A NIP 3x3-as taktikája: előnyök és ellenszerek

A NIP 3x3-as taktikája: előnyök és ellenszerek

Mit is jelent, hogyan működik és mit lehet tenni ellene? Összefoglaljuk nektek.

A NiP kompozíció, vagy más néven a 3x3-as csapatfelállás az egyik legerősebb és legmeghatározóbb taktika, mióta bevezették a hőslimitet az Overwatch-ban.

A kompot a Ninjas in Pyjamas csapatról nevezték el, akik először alkalmazták ezt a taktikát sikeresen versenykörülmények között, és sokáig ez volt az egyetlen stratégia, amivel nyerni tudtak. Emelett sokan nevezik még 3x3-as stratégiának is, hiszen 3 tank és 3 support karakter kellett hozzá. Mielőtt a taktika népszerűvé vált volna, senki nem hallott még olyan felállásról, ami dps nélkül tudott győzni.

Hogyan működik?

A taktika lényege, hogy egy tankot a végletekig fel kell buffolni, és utána az majd rendet vág az ellenfél soraiban. A tankok ultija folyamatosan töltődik a bekapott sebzésektől, míg a supportok a gyógyítással teszik ugyanezt. A 3x3 lényege tehát kifejezetten az, hogy minél több sebzést kell bekapni. Az összes többi taktika akörül összpontosul, hogy minél gyorsabban minél több sebzést kell kiosztani, a NiP megpróbálja ezt kihasználni. Amint pedig az ultik megvannak, az egyik tank kap egy Nano Boostot, beugrik és megpróbál kiütni pár ellenfelet, ha pedig a csapat 2-3 emberes előnyben van, a többit már könnyedén meg lehet oldani. Jó időzítéssel a beugrás még akkor megtörténik, amikor az ellenfélnél még egy ulti sem töltődött fel.

Felépítés

A stratégia alapja, hogy három tank és három support karaktert használ, de hogy pontosan kit érdemes hozni, az nincs teljesen kőbe vésve. Az egyik legelterjedtebb változat a következő:

Support:

  • Ana
  • Lucio
  • Zenyatta

Tank:

  • Zarya
  • Reinhardt
  • Roadhog

Ami nagyon fontos

  • Először kell cselekedni - Mostanában a taktika népszerűsége miatt sokszor lehet belefutni olyan ellenfélbe, ahol szintén hasonló a csapatfelállás. Ilyenkor aki előbb ugrik, az valószínűleg helyzeti előnybe kerül, de az ultikat azért fel kell tölteni.
  • Nem szabad erőltetni - Ha az ellenfél olyan hősöket hoz, amik egyszerűen szétkapják a csapatot, akkor nem szabad erőltetni, változtatni és adaptálódni kell. A stratégia jó és működőképes, de nem szabad ragaszkodni hozzá vakon.

Hogyan kell kivédeni?

Mei és Reaper nagyszerű választás, ha valaki ez ellen a komp ellen akar nyerni. Reapert arra találták ki, hogy levadássza a tankokat. Lehet, hogy a Nano Boost ad egy adag ellenállást, de a tankok akkorák, hogy Reaper shotgunjának minden egyes sörétjét bekapják. Ha pedig Reaper kapja a Nano Boostot, akkor ott gyorsan vége a világnak.

Reaper mellett Mei is egy nagyon jó választás lehet. Az ultija megakasztja a gyors előrenyomulást, ami teljesen értelmetlenné teszi Ana ultiját, ami pedig a NiP taktika központi eleme. Ezen kívül Mei távolról folyamatos sebzést tud tolni, nem is kicsit. Ez pedig annyit jelent, hogy lehet célozni Anát, aki hátulról próbál gyógyítani. Ha pedig minden kötél szakad, akkor ott van a fal, ami potenciálisan kettészakíthatja az ellenfél csapatát, és a létszámfölény az bizony nem kicsi előny. Mindent egybevetve Mei lelassítja a játékot, és így a saját csapatnak van ideje felkészülni és feltölteni a fontos ultikat.

Életképes még a NiP taktika?

Az ELEAGUE keretein belül látható volt, hogy van tökéletes ellenszere a taktikának. De nem szabad elvetni egy működő taktikát azért, mert már megvan, hogyan lehet legyőzni. Jól kell megválasztani, hogy mikor kell bevetni a 3x3-at, mert bele lehet szaladni egy szép halálos csapdába is akár.

TETSZETT A CIKK? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!