Overwatch:

Overwatch: "Első az emberség, csak utána a skill" - Vogue interjú

A Vogue magyar Overwatch csapata a legjobb 4 között van a MondoCon versenyén, az alapítókat kérdeztük arról, mi a titka annak, hogy ennyi idő után is együtt vannak. Interjú.

A hétvégén zajlanak az őszi MondoCon Overwatch elődöntői, a legjobb négy között pedig ott van Magyarország immáron legrégebben egyben levő csapata, a Vogue. Az alapítók, ON1KS és ATOMIC szerint a sikerük titka az, hogy nem a skillt nézik elsősorban, hanem a játékosok közötti kémiát. Lehet, hogy nem ők a legtehetségesebbek, de a hozzáállás előbb-utóbb meghozza az eredményét, talán nem véletlenül elődöntősök már. Velük beszélgettünk.

Esport1: A magyar Overwatch szcénában jelenleg ti vagytok a legrégebben összeállt és együtt maradt csapat, mi a titkotok?

ON1KS: Idő, idő és még több idő. Rengeteg utat megjártunk, hogy egy stabil hatost összehozzunk. A legfontosabb (nem csak ebben a játékban) a mentalitás. Mindig is olyan játékosokat kerestem, akik mind személyileg, mind mentálisan passzoltak az én ideológiámhoz. Korábban a kommentátorok is megjegyeztétek amikor az első kupánkon részt vettünk, hogy voltak olyan játékosok a csapatban, akik MMR 40 körül mozogtak.

Mi ténylegesen arra vagyunk kíváncsiak, hogy hogyan gondolkodik az illető adott szituációkban, hogyan dolgozza fel a kudarcot és hogyan viseli a kritikát. A mai napig úgy gondolom, hogy ha ez egy játékosban megvan, akkor a skill nem élvez prioritást. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a nagymamámat beveszem a csapatba, mert mentálisan ott van, nyilván kell egy minimális tehetség a játékhoz. Dióhéjban: olyanok vannak a csapatban, akik ennek a "követelménynek" megfeleltek és szerencsére mindent, de tényleg mindent meg tudunk beszélni.

ATOMIC: Én úgy gondolom, hogy a barátság. Ennyi idő után már kialakult közöttünk egy alapvető kötelék, ismerjük egymást és jól kijövünk, kialakult a megfelelő mentalitás a csapatban, innentől fogva mindent meg lehet beszélni. Mint minden csapatban, itt is vannak hibák, félreértések, kisebb összetűzések, de emberileg jól kijövünk, így csak le kell ülni és őszintén meg kell beszélni, mi a gond.

Esport1: Hívhatunk titeket egy félprofi csapatnak, hisz nem ebből származik a megélhetésetek, mégis mindig ott a nevetek a magyar kupákon. Van elég időtök gyakorolni?

ON1KS: Félprofi csapatnak nem mondanánk magunkat még magyar viszonylatban sem, hiszen annyi mindent még mi sem tettünk le az asztalra. Nem mondanám azt se, hogy elég az az idő, amit belefektetünk a játékba, (ugye munka, suli, barátnő - igen, van bizony) ennek ellenére úgy gondolom, hogy valamilyen szinten megtaláltuk a középutat. Külön "edzéstervet" csinálunk minden hétre, mikor mit csinálunk.

ATOMIC: Őszinte leszek, nincs. A fele csapat dolgozik, a másik fele tanul, emellett ott a család, barátnő, egyéb elvégzendő feladatok. Nagyon nehéz összeegyeztetni, hogy mikor tudunk teljes csapatként gyakorolni, és amikor tudunk, akkor mire mennyi időt érdemes szánni. Volt már rá példa, hogy a hét egyik napján sem tudtunk 6-an gyakorolni, de kis túlzással mondható, hogy mindig meg tudjuk oldani, és persze ez nem állít meg abban, hogy induljunk kupákon, szerencsére mindenki nagyon motivált.

Esport1: A következő lépcsőfok a szombaton zajló MondoCon elődöntő, ahonnan már a döntőre lehet kijutni, ami nem kis eredmény lenne. Mik forognak most a fejekben, kezditek érezni, hogy tétje van a dolgoknak?

ON1KS: Izgulunk természetesen, de ahogy az időnk engedi, gyakorlunk is kőkeményen. Mindig is komolyan vettük a meccseket, de túlzásokba nem fogunk esni. Eddig, ha nagyon akartunk valamit, sajnos nem jött össze. Nekünk csak úgy megy a játék, ha jó a humor és ezáltal élvezzük is. Hogyha úgy adódna, hogy ki is esünk, egy pillanatig nem leszek szomorú, ha úgy fogunk játszani ahogyan az utóbbi pár napba tettük.

ATOMIC: Természetesen igen. Nagyon várjuk már és bár megbeszéltük, hogy lent leszünk az eseményen, akár bejutunk a döntőbe, akár nem, nem veszett el a versenyszellem.

Esport1: Láthatunk majd tőletek megint valami nem várt metatörő taktikát?

ON1KS: Vannak érdekes felállásaink, az biztos.

ATOMIC: A jelenlegi metában véleményem szerint elég nehéz metatörő felállást vagy taktikát kitalálni, egyenlőre elég lenne az is, ha Jemax nem Lúcióra tenné az Ana ultit. :D Viccet félre téve, természetesen vannak trükkjeink, remélem, hogy lesz lehetőségünk használni őket.

Esport1: Mit mondanátok az új, vagy csapaton gondolkodó társaitoknak?

ON1KS: Ha valaki tényleg komolyan gondolja, akkor most csapjon bele még az elején. Ahogy említettem, ne skill alapján ítéljetek, hanem emberségből vizsgázzon le a kiszemelt. Ha ez megvan, utána a skillel se lesz probléma :)

ATOMIC: Nem szabad feladni. Sokan követik el azt a hibát, hogy ha valami nem működik és vereséget szenvednek, egyből feloszlanak. Először is olyan embereket kell beválogatni a csapatba, akikkel szívesen játszik együtt az ember, bírják a kritikát, küzdenek azért, hogy mind egyénileg, mind csapat szinten a legjobbat nyújtsák. Ha ez megvan, akkor már csak ki kell javítani a hibákat, meg kell beszélni, hogy mi nem működik és orvosolni kell a problémát. Küzdeni kell, és türelmesnek kell lenni.

A MondoCon elődöntőket szombaton 16 órától élőben közvetíti a Magyar Esport TV itt:

Watch live video from ESL_esporthuOW on www.twitch.tv

Tetszett a cikk? Kövesd az Esport1-et Facebook-on!

Kövess Minket!