Batman & Robin, Oroszország és letargia: a 2016-os LoL világbajnokság tanulságai

Batman & Robin, Oroszország és letargia: a 2016-os LoL világbajnokság tanulságai

Ugyan a legfontosabb mérkőzés még hátravan, de lassan egy hónapja zajlik már a 2016-os Worlds. Mik voltak a legfontosabb tanulságok?

Ugyan a legfontosabb mérkőzés még hátravan, de lassan egy hónapja zajlik már a 2016-os Worlds. Mik voltak a legfontosabb tanulságok?

A szabadkártyás csapatok már nem gatyáznak

Az Albus Nox Luna csapatát mindenki leírta a világbajnokság előtt. Az összes neves elemző és (na nem mintha én az lennék, de) jómagam toplistáján is a legeslegutolsó helyen ültek - egyetlen embert láttam, aki az utolsó előtti helyre rakta őket, de őt azóta megették a vérszomjas brazil INTZ rajongók.

Az ANX néha már a Moscow 5 csapatát idéző játéka - szupersztár jungler, fura karakterket játszó agresszív támogató, lanen passzív, de csapatharcokban zseniális lövész - elég gyorsan a rajongók új kedvence lett. Megelőzték az európai első helyezett G2 és az MSI döntős és tavaszi bajnok CLG csapatát. Elvettek egy meccset a tornafavorit ROX elől is.

Domoi.

Az H2k ugyan könnyedén átgázolt rajtuk, de a top 8 eredményt nem veheti el tőlük senki. A torna előtt rengeteg ember szerint meg kellett volna vonni a két helyet ezektől a csapatoktól, és a többi régió 4. - 8. helyezett csapataival kellett volna versenyeztetni őket. Ugyan ez sem rossz megoldás, de én még jobban örülnék annak, ha a jelenlegi 16 csapathoz csapnának még így párat ahelyett, hogy elvennének egyes régióktól helyeket.

Nyugaton a helyzet változatlan

Talán csak a 2015-ös Fnatic csapatát övezte ahhoz hasonló mértékű hype mint amit a Team Solomid csapata kapott idén. Jól is kezdték a versenyt, de a második hétre teljesen összeomlottak, 0-2 eredménnyel zártak a kiszámíthatatlan RNG csapata ellen és nem tudták elhagyni a csoportot. Keserű pirula ez az észak-amerikai szervezetnek, hiszen minimum top 4 helyezést vártak maguktól. Nem lehet vitatni, hogy egyértelműen a legnehezebb csoportba kerültek, de hát járt így már korábban nyugati csapat (RIP 2014 Fnatic) - ha tényleg top 4 csapat volt a TSM, ki kellett volna jutniuk a csoportból.

rip tsm

És ha nem Bo1 lenne a sorsolás alapja valószínűleg sikerült is volna nekik. Ez egy olyan pont, amiben az amúgy is egy hónapig tartó verseny sokat javulhatna - én személy két szerint Bo2 szériát játszatnék velük a régi OGN rendszerhez hasonlóan. Ez persze az LCS-ben már látott párhuzamos streameket jelentene, de szerintem ez apróság ha cserébe pontosabb erőviszonyokat kapunk.

A CLG és G2 leszereplése mellett a C9 hozta az elvárt, az H2k pedig az elvárásokon felüli teljesítményt. Mindkét csapatnak kegyetlen véget vetett a most már döntőre készülő Samsung Galaxy, ami a legjobban példázza a régiók közötti különbséget: lehet bármilyen jó egy nyugati csapat, ha Bo5 szituációba kerül egy koreai ellenféllel egyszerűen eltörpülnek mellettük - nem hiába nem nyert nyugati csapat Bo5 szériát Korea ellen 2012 óta. Az H2k egyetlen ütőpontja az erős early game lett volna, de a Samsung ezt könnyedén lerázta magáról és a pályát játszva köröket vert az H2k minden próbálkozására.

Ez az, amiben a nyugati csapatoknak javulnia kell - a játékosok nem rosszak, de stratégiai értelemben a rengeteg infrastrukturális fejlődés ellenére még mindig a kőkorszakban vannak a koreai csapatokhoz képest. Különösen rosszul áll Európa szénája, ha a pletykáknak hinni lehet és tényleg csak harmadannyi edzőmeccset játszanak mint egy átlag észak-amerikai csapat. 

Amúgy azt sem lehet mondani, hogy csak vakon követik Koreát a régiók: a tavalyi ösvénycseréket Európa alakította ki, csak Korea fogta ezt, tökélyre fejlesztette és töretlen lelkesedéssel vert laposra mindenkit egy hét gyakorlás után.

Faker egyértelműen a világ és minden idők legjobb LoL játékosa

A verseny előtt sokan, köztük magam is azon a véleményen voltunk, hogy a ROX Tigers sztárja, Smeb "jobb", nettó értelemben véve erősebb játékos lehet mint az SKT koronaékszere, Faker. Smeb azonban csak az árnyéka volt az LCK-béli önmagának, ami főleg az SKT elleni elődöntőn kristályosodott ki, ahol Faker ha lehet a szokásos elképesztő szintjénél is jobban játszott. Ezzel el is dőlt a kérdés - lehet, hogy lesz Faker-nél jobb mid játékos ameddig még van LoL esport, de ugyanezt a szintet ugyanilyen hosszú ideig valószínűleg senki sem lesz képes tartani.

Crown-nak valószínűleg lesz ehhez pár szava.

Bengi tényleg Faker Robin-ja

Az SKT már több mint egy éve küzd jungler problémákkal. Először T0M, most pedig Blank próbálta meg Faker jobbkezétől átvenni a posztot, de egyszerűen nem sikerül, bármennyire is próbálkozik a szervezet, bármennyire is visszavonulna Bengi. Mindig is vadul ingadozó volt a teljesítménye, de ő az, aki a legjobban tudja támogatni a világ legjobb játékosát, aminek már több kulcsszériában perdöntő szerepe volt.

Bengi játékáról nem mindig hiszi el az ember, hogy egy kétszeres világbajnokról van szó.

Így lesz Bengi jó eséllyel háromszoros világbajnok - ő már visszavonult volna két éve, de hívja a kötelesség, nincs mit tenni. Bengi nélkül nem lehetne Faker olyan amilyen, ahogy Batman mellé is kell egy segítőtárs.

Nincs egyértelmű ezüstérmes régió, mindenki borzalmas

Zeitgeist Worlds 2016

A rengeteg hype ellenére a legszomorúbb tanulsága a bajnokságnak az, hogy nem igazán van egy szoros második régió Korea mögött, fényévekkel járnak mindenki más előtt. Európa a LoL történelem leggyengébb szezonját prezentálta, és ennek ellenére egy csapatot juttatott a top 4 közé, de ehhez kellett az is, hogy mindenki más leszerepeljen. Kína két csapatot juttatott a nyolcaddöntőbe, ahol pürére verték őket a koreai csapatok.

Észak-Amerika jobban teljesített mint tavaly, sikerült a Cloud9-nak kijutnia, de az elvárások ennél jóval magasabbak voltak. A legnagyobb vesztes Tajvan, aki tavaly óta látványos romláson ment át - a legerősebb csapatuk, a J-Team a rájátszások előtt esett szét teljesen, aminek eredményeképp egy szedett-vedett AHQ-t kaptunk csak a világszínpadon.

Ti milyen következtetéseket vontatok le az idei versenyből?

Ha tetszett a cikk, kövess minket Facebook-on!

Kövess Minket!



League of Legends - Megint pocsék gépeken kell gyakorolnia a Fnatic-nak

Rendszeresen visszatérő probléma a nemzetközi eseményre látogató csapatoknak, hogy nem megfelelő teljesítményű számítógépeken kell gyakorolniuk az adott versenyre. Ebbe futott bele most már sokadik alkalommal Humanoid és a Fnatic.

League of Legends - Hihetetlen, idén még az MSI himnuszon is spórol a Riot

A League of Legends világbajnokság himnusza minden évben hatalmas figyelemnek örvend, sokszor még a játékkal nem is játszó embereknek is felkerül a lejátszási listájára egy-egy Worlds-ös zene. Az MSI himnuszára sajnos közel sem ennyire kíváncsiak a játékosok, a Riot 2019 óta most először nem is ad ki zenét a szezonközi eseményhez.