Milyen hatása lesz Trump győzelmének az esportokra?

Milyen hatása lesz Trump győzelmének az esportokra?

Trump elnöksége minden bizonnyal  hatással lesz a piacra, ha pedig hinni lehet az előrejelzéseknek akkor az egész negatívan fog lecsapódni.

Az már biztos, hogy Donald J. Trump lesz az Egyesült Államok következő elnöke és az is biztos, hogy ma a világon az egyik legnagyobb esport piac is ott van. De az új elnöknek lesz hatása erre a piacra? Mi történik majd a következő hetekben-hónapokban, ha Trump betartja a kampányában ígérteket?

A világpolitikában és gazdaságban, ha történik valami, akkor annak valamilyen szinten hatása van a részvény- és értéktőzsdére is. 2000 környékén volt az internet első fénykora, ezt nevezzük dotkom fiaskónak, amely során az internetes cégek értéke meredeken ment fel, miközben senki nem tudta, hogy a piacnak mi az igazi értéke, amikor pedig jöttek a pletykák a gazdasági oldalról, hogy az egész egy semmi, akkor a lufi kidurrant és zuhant a tőzsde.

Trump elnöksége minden bizonnyal ugyanígy hatással lesz a piacra, ha pedig hinni lehet az előrejelzéseknek, akkor az egész negatívan fog lecsapódni. Az biztos, hogy a Moody's elemző cégénél az egy kockázati faktor volt, hogy Trump győzni fog és már tegnap látni lehetett, hogy a dollár gyengült szinte minden valutával szemben a világon, szóval a piac eléggé megijedt.

A gyengülő dollár hatása

Az esport versenyek döntő többségének a nyereményei dollárban vannak, gondolok itt a DotA2 International-ra, a LoL Worlds-re vagy CS:GO Major-re. Ha pedig a dollár gyenge, akkor ezek a versenyek is relatíve kevesebbet érnek majd.

A szabad piac korlátozása

Trump egyik legtöbbet hangoztatott elve, hogy véget akar vetni a szabad piaci áramlásnak, ennek egyik megnyilvánulása, hogy csökkenteni akarja az árubehozatalt, csak a kínai importot 45 százalékkal akarja megvágni. Ez az intézkedés szinte lehetetlenné tenné az észak-amerikai esport szervezetek életét, mivel a legtöbb szponzor nem amerikai és az biztos, hogy nem fognak egy olyan piacon lévő csapatot támogatni, ahova nem hozhatják be a termékeiket.

A külföldi játékosoknak gondjuk lesz a vízummal

A következő elnök másik fontos kampány pontja volt, az illegális bevándorlók kérdése. Kezdésnek Trump fel akar húzni egy falat a mexikói határ mentén, majd deportálni a körülbelül 11 millió illegálisan az Egyesült Államok területén dolgozó embert. A fokozott figyelem persze érinteni fogja az esportokat is, hiszen a legtöbb amerikai csapatban van külföldi játékos, akiknek eddig is meggyűlt a baja párszor a vízummal.

Trump nem kedveli a játékokat

És még finoman is fogalmaztam. Trump meggyőződése, hogy a számítógépes játékok agresszív szörnyetegeket kreálnak. Ezt a nézetét a Twitteren is megosztotta:

Ha ezt a nézőpontot a Fehér Házba is magával viszi, akkor bizony jöhetnek olyan szabályozások, amik évekkel visszavethetik az esportok fejlődését.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

 

Kövess Minket!



Üzlet - GPS-nyomkövetővel a család biztonságáért (x)

Mobiltelefonok, tabletek, okosórák - egyre több olyan eszköz jelenik meg, amely a számítástechnikát apró, mobil formában teszi elérhetővé, hogy aztán megkönnyítse és biztonságosabbá tegye a mindennapi életünket.

Üzlet - Mitől lesz egyedi ízvilágú a kávé?

Sportolóként te is iszol kávét? Tudtad, hogy a számtalan kávécserje közül mindössze kettőből készítenek kávét? Az arabicából és a robustából. A kávécserje típusa, a feldolgozás, illetve a pörkölés adja a kávészemek egyedi aromáját.