megy be ki nem wardolt bokorba, az 1v1 képessége nem hozza az SKT által elvárt szintet, szóval minden bizonnyal őt fogják támadni leginkább az ellenfelek a világbajnokságon.

Faker (Mid)

Az idei évben mintha a mester kicsit visszább vett volna korábbi formájából. No nem kell megijedni, a statisztikákban még mindig az ő neve szerepel szinte mindenhol az első helyek egyikén, csak már nem olyan látványos játékkal vezeti győzelemre társait, mint korábban. Ennek oka lehet az assassinok visszaesése is, bár Faker jól reagált a kontroll-mage metára is. Aniviája és Azirja a világ legjobbja jelenleg. Hibája leginkább idén az, hogy gyakran túl agresszív középen, és nem megfelelően wardolt ösvényen rizikós akciókat hajt végre, majd azok rosszabbik végén jön ki a csatából.

Bang (ADC)

Elképesztően stabil lövész, aki Wolffal nagyon összhangban van. Nem a legagresszívabb játékos ösvényen, de a teamfightokban nagyon jól helyezkedik, és osztja a sebzést, mely elsődleges feladata. Idén is láttuk köré épülni a csapatot, mikor Faker Karmával játszik, és viszonylag jól helyt tudott állni. A játék elején passzívabb stílusát talán meg tudják büntetni ellenfelei, de nehéz lesz, mert biztonságosan játszik.

Wolf (Support)

Az ő feladata leginkább Bang védelme, főleg Blank érkezését követően. Nem az a kifejezett játékszervező, inkább a társak védelmében jeleskedik. Jól játszik tankos hősökkel, Alistar-t és Braum-t kifejezetten öröm nézni a kezei alatt. Játékának gyengéje, ha otthagyja Banget és mélyen az ellenfél térfelén próbál wardokat lerakni. Gyakran vállalt ilyen felesleges kockázatot, és halt meg ebből adódóan az idei szezon alapszakaszában. A Sjokz faktor viszont biztosan motiválni fogja majd..

Mit várunk az SKT-től a világbajnokságon?

Összességében az SKT nincs a legjobb formában, és a jungle-ben is problémákkal küzd, de két dolog mindenképpen mellettük szól. Ők a címvédők, pontosan tudják, milyen ezt a terhet cipelni, és nyerni velük, másrészt a lanejeik elképesztően erősek, így nehéz őket mind a három fronton sanyargatni és úgy kiharcolni a győzelmet. 

A csoportból való kijutás nem különösebben lesz megerőltető Fakerék számára, ránézésre egyik csapat egyik ösvénye sincs pariban az SKT-s megfelelőjével. Hogy a csoportból kijutva mi várható? Nehéz megmondani. Az idei EDG, vagy épp a ROX komoly gondokat okozhat, de mást nem tartok olyan erősnek a mezőnyben, hogy az egyenes kiesésben kiejtse a világbajnoki címvédőt.

Mit gondoltok, Fakerék idén történelmet írnak, és meg tudják védeni címüket?

TETSZETT A CIKK? AKKOR KÖVESS MINKET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!