ReDeYe:

ReDeYe: "A FIFA az esport kapudrogja"

A kommentátor-legenda arról is beszélt, elérheti-e a CS:GO, a LoL és a Dota 2 szintjét a játék.

Ha esport és kommentálás, akkor ReDeYe neve mindenki számára ismerősen kell hangozzon, hiszen Paul Chaloner már hosszú évek óta űzi az ipart, több tucat különböző játékot közvetítve karrierje során.

Nem idegen számára a FIFA sem, amely jelenleg egyértelműen felfutóágban van. De meddig juthat vajon és mik a lehetőségek? Az Esports Insider interjújából kiderülnek a válaszok - lássuk a legfontosabb mondandókat.

A FIFA szerepéről az esporton belül

A FIFA véleményem szerint az esport kapudrogja. Nincsenek óriási stream-nézőszámok, inkább a YouTube-os arcok népszerűek, mintsem az igazi profik, de nem ettől függ, hogy igazi esport-e. A FIFA tökéletes arra, hogy bevonzza az embereket. Könnyen elvihetek bárkit egy FIFA eseményre és rögtön érteni fogják, miről van szó - ez csak foci. Értik a szabályokat, értik, mi a cél és mit csinálnak a játékosok, 20 másodperc elmagyarázni az egészet. Innen pedig sokkal könnyebb rávezetni őket a Counter-Strike-ra vagy a Call of Duty-ra, onnan pedig a még komplexebb játékokra, mint a League of Legends, a Dota 2 vagy a StarCraft II.

Arról, hogy felveheti-e a versenyt a FIFA a legnagyobbakkal

Azzal, hogy a csapatok játékosokat igazolnak, fizetést adnak nekik és számozott mezt adnak rájuk, a FIFA és az esport szélesebb közönséghez jut el. Egyértelműen úgy gondolom, hogy a FIFA-nak van jövője, mint esport. Még ha szerintem nem is ölt majd olyan méreteket, mint a CS:GO, a League of Legends vagy a Dota 2.
redeye, fifa, interju
A futballklubok érdeklődéséről az esport iránt

Sokan talán bele sem gondolnak, miért igazolnak a klubok fiatal FIFA játékosokat. Az előző szezonban a Premier League nézettségének kevesebb mint 10 százalékát adta a 16 és 35 közötti korosztály. Ha mindezt kivetítjük arra, hogy kik vásárolnak mezeket, akkor ez azt jelenti, hogy a futball tíz év múlva jókora visszaesésnek indulhat.

Éppen ezért a csapatok lényegében jövőbeli rajongókat vesznek, amikor játékosokat igazolnak. Azzal például, hogy a West Ham United leigazolja Sean Allent némi pénzért (ami a futballvilágban egyáltalán nem számít soknak), Sean a FIFA és a klub nagykövetévé válik, és a fiatalok észre fogják ezt venni.

Fantasztikus lenne például, ha lenne egy Virtuális Premiership, akár több ligával is. Lenne egy 20 játékosból álló Premier League, ahol a profik minden hétvégén összecsapnának, mint nagykövetek.

ReDeYe a fentieken túl azt is elmondta: reméli, a FIFA nem fog belenyúlni abba, ami jelenleg alakulóban van az "esportág" háza táján, de ettől függetlenül örül, hogy a szövetség is igyekszik komolyan venni a virtuális focit.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!