Régi idők esportja 2. Baka

Régi idők esportja 2. Baka "NewZoo" Béla: Arra készülünk, hogy megreformáljuk a hazai LAN-okat!

Folytatódik "Régi idők esportja" sorozatunk, melynek második részében Baka Bélával, korábbi CoD profival, jelenleg az ICL fejével beszélgettünk.

Az Esport1-nél fontosnak tartjuk a hazai esport hagyományok ápolását, ezért "Régi idők esportja" sorozatunkban a hazai esport élet "nagy öregjeit" mutatjuk be. A második részben egy olyan embert ismerhettek meg, aki már évek óta a hazai LAN élet egyik főszereplője, azelőtt pedig aktív CoD profi volt. Ismerjétek meg Baka "NewZoo" Bélát.

Esport1: Igazi veteránnak számítasz a magyar esportban és nagyon sokat tettél azért, hogy ma ott tartson, ahol. Mégis, az új generációs esport rajongók talán még soha nem is hallották a nevedet. Bemutatkoznál pár mondatban?

B.B.: Sziasztok! Baka Béla vagyok, régen NewZoo, mostanában Béla :) 33 éves vagyok, a Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karán végeztem. Az egyetemi évek alatt mint játékos, majd mint szervező tevékenykedtem/tevékenykedem a hazai esport világában. A szervezés átcsapott egy privát vállalkozásba, jelenleg számos, szinte az összes hazai esporttal kapcsolatos rendezvényre mi biztosítjuk a számítástechnikai hátteret. És hogy mit hoz a jövő? Remélem minél több rendezvényt :)

Esport1: Hogyan kerültél bele ebbe a világba? Mi volt az első esport játék, amivel komolyan, nem csak hobbi szinten játszottál?

B.B.: Nos, a pályafutásomat 2001 tavaszán kezdtem, az akkori baráti körrel a garázsunkban évi 3-4 LAN party keretein belül, még a CS 1.3-mal, ha jól emlékszem... Majd 2003 őszén Efen barátom csábított, menjek CoD-ozni, „mert az a jövő”! Ekkor lettem tagja az akkori ÁVH-nak, amiből lett a Sonic-Esports, majd Infinity-Skills. 2009-ig játszottam aktívan (a CoD 1-2-4 szériáival), kb 30 LAN versenyen voltam (beleszámítva Csehországot, Olaszországot, Belgiumot, Dániát), 2 évig pedig a nemzeti válogatottat is vezettem. De a legelső játék a Call of Duty első része volt.

Baka BélaBaka Béla (jobbról a második)

Esport1: Mire vagy a legbüszkébb az esportolói karrieredből? Meddig voltál aktív játékos?

B.B.: A 6 évem alatt az utolsó 2 évre, amikor én irányítottam a magyar csapatot, és hoztunk egy bronz, illetve aranyérmet! Felejthetetlen érzés volt :)

Esport1: Minek a hatására döntöttél úgy, hogy abbahagyod a profi karriered és szögre akasztod az egeret?

B.B.: Húúú, szerintem a szokásos választ tudom adni: Család, iskola… Szinte az egyik pillanatról a másikra alakult ki, a CoD1, amiben igazán profi voltam, kihalt, a helyét átvette a CoD2 és 4, ami nem feküdt annyira…. túl sokat kellett volna belefektetni, hogy ismét profi lehessek ezekben a szériákban is. Ez az, amire már se erőm, se időm nem volt. Sem a párom, sem a családom nem tolerálta, hogy játszok, így elengedtem...

Esport1: Hogyan jött a LAN szervezés és maga az ICL? Ahogy szoktuk volt mondani, fáklyaként világít a sötét éjszakában a váci LAN, mint az oly kevés állandó országos versenyek egyike…

B.B.: Az akkori csapatommal Ventrilon beszélgettünk és nagy volt az egyetértés, hogy „hű de nem megy nekünk ez a CoD4, Kár erőltetni :D". Így elkezdtünk nosztalgiázni, hogy de jó volt régen LAN-ozni, mekkora élmény volt a haverokkal/barátokkal találkozni, majd szépen eljutottunk addig a pontig, hogy ha már nem játszunk, mi lenne, ha szerveznénk?! Ekkor fogalmazódott meg az ötlet, szervezzünk egy LAN-t. És nekiestünk...

Esport1: Ha már LAN-ok: mi a véleményed a hazai LAN kultúráról, már ha beszélhetünk ma ilyenről?

B.B.: Véleményem szerint beszélhetünk róla. Ezt kronológiai sorrendbe is lehet állítani: Gody LAN-ok, majd jött a D-LAN és BECUP időszak, majd az ICL-es. Minden korszaknak megvoltak/vannak a kiemelkedő alakjai, szerencsére olyanok is vannak, akik két időszakba is „beleléptek”, sőt olyanokról is tudok, akik mindhárom időszakot túlélték! Azt viszont látnunk kell, hogy egyre kisebb az igény az ilyen versenyekre, mert egyre jobban elkényelmesednek az emberek, egyre több az onliner. Szóval kezd kihalni. De még megfordíthatjuk, jövőre arra készülünk, hogy megreformáljuk a hazai LAN-okat! De ez maradjon titok :)

Baka Béla

Esport1: Kár, pedig nagyon kíváncsiak vagyunk :) Szerinted mennyire támogatja a LAN feelinget az esport bárok megjelenése? Nem egy olyan hely van már Budapesten, ahova lemegy az ember, kér magának egy sört, egyébként pedig beül az egyik szabad gép elé és játszik.

B.B.: Én is szemügyre vettem az említett bárokat, és a szerény véleményem az, hogy ezek a helyek inkább esport tematikájú bárok. Más, számomra legalábbis. Attól, hogy a design félig meddig gamer és van 5-10 gép, meg 3 TV, nem esport bár valami. Ennél több kell szerintem. Visszatérve a kérdésedre, LAN feeling, hmm, részben. Ezek a helyek nem alkalmasak egy nagy össznépi LAN levezetésére sem a technikát, sem a területüket tekintve. Véleményem szerint inkább csak még jobban fellendülnek majd az 1v1-es játékok, azokra bőven elég hely van az ilyen bárokban.

Esport1: Ti terveztek esport bárt nyitni?

B.B.: Igen, az előbbi válaszom alapján eltérő működéssel és kialakítással, mint az elődeink. Lassan 1,5 éve építjük, hamarosan elkészül. Bővebben egy következő interjúban! :)

Esport1: Kicsit visszakanyarodva Vácra, sokan kritizáltak titeket, mások temették, de mégis van váci szeánsz, éppen a hétvégén zajlott egy 1.6-os LAN, a mostani hétvégén pedig jön a nagy őszi CS:GO ICL, szám szerint a 36. Mi a titka annak, hogy Magyarországon egy ilyen rendezvény a válság, ellenszél, kritikák ellenére mégis van és évről-évre egyre nagyobb rá az érdeklődés?

B.B.: Igen, kitartunk. Magyarországon rengeteg a kritikus, okos, iszonyatosan jó képességekkel, rendkívüli szervezőkészséggel megáldott ember, akik mindig csak a negatív dolgokat emelik ki. Ők azok, akik mindent jobban tudnak. Nekik nem létezik a kiadás és a rezsi szó, csak a befolyó pénz. Az ilyeneknek sokszor javasoltam, hogy álljanak össze, és uccu neki, rendezzenek egy LAN versenyt.

Lényegében, ahogyan azt már leírtam, ezt az egész ICL dolgot egy baráti társasággal kezdtük el (mely társaság azóta is folyamatosan formálódik, bár szerencsére lassacskán fixálódik), a saját szórakoztatásunkra, így az ilyen kritikákat nem vesszük fel. Persze a normális hangneműeket és kreatív tartalommal rendelkezőket mindig elolvassuk és próbáljuk kamatoztatni a szervezésben is. Külön köszönet annak a rétegnek (pl.: JetPack, Flash stb…), akik rendezvényről-rendezvényre privátban megkeresnek, és elmondják, mit és hogy látnak játékosként.

Esport1: Melyek a legnépszerűbb LAN játékok ma Magyarországon? Kik a legerősebb törzsközönségetek?

B.B.: Nagyon egyszerű, épp az aktuális „nép kedvence”. Jelenleg a CS:GO és a LOL. A játékosok folyamatosan rotálódnak, jön pár új csapat, kiesik pár régebbi... Ha törzsközönségről beszélünk, akkor az előző LAN korszakból itt ragadt játékosokról kell beszélnünk. 

Esport1: Melyik eddigi rendezvényetekre vagy a legbüszkébb?

B.B.: Nincs ilyen, minden alkalom egy újabb csata, mindig van valami, ami kikészít. Későn kacsolják be a netet, a bérlő a rendezvény előtt 2 nappal pakol ki, csőtörés van... el sem tudjátok képzelni, milyen problémákba ütközünk:D

Esport1: Tegyük fel, hogy LAN-t akarok szervezni, mire készüljek fel? Melyek a legnehezebb feladatok egy ilyen esemény előkészítésében és lebonyolításában?

B.B.: Az alábbiak nélkül hozzá se kezdj: rengeteg pénz, 5-10 megbízható ember, hely, támogatók. Ha ez megvan, szorozd be kettővel. És gondold át újra. Nem tudsz rá felkészülni :D

Esport1: Nézzünk előre egy kicsit: versenyszervezőként hogy látod a magyar esport jövőjét? Miben látod te a fejlődési lehetőséget?

B.B.: Egyre jobban elmegyünk azon a vonalon, hogy netes kupa, majd a TOP 4 vagy 8 játszik egy össznépi rendezvényen, lásd PlayIT, EsportFest stb. Nekem ez nem tetszik. Itt is látszik, hogy csak LAN-t rendezni nem gazdaságos. Én a nagy LAN partik híve vagyok, de észre kell vennünk, hogy lassan eltűnnek...

De hogy az esport jövőjét mi biztosítja? Egyre több fiatal játszik, ez egyre nagyobb reklámértékkel bír a cégeknek, így egyre nagyobb pénzzel szállnak be, egyre nagyobb díjazással kerülnek megrendezésre kupák/bajnokságok. És vissza is tértünk a TOP4-8-as lebonyolítású rendezvényekhez. Szerintem.

Esport1: Meddig lesz még ICL és mik a te személyes terveid a jövőre nézve?

B.B.: Én már másabb vizekre eveztem, de mint mentor, ott maradok az ICL csapatában. Régen mindenben benne voltam, ez mára leszűkült a helyszín és a technika biztosítására, támogatókkal való kapcsolattartásra. A jövőnk pedig egy újra gondolt ICL, mely jövőre debütál, illetve a bárunk, ami a tervek szerint még idén.

Tetszett a cikk? Kövesd az Esport1-et Facebook-on!

Kövess Minket!